Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Hoe ontrommel ik mijn huis
5

Hoe ontrommel ik mijn huis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe ontrommel ik mijn huis
Het kan iedereen op elk willekeurig tijdstip overvallen. Je doet een kastdeur open op zoek naar, zeg, de beachballset voor op vakantie en de hele inhoud van de kast – kerstverlichting, buikspierapparaat, tien zonnebrillen, álles – stort in één keer over je heen. Die wake-up call had je vroeg of laat moeten krijgen: tijd om op te ruimen. Hoe ben je in hemelsnaam aan zoveel zooi gekomen? En hoe kom je er weer vanaf? In weggooien ben je geen kei. Maar om op te kunnen ruimen, zul je het toch moeten.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • een flinke dosis daadkracht
  • vuilniszakken
  • kasten, laatjes, bakjes, manden

Stappen

  1. Zet de knop om

    Voordat je kunt beginnen met weggooien en opruimen moet er eerst een mentale knop om. De gedachte ‘dat komt later misschien wel weer van pas’ is praktisch en zuinig, maar je wordt er niet vrolijk van. Want ondertussen liggen de planken vol met ‘handige’ doosjes, flesjes of kapotte spullen die alleen maar in de weg staan. Zodra je een paar vuilniszakken hebt weggedaan, heb je niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je hoofd gecreërd. Een relatief lege, opgeruimde kamer is overzichtelijk en geeft rust. Je kunt je zelfs ‘bevrijd’ voelen van materiële dingen. Ga grondig kamer voor kamer te werk, neem de tijd. Er zullen vast een hoop spullen boven komen drijven waar je emotioneel aan gehecht bent. Na een grondige sortering (bewaar alleen de dingen waar je écht iets bij voelt) berg je deze spullen op op zolder. Geef al je spullen altijd een vaste opbergplaats. Hierdoor wordt dagelijks opruimen makkelijker omdat je alles routineus op z'n plek legt en grijp je nooit mis.

  2. De keuken

    Gooi om te beginnen alles wat je dubbel hebt aan keukengerei weg. Twee blikopeners? Nergens voor nodig. Loop vervolgens je keukenkastjes na. Gooi alles wat over de uiterste houdbaarheidsdatum is weg. Daarnaast, heb je echt al die apparaten en gadgets nodig? Als je de broodbakmachine en de sapcentrifuge langer dan een jaar niet gebruikt hebt, verban ze dan naar zolder of geef ze weg. Houd alleen de spullen die je dagelijks gebruikt binnen handbereik, de rest gaat naar de bovenste planken of zelfs naar de bijkeuken. Regel nummer één: houd het aanrecht altijd leeg. Er is niets dat niet in een kastje of op een plank past.  

  3. Het bureau

    Gooi eerst die dingen weg die je sowieso niet hoeft te bewaren: catalogi, huis-aan-huiskrantjes, brochures van restaurants waar je toch geen pizza gaat bestellen. (Niet stiekem toch bewaren onder het motto ‘je weet maar nooit'). Leer je aan om oude kranten iedere week naar het oud papier te brengen en tijdschriften niet langer dan een maand of twee te bewaren. Wil je echt iets behouden, bewaar dan alleen losse knipsels en stop ze in een map. Probeer iedere week rekeningen en andere post weg te werken. Maak geen stapeltjes van papieren, maar orden bewaardocumenten in mappen en ordners. Sorteer bureauspullen in bakjes en laatjes naar soort.

    Bind computer- en andere snoeren samen of werk ze weg in een kabelgoot. Handig is om een labeltje aan ieder snoer te hangen dat aangeeft bij welk apparaat het hoort. 

  4. De boekenkast

    Als de boekenkast echt uitpuilt, bekijk alle ruggen dan eens kritisch. Boeken die je na meer dan drie jaar nog steeds niet hebt gelezen, ga je ook waarschijnlijk niet meer lezen. Een goede stelregel: houd boeken waar je van houdt, boeken die je vaak raadpleegt en boeken met inhoud die niet op internet te vinden is, geef de rest weg.

  5. Prullen

    Een lelijke sneeuwbol, een ‘grappig’ houdertje voor je telefoon, of een afzichtelijk trollenbeeldje. Gooi ze weg, genadeloos. Alles wat geen nut heeft, geen schoonheid heeft, of waaraan je niet echt gehecht bent: prullenbak. 

  6. De garage

    De garage is geen magazijn. Alles wat je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, weg ermee. ‘Maar ik was van plan weer te gaan tennissen!’ Zolang je het nog niet echt gedaan hebt, húp weg. Orden je spullen op planken en aan haakjes, zet nooit iets op de vloer. Zo houd je overzicht. Berg spullen met een bepaalde functie bij elkaar op: sportspullen, kampeerspullen, tuinspullen, etc.

  7. Toiletartikelen

    Bekijk al je halflege flesjes shampoo, lotion en make-up en gooi alles weg wat je de afgelopen zes maanden niet hebt gebruikt. Vanzelfsprekend gooi je alles weg wat over de uiterste houdbaarheidsdatum is. Vermijd impulsinkopen door met jezelf af te spreken alleen nieuwe flesjes te kopen als de huidige verpakking (bijna) op is. Bewaar alle producten op soort in kleine bakjes op een plank of liever, in een kastje. Dus make-up, nagelverzorging, tandreinigingsartikelen etc. Typische seizoensproducten zoals anti-muggenstick en zonnebrandcrème houd je ook bij elkaar.

  8. De kledingkast

    Je bent inmiddels aanbeland bij de zone die de meeste mensen het lastigst vinden om aan te vallen. Kleding wegdoen blijkt moeilijk en toch draag je tachtig procent van de tijd maar twintig procent van je kleren. Dat wil niet zeggen dat je alles zomaar moet weggeven, maar een beetje minder kan wel. Alles wat versleten, uitgerekt, gekrompen of vies is, kan meteen weg. Daarna zeg je gedag tegen alle kleding die niet in je huidige maat is. Kleren die te klein zijn geworden, zijn waarschijnlijk uit de mode als je die maat weer hebt. En kleren die te groot zijn...wil je dan niet juist voorkomen dat je daar weer in gaat passen? Kleding waar je een emotionele band mee hebt, bijvoorbeeld een jurk die je bij een bijzonder feest droeg, hoef je niet weg te doen. Berg ze op in de berging of op zolder. Breng je zomerkleding aan het begin van de winter naar zolder en berg je wintergarderobe op als het warmer weer wordt. Zo blijft je kast overzichtelijk. 

  9. Netjes houden

    Naast het feit dat je huis een stuk prettiger voelt en oogt, heeft opruimen en sorteren ook andere handige voordelen. Het scheelt vooral veel tijd: je garderobe hangt vol met modieuze kleding in jouw maat, dus ben je ’s ochtends sneller aangekleed. Je grijpt nooit meer mis naar je sleutels, want alles heeft een vaste plek. Ook rekeningen zijn op tijd betaald, want ze zijn niet langer bedolven onder een huizenhoge stapel brieven en krantjes. 

    Probeer na je opruimactie het huis netjes te houden. Ruim iedere dag een beetje op, bijvoorbeeld als ritueel bij het thuiskomen of voordat je naar je werk gaat. Doe het eens per week grondig. 

Do's

  • Een goede regel: gooi ten minste één ding weg als je iets nieuws hebt gekocht. Dit geldt vooral voor kleren, maar kan ook op bv. keukenspullen van toepassing zijn.
  • Koop altijd pas nieuwe verpakkingen van huis-, tuin en keukenartikelen als de huidige (bijna) op is.
  • Hang alle hangertjes in één richting en draai van ieder kledingstuk dat je het komende jaar draagt het hangertje om. Geef de kledingstukken die je niet hebt gedragen aan een goed doel.

Don'ts

  • Je wilt je spullen kwijt, maar gooi bruikbare spullen nooit zomaar weg zonder eerst te denken aan weggeven of doneren aan een goed doel.
  • Laat je spullen in vuilniszakken, bijvoorbeeld oude kleren, niet te lang staan. Voor je het weet ga je er weer in neuzen en slaat de twijfel toe. Je keuze staat vast: weg ermee!
  • Je hoeft opruimen niet alleen te doen. Het weggooien van spullen waar je een emotionele band mee hebt kan best een moeilijk proces zijn. Weggooien gaat beter met iemand die meer afstand tot je spullen heeft. Samen sorteer je geduldig je bezittingen: wegdoen, opslaan of opruimen? Bedank je hulp met een etentje of een nuttig cadeau (geen prullaria!). Zie je echt door de bomen het bos niet meer, schakel dan een professionele organizer in.
  • Gooi je dingen niet zomaar lukraak in talloze dozen en mandjes. Je spullen zijn dan wel uit het zicht, maar het is binnen de kortste keren weer een enorme chaos. Sorteer je spullen altijd naar soort en label dozen met etiketten.

Meer uitleg

Huis ontrommelen

door Geerte op 11-08-2009 12:07
Probeer spullen te verkopen via Marktplaats.
Via een rommelmarkt kan ook, maar dan loop je weer het risico ook spullen te gaan kopen. Wellicht is het makkelijker spullen weg te doen als je er nog wat geld voor krijgt.