Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe kies ik de juiste dakkapel voor mijn dak
5

Hoe kies ik de juiste dakkapel voor mijn dak

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Besparen op een dakkapel kan natuurlijk pas als je weet welke dakkapel je op je huis wilt hebben. Hier lees je meer over de verschillende soorten dakkapellen en kun je kijken wat het beste bij jouw situatie past!

Hoedoe door: Anoniem

Bekijk het profiel van Anoniem
Aantal Hoedoes: 6


Benodigdheden

  • Inzicht in je budget
  • Inzicht in de wetten en regels van de gemeente
  • Inzicht in je constructie

Stappen

  1. Een standaard dakkapel

    Een standaard dakkapel wordt gekenmerkt door een platdak en rechte contouren. Deze dakkapel kan zowel prefab worden geleverd, als op een traditionele manier worden opgebouwd op het dak. In het verleden was de maximale hoogte van een standaard dakkapel 1,5 meter, dit is nu 1,75 meter. In de breedte kun je variëren, de maximale breedte die is toegestaan op de voorgevel is meestal 50% van het dakvlak. Een dakkapel op de voorgevel is altijd vergunningsplichtig, in tegenstelling tot een dakkapel op de achtergevel. Wanneer je binnen 0,5 meter van de erfgrens van je buren blijft, dan is de dakkapel op de achtergevel vergunningsvrij. Een standaard dakkapel is de goedkoopste variant, afgezien van een gerenoveerde dakkapel. Daarnaast is een standaard dakkapel ideaal, als je snel een dakkapel wilt laten plaatsen, omdat je niet bent gebonden aan een vergunning.

  2. Een pannendak dakkapel

    Dakkapellen met een schuin dak met pannen worden in de volksmond pannendak dakkapellen genoemd, maar door sommige leveranciers aangeduid met sleepdakkapel. Een sleepdakkapel biedt dezelfde voordelen als een standaard dakkapel, want de ruimtewinst is minimaal gelijk. Een sleepdakkapel wordt door veel mensen als optisch mooier beschouwd, dit vind je ook terug in de prijs, want deze is 20% duurder dan een standaard dakkapel.

     

    Je kunt kiezen voor een sleepdakkapel, als je een iets ruimer budget hebt en iets meer geduld. Deze dakkapel variant is namelijk altijd vergunningsplichtig en niet iedere gemeente is even soepel. Sleepdakkapellen kunnen op normale daken worden gemonteerd, maar ook op daken met riet. Overigens is het type dakpan niet van belang, dus ieder dak is geschikt voor een sleepdakkapel, mits de hellingshoek hoger is dan 30 graden. Dit heeft te maken met de waterafvoer, die anders niet afdoende is, omdat het dak dan niet schuin genoeg afloopt.

  3. Een nokverhogende dakkapel

    Nokverhogende dakkapellen worden toegepast bij woningen, waarbij de stahoogte niet hoger is dan 1,5 meter tot 1,8 meter. De stahoogte is gelijk aan de onderkant van de nokbalk. Een nokverhogende dakkapel kan gesplitst worden in een verlegde nokdakkapel en een nokverhoging. Een verlegde nokdakkapel is een iets minder dure variant, maar toch 40% duurder dan een standaard dakkapel. Bij een verlegde nokdakkapel wordt één zijde van je dak verhoogd, de ruimte winst is 4 tot 8 vierkante meter. De hoogte van het de bovenkant van het kozijn mag vaak niet hoger zijn dan de hoogte van de nok, kortom je hebt maar beperkt voordeel van een verlegde nokdakkapel.

     

    Een nokverhoging is daarom vaak een betere optie, omdat de hele zolderverdieping wordt gelift. De ruimtewinst is meestal zo’n 20 vierkante meter of meer. Overigens betaal je ook voor deze extra ruimte, want een nokverhoging is over het algemeen 60% duurder dan een standaard dakkapel. Als je echter een ruimer budget hebt, dan raad ik deze optie je zeker aan.

  4. Een gerenoveerde dakkapel

    Je kunt iedere dakkapel laten renoveren, mits je natuurlijk een dakkapel hebt. Bij een renovatie van een dakkapel, kunnen meerdere dingen worden vervangen. Je kunt het kozijn laten vervangen, de buitenbekleding, zoals schroten of trespa, maar ook de isolatie of dakbedekking. Het is vaak niet zichtbaar, dat een dakkapel gerenoveerd is. Daarentegen bespaar je wel 20% aan kosten, ten opzichte van een standaard dakkapel. Je kunt zelfs de bestaande dakkapel vergroten en laten renoveren. De dakkapelleverancier zal dan wel een dag langer bezig zijn, maar het resultaat is gelijkwaardig aan een nieuwe standaard dakkapel. Kortom, je oude dakkapel laten renoveren is zeker een optie.

Do's

  • Kies voor een bepaalde dakkapel variant, ten eerste omdat de variant praktisch is en in mindere mate voor de optische voordelen. Je kunt je dakkapel zo mooi maken als je, maar hier betaal je uiteraard voor.

Don'ts

  • De verkoper van de dakkapelleverancier zal je altijd de duurdere variant adviseren, terwijl dit niet altijd noodzakelijk is. Laat daarom meerdere verkopers komen, zodat je meerdere opinies hoort. Kortom, je keuze mag niet afhangen van één verkoopgesprek.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!