Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe bouw ik zelf een sauna

Hoe bouw ik zelf een sauna

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Lekker relaxen in je eigen sauna, wie wil dat nou niet? Maar de meeste woningen in ons land beschikken niet standaard over een sauna. Dus zul je er zelf één moeten regelen. Je kunt daarvoor natuurlijk een professional inhuren. Maar als je een beetje handig bent met bouwpakketten en bouwtekeningen, is er geen enkele reden waarom je niet zelf aan de slag kunt.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Ruimte om een sauna te plaatsen
  • Sauna-bouwpakket
  • Twee rechterhanden
  • Gereedschap

Stappen

  1. Bepaal waar je sauna moet komen

    Heb je een kamer die je niet gebruikt voor iets anders, dan kun je ervoor kiezen om die om te bouwen tot je privésauna. Maar als je net als de meeste Nederlanders alle kamers in je huis in gebruik hebt, is de badkamer een geschikte plek. Het voordeel van een sauna in je badkamer is dat je de ‘natte stroomgroep’ (het elektrische circuit dat beveiligd is tegen kortsluiting door vocht) niet meer hoeft aan te leggen. Bovendien hoef je na het gebruik van je sauna niet ver te lopen om onder de douche te kunnen stappen.

    Een sauna in een tuinhuisje is ook een idee, maar dan moet je wel extra isoleren omdat het anders in de winter behoorlijk koud kan worden. Bovendien moet de sauna-oven dan harder werken om op temperatuur te komen en te blijven, wat extra energie kost.

  2. Beslis welk type sauna je wilt

    Sauna’s heb je in twee soorten: de convectiesauna en de infraroodsauna. Het eerste type wordt verwarmd met behulp van een oven of kolen. Een infraroodsauna werkt met licht. Bij een convectiesauna moet je rekening houden met het vocht en de stoom die vrijkomen, dat probleem heb je met een infraroodsauna niet. Nog een verschil is dat veel mensen een convectiesauna maar een benauwde aangelegenheid vinden, in tegenstelling tot een infraroodsauna. Maar er zijn ook mensen die infrarood niet als ‘echte sauna’ beschouwen.

  3. Schaf een bouwpakket aan

    Je kunt zelf aan het ontwerpen slaan en dan ook zelf uitzoeken hoeveel en welke soorten materiaal je nodig hebt. Maar er zijn ook diverse bedrijven die saunabouwpakketten in allerlei moeilijkheidsgraden aanbieden.

    Zo kun je kiezen voor een kant-en-klare saunacabine die je alleen maar in elkaar hoeft te schroeven en aan hoeft te sluiten. Maar je kunt ook een bouwpakket kopen waarin je alle materialen vindt die nodig zijn voor het bouwen van een sauna. Die je materialen kun je dan zelf op maat maken, in elkaar passen en afwerken, geheel volgens jouw eigen wensen. De saunabanken en oven moet je er in dat geval vaak apart bij kopen, wat meestal niet het geval is bij een kant-en-klare cabine.

  4. Bouw je sauna

    Welk bouwpakket je ook kiest, je zult er altijd duidelijke tekeningen en instructies bij krijgen die aangeven hoe je te werk moet gaan. Neem de tijd voor het bouwen en volg de aanwijzingen nauwkeurig op.

    Vergeet niet om je sauna goed te isoleren. Je bespaart daarmee energie en voorkomt dat de temperatuur in de rest van de kamer tegelijk met die in je sauna omhoog schiet.

Do's

  • De gangbare veiligheidsmaatregelen in acht nemen bij het werken met elektriciteit en gereedschappen.
  • Zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de sauna komt.
  • Van tevoren een gedetailleerde tekening maken van de ruimte waar je de sauna wilt hebben, dat voorkomt verrassingen tijdens het bouwen.

Don'ts

  • Verkeerd hout gebruiken. Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken voor een sauna. De meest gebruikte houtsoorten zijn: Nordische Fichten, Espenhout, Red Cedar en Abachi hout.
  • Je sauna direct tegen de muur aan bouwen. Dat levert vocht- en condensatieproblemen op.
  • In de sauna gaan als je koorts hebt, of last hebt van een ontsteking. Heb je andere aandoeningen of gebruik je medicijnen, overleg dan eerst even met je huisarts.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!