Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Familie » Hoe organiseer ik mijn verjaardagsfeest
4

Hoe organiseer ik mijn verjaardagsfeest

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je komt er niet onderuit: we worden allemaal elk jaar een jaartje ouder. Sommige mensen hebben daar een hekel aan, anderen vieren het uitbundig. En waarom zou je er niet een groot feest van maken? Iedere leeftijd heeft tenslotte zijn charmes! Tips en trucs voor een geslaagd verjaardagsfeest.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Uitnodigingen
  • Slingers
  • Ballonnen
  • Taart
  • Hapjes en drankjes
  • Je verlanglijstje

Stappen

  1. Een datum prikken

    Je verjaardag komt er weer aan en dit jaar wil je er een knalfeest van maken. Dat begint bij het prikken van de datum voor het feest. Doe dat ruim een maand van tevoren, zodat je nog genoeg tijd hebt voor de voorbereidingen.

    Denk ook na over het soort feest dat je wilt geven. Een themafeest? Een gezellig tuinfeest? Een actief feest? Ook de locatie is iets om over na te denken. Gewoon bij jou thuis of in een gehuurd zaaltje, een restaurant, het bos of het strand?

    Wil je je feest op locatie geven, dan kun je beter nog wat meer tijd nemen, zodat je tijd hebt om te boeken.

  2. De locatie kiezen

    Een feest op locatie heeft als groot voordeel dat je na afloop niets hoeft op te ruimen of schoon te maken. Wat zijn geschikte locaties om een feest te geven? Er zijn mogelijkheden zat, maar houd wel rekening met de volgende factoren:

    • Het soort feest dat je wilt geven: een gezellige borrel vraagt om een andere locatie dan een feestavond die in het teken staat van het thema wintersport, om maar iets te noemen.
    • Kies je voor een buitenlocatie, houd dan altijd een alternatieve overdekte plek achter de hand voor als het onverhoopt koud, regenachtig of stormachtig is.
    • Wil je je feest in een restaurant, partycentrum of andere overdekte feestlocatie geven, boek dan ruim van tevoren en bespreek uitgebreid je wensen met de eigenaar van het etablissement. Denk daarbij niet alleen aan het aantal gasten, maar ook aan versiering, eventuele livemuziek en/of DJ en eten en drinken. Zet alle gemaakte afspraken op papier. Zorg ook voor wat flexibiliteit: als er ineens veel meer of minder gasten blijken te komen, moet daar wel iets voor geregeld kunnen worden. Houd daar wel rekening mee in je planning: je kunt niet een dag van tevoren ineens nog het aantal gasten drastisch gaan wijzigen!
  3. Uitnodigingen versturen

    Je kunt al je gasten opbellen om ze uit te nodigen, maar een officiële uitnodiging is natuurlijk veel leuker. Die biedt bovendien het voordeel dat iedereen de datum en tijd van je feestje nog eens na kan kijken.

    Voor het versturen van uitnodigingen zijn er twee mogelijkheden. De gemakkelijkste is natuurlijk de mail, maar het risico daarvan is dat een mailtje ook erg makkelijk weggegooid wordt.

    Je kunt je uitnodigingen ook over de post versturen. Het grote voordeel is dat iedereen het leuk vindt om post te krijgen en dat mensen dus sneller geneigd zijn je kaart een opvallend plekje te geven op hun prikbord of schoorsteenmantel! Koop een stapel kant-en-klare uitnodigingen of ga zelf aan de knutsel.

    Maak voordat je de uitnodigingen gaat maken of kopen eerst even een lijst van wie je allemaal wilt vragen. Dan weet je precies hoeveel uitnodigingen er moeten komen en vergeet je ook niemand. Maak of koop een paar extra uitnodigingen voor mensen die je later nog te binnen schieten.

    Uitnodigingen versturen kun je het beste een maand voor je feest doen, zodat iedereen nog tijd in zijn of haar agenda kan vrij maken. Vraag ook of mensen willen laten weten of ze al dan niet van plan zijn om te komen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een voorbeeld: je nodigt dertig mensen uit in een gehuurd zaaltje en er komen er uiteindelijk maar vier... Er is ook niets mis mee om twee weken voor je verjaardag alsnog een belrondje te maken langs alle genodigden die nog niets van zich hebben laten horen!

  4. Je verlanglijstje klaar hebben

    Zodra de uitnodigingen verstuurd zijn, zorg je dat je je verlanglijstje klaar hebt liggen. Vanaf het moment dat mensen je uitnodiging binnen krijgen tot aan de dag voor je feest kunnen er namelijk op de vreemdste momenten telefoontjes komen van mensen die graag weten wat je wilt hebben.

    Je kunt beleefd zijn en zeggen dat het niet uitmaakt, maar daar heeft niemand iets aan, vooral jijzelf niet. Het risico is dan dat je alleen maar dingen krijgt die je niet leuk vindt. Bovendien maak je het je gasten heel moeilijk, ze moeten in dat geval zelf iets gaan bedenken wat ze leuk vinden om te geven en waarvan ze denken dat jij het leuk vindt om te krijgen. Dan moeten ze jou en je smaak wel heel goed kennen!

    Natuurlijk kun je naast je concrete wensen op je lijstje wel ruimte vrij houden voor een item als "verras me maar" of "koop iets waarvan je vindt dat het bij mij past", zodat je niet van tevoren al weet wat je allemaal krijgt. Mensen die jou door en door kennen zullen er geen moeite mee hebben om deze opdrachten uit te voeren, terwijl je de anderen genoeg concrete ideeën aan de hand doet.

    Je kunt er ook voor kiezen om je verlanglijstje in te leveren bij je partner en alle telefoontjes door hem of haar te laten afhandelen. Het voordeel daarvan is dat jij werkelijk geen idee hebt wat je van wie zult krijgen. Dat kan mooie verrassingen opleveren!

  5. Boodschappen doen

    Als je feest bij je thuis plaatsvindt, zul je zelf voor hapjes en drankjes moeten zorgen. Voor een feestje heb je natuurlijk van alles nodig. Je kunt drie dingen doen:

    • je haalt alles de dag voor het feest in huis
    • je koopt steeds kleine beetjes in de weken voorafgaand aan het feest
    • je huurt een cateraar in

    Alle keuzes hebben voor- en nadelen. Als je alles de dag voor het feest koopt, heb je alles kraakvers. Maar je loopt wel met enorme zware boodschappentassen te sjouwen!
    Steeds een klein beetje kopen heeft als voordeel dat je de kosten een beetje kunt spreiden en dat je je geen breuk hoeft te tillen, maar het grote nadeel is dat je steeds meer ruimtegebrek in je keuken of voorraadkast krijgt.
    En een cateraar is lekker makkelijk, maar je moet maar afwachten hoe de prijs/kwaliteitsverhouding van het voedsel is.

    Tip: je kunt natuurlijk ook iedereen vragen zelf iets te eten en te drinken mee te nemen in plaats van een verjaardagscadeautje. Stem alles dan wel goed af, zodat je straks niet met twintig kratten bier en maar één zak chips zit!

    Is je feest op locatie, vraag dan tijdig na of eten en drinken aanwezig zijn en wat dat kost. Zet (prijs)afspraken altijd op papier, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

  6. Bereid je nu vast voor op 'the day after'

    Thuis een feestje houden heeft als nadeel dat je na een gezellige dag of avond met de troep blijft zitten. Houd dat in je achterhoofd bij het organiseren van je feest.

    Tips om het werk tot een minimum te beperken:

    • Laat je gasten uit vrolijk gekleurde papieren of plastic bekers drinken en van wegwerpbordjes en -schalen eten. Dan is het een kwestie van alles verzamelen en weggooien en hoef je geen uren door te brengen met afwassen.
    • Bedek oppervlakken zoals tafels en dressoirs met wegwerpkleden in leuke kleuren. Het staat gezellig en voorkomt dat je de dag na het feest weer alles moet soppen.
    • Heb je vloerbedekking en wil je liever niet dat die verpest wordt door morsende gasten, bedek die dan ook zoveel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld wat goedkope vloerkleden kopen en die eroverheen leggen.
  7. De laatste voorbereidingen

    Als je een uitgebreid feest bij jou thuis hebt gepland kun je de dag ervoor beter helemaal vrijhouden voor de laatste voorbereidingen. Is het feest op locatie of heel simpel van opzet (iedereen komt binnen, ploft op de bank en begint te eten, drinken en kletsen tot het tijd is om naar huis te gaan), dan is een dag vrij niet nodig, zolang je maar voor het begin van het feest overal mee klaar bent.

    Bedenk wat je allemaal nog moet doen en voer het uit:

    • Als je zelf taart wilt bakken, is nu de tijd. Een appeltaart bakken? Lees dan ook de Hoedoe "Hoe bak ik een appeltaart"
    • Blijven je gasten eten? Zorg dan dat alles wat je van tevoren klaar kunt maken ook klaar is voordat het feest begint
    • Maak ook de borrelhapjes waarbij dat kan vast klaar: snijd kaas en worst, bak stokbrood af enzovoort
    • Zet de spullen die koel moeten zijn in de koelkast
    • Zorg ervoor dat je de muziek die je wilt draaien klaar hebt liggen
    • Maak die gedeelten van je huis waar gasten komen een keertje extra schoon
    • Versier de kamer met slingers en ballonnen of andere mooie versiersels
    • Schuif eventuele obstakels aan de kant en ruim los rondzwervende voorwerpen op
    • Zet extra stoelen of statafels neer
    • Haal de bekertjes en borden tevoorschijn en zet ze op een gemakkelijk bereikbare plek
    • Doe al die andere kleine klusjes die je te binnen schieten
  8. Feesten maar!

    En dan is het zover. Trek je feestkleding aan, zet vast een lekker muziekje op en laat de gasten maar komen!

Do's

  • Nodig je gasten ruim van tevoren uit
  • Maak hapjes zoveel mogelijk van tevoren klaar zodat je op de dag zelf je handen vrij hebt
  • Laat je gasten na de eerste ronde zelf hun drankjes inschenken

Don'ts

  • Dronken worden; je wilt je dit knalfeest morgen natuurlijk nog wel herinneren
  • Het hele feest met dezelfde mensen praten en de rest links laten liggen

Bron

Door mijzelf georganiseerde verjaardagsfeestjes
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!