Hoe kan ik zelf een stoel bekleden
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 dag
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Nieuwe stof
- Nietpistool
- Naald
- Draad
- Stift
- Lijm
- Spelden
- Sierband
- Schroevendraaier
- Schuim
- Schaar
Stappen
-
Bekijk het basismateriaal
Stoelen zijn op veel verschillende manieren te bekleden. Hoe je een stoel van een nieuw stofje voorziet, hangt af van wat je basismateriaal is. Werk je met een ouderwetse houten stoel met een al dan niet gestoffeerd zitvlak? Dan is het stofferen makkelijker dan wanneer je een stoffen stoel opnieuw wilt bekleden.
Kijk goed naar de stoel: kan deze uit elkaar? Wat wil je precies bekleden? Moeten er nog veren gerepareerd worden? Maak aan de hand van de antwoorden op deze vragen een actieplan. -
Haal de stoel uit elkaar
Om een stoel netjes te bekleden, is het belangrijk dat je overal goed bij kunt. Haal de stoel daarom - voor zover nodig en mogelijk - uit elkaar. Bij de eerder genoemde ouderwetse stoel is het vaak al genoeg om het zitvlak op te lichten. Bij een stoffen fauteuil kan het nodig zijn om de stoel uit elkaar te schroeven.
-
Verwijder oude stof
Haal nu voorzichtig de oude stof van de stoel. Probeer dit zo netjes mogelijk te doen. Je kunt de oude stof namelijk als mal gebruiken voor de nieuwe stof. Dan hoef je zelf niets te meten. Dit is vooral handig bij stoelen waarbij slechts één deel bekleed wordt. Leg de oude stof even aan de kant.
-
Controleer de stoel
Controleer de stoel op eventuele gebreken. Na verloop van tijd kunnen veren springen of bandjes losraken. Dit is het ideale moment om de stoel even na te lopen en eventuele gebreken te verhelpen.
-
Maak een nieuw zitvlak
Voor een stoel waarbij je het zitvlak opnieuw wilt bekleden, pak je de oude stof. Speld deze stof op een nieuwe lap stof en knip dezelfde vorm uit deze nieuwe lap uit. Gebruik hiervoor een scherpe schaar, zodat de stof niet gaat rafelen. Leg het zitvlak ondersteboven op de stof, zodat de onderkant naar boven ligt. Zorg ervoor dat het zitvlak precies in het midden van de stof ligt. Gebruik het nietpistool om de stof aan één kant vast te zetten. Trek de stof vervolgens ook naar de andere kant strak en niet deze kant eveneens vast. Doe hetzelfde voor beide zijkanten. Controleer steeds goed of de stof strak staat, zodat je geen rimpels krijgt in de stof. Je kunt het zitvlak daarna weer netjes in de stoel leggen. Omdat de nietjes aan de onderkant zitten, is een verdere afwerking niet nodig.
Heeft je stoel nog nooit eerder een stoffen zitvlak gehad? Knip dan eerst een stuk schuim op maat en lijm dat op het zitvlak, voor je de stof vastzet. Let op: knip de stof in dit geval wat ruimer uit, zodat je nog voldoende mogelijkheden hebt om de stof onderop het zitvlak vast te zetten. -
Bekleed je fauteuil
Wil je een stoffen fauteuil opnieuw bekleden, dan kun je op dezelfde manier de stof op maat knippen. Veel makkelijker en sneller is het om de verschillende onderdelen 'in te pakken'. Daarvoor pak je een lap stof en leg je het eerste deel (kussen, rugleuning, armleuning, enzovoorts) op de stof. Zorg ervoor dat de onderkant die uiteindelijk niet zichtbaar is, boven ligt. Niet de stof hier vast. Trek de stof nu strak en niet de andere kant vast. Doe dat ook met de beide zijkanten. Herhaal dit voor elk onderdeel.
Is er geen enkel onzichtbaar deel om de stof op vast te zetten? Niet de stof dan aan de ene kant vast en vouw de stof vanaf de andere kant over de nietrand heen. Zo kun je de stof alsnog strak trekken. De tweede rand niet je dan niet vast, maar naai je vast met naald en draad. Gebruik altijd een dubbele draad voor extra stevigheid.
Je kunt eventueel de naairand nog afwerken met een sierband.
Do's
- Neem de tijd
- Zorg voor goed gereedschap, dat maakt het werk veel makkelijker
- Fotografeer het hele proces en maak een aantal extra foto's van de gestripte stoel. Dan kun je later beter zien hoe je iets aangepakt hebt. Dit is vooral handig als je het karwei uitsmeert over een langere periode
Don'ts
- Laat niet te veel spanning op de stof staan, dan kan deze scheuren. De stof mag uiteraard ook niet te los zitten, dat oogt niet netjes