Hoe moet ik hout voor mijn open haard zagen en kloven
Document acties
- Tijdshoeveelheid 3 dagen
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Boomstammen/ takken
- Zaagbok
- Kettingzaag
- Trekzaag
- Hakblok
- Kloofbijl
- Veiligheidsbril
- Gehoorbescherming
- Werkhandschoenen (tegen blaren)
Stappen
-
Zorg voor goed materiaal
Zonder goede spullen begin je niets. Hoe je aan hout komt, lees je in de Hoedoe: Hoe kom ik aan hout voor mijn open haard? Een goede kettingzaag met een scherp en schoon zaagblad en een trekzaag om het laatste stukje af te zagen, zijn onontbeerlijk bij het zagen van haardhout. Daarnaast heb je een zaagbok nodig om de boomstammen op maat te zagen. Een goede zaagbok is van sterk hout, maar je kunt ook een eenvoudige stalen zaagbok met een gekartelde bek bij de bouwmarkt kopen. Voor het kloven heb je een zware kloofbijl (herkenbaar aan de hoek van 30 graden) en een stevig hakblok van ongeveer een halve meter hoog nodig. Dat kan een afgezaagde boomstam zijn.
-
Bescherm jezelf
Zet voor de veiligheid een veiligheidsbril en oordoppen of een gehoorkap op. Ze beschermen je tegen het lawaai van de zaag en tegen wegschietende splinters.
-
Zagen, zagen…
Leg de boomstam of de tak stevig vast in de zaagbok, zodat het hout niet kan wegschieten. Check nog even of het snoer op een veilige plek ligt, zodat je het niet per ongeluk doorzaagt. Houd de kettingzaag met twee handen vast en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen. Laat de zaag vervolgens het werk doen. Probeer de machine niet hard door het hout te duwen door extra kracht te zetten. De kans is dan groter dat de zaag ineens weg slaat. Zaag de stammen of takken in stukken van zo’n 25 cm afhankelijk van de grootte van de kachel. Leg de machine pas neer als het zaagblad helemaal tot stilstand is gekomen en haal na het gebruik direct de stekker uit het stopcontact.
-
Kloof de stammetjes tot nette houtblokken
Als de stammen keurig op maat zijn, kunnen ze worden gekloofd. Zet een stammetje op het hakblok. Plaats je voeten uit elkaar om te voorkomen dat de bijl per ongeluk in je voet of onderbeen terechtkomt. Leg de bijl eerst even op de plek waar die moet neerkomen, concentreer je en hef hem langzaam omhoog. De bijl boven het hoofd heffen is overdreven; je raakt sneller uit balans en je ziet niet waar de bijl is. Een zware bijl doet z’n werk ook met een korte klap. Dan sla je de bijl gecontroleerd in de stam. Met een spalter sla je het hout in één klap in vier stukken. Heb je een lichtere kloofbijl dan moet je de beweging waarschijnlijk een paar keer herhalen voordat de stam in stukken uiteen valt. Eventueel kun je met de achterkant van de kloofbijl een wig in het hout drijven, of eerst een paar keer op de buitenste ring van het hout slaan, waardoor scheuren in het hout ontstaan. Als je vervolgens in de scheuren hakt, zal het blok alsnog uit elkaar vallen.
Tip: geef niet op als het niet meteen lukt; voor hout kloven geldt ‘oefening baart kunst’. Als het helemaal niet lukt of als je veel hout moet kloven, biedt een kloofmachine uitkomst. Je legt een op maat gezaagd stammetje in het apparaat, drukt op de knop en de stam valt in keurige houtblokken uiteen. Je kunt zelf een kloofmachine aanschaffen of er een huren bij de bouwmarkt. -
Sla de houtblokken op
Als de boomstammen al kurkdroog zijn, kun je de gekloofde houtblokken direct gebruiken. In de meeste gevallen zullen de houtblokken echter minimaal een jaar moeten drogen. Alleen kurkdroog hout is geschikt om in de houtkachel te laten branden. Korte gekloofde blokken (25-30 cm) die in de wind liggen, drogen het best. Stapel de houtblokken bij voorkeur buiten onder een afdak. Daar kan de wind er goed bij maar ligt het hout beschut tegen de regen. Overdek het hout niet met plastic; beschimmeld hout is te vochtig.
-
Hanteer een goede nazorg
Maak het materiaal goed schoon. Vet de ketting van de zaag in met olie en berg hem op in een beschermhoes. Bewaar deze apparaten altijd buiten het bereik van kinderen.
Do's
- Lees de veiligheidswaarschuwingen in de gebruiksaanwijzing van het gereedschap en houd je daaraan.
- Draag een veiligheidsbril en gehoorkap of oordoppen
- Zorg voor een scherp en schoon zaagblad
Don'ts
- Losse kleding, zoals wijde mouwen, een stropdas of een sjaal dragen
- De zaag hard door het hout duwen
- Goedkope materialen gebruiken
- Opgeven