Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe stort ik beton
4

Hoe stort ik beton

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Beton is een bijzonder goedje. Het bestaat al sinds de tijd van de Romeinen die er het Colosseum van bouwden. Het is supersterk en gaat eeuwenlang mee. Anders had het Colosseum er nu niet meer gestaan. Het maken van goed beton is een kunst. Betonexperts kunnen het materiaal zo ongeveer elke gewenste eigenschap geven. Een ingewikkelde berekening gaat daaraan vooraf. Gelukkig is er ook een variant voor de doe-het-zelver. Die kan daarmee gewoon een eigen vloertje storten.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Zakken voorgemengd beton of cement, zand en grind
  • Betonmolen of plank
  • Water
  • Kruiwagen
  • Schep
  • Planken voor bekisting
  • Paaltjes
  • Plastic folie
  • Wapeningsnet
  • Hamer, stok of trilnaald
  • Rei (lange gladde lat van metaal of hout)

Stappen

  1. Koop de ingrediënten

    Beton is een mengsel van cement, zand en grind in de volumeverhouding 1 : 2 : 3. Dit wordt gemengd met water. De eenvoudigste manier om een betonnen vloertje te storten is een betonwagen laten komen met kant en klare beton. Ook kun je een betonpomp huren om de fundering vol te pompen. Dit zijn relatief dure oplossingen en alleen voor grote klussen geschikt.

    Voor de kleinere klussen koop je de ingredienten zelf bij de bouwmarkt. Per 25 kg zak kant-en-klare beton (cement met zand en grind) gebruik je twee tot 2,5 liter water. Dit geeft zo’n twaalf liter betonmortel. Bereken dus van te voren hoeveel je ongeveer nodig hebt. Twaalf liter is voldoende voor een kwart vierkante meter met een laag van vijf centimeter dik.

    De goedkoopste optie is zand, cement en grind laten bezorgen. Een betonmolen is dan noodzakelijk. Die is te huur bij de bouwmarkt.

  2. Maak een bekisting

    Geef precies aan waar de toekomstige betonplaat moet komen. Maak vervolgens van planken een bekisting met om de vijftig centimeter paaltjes (piketpalen). Leg op de grond en tegen de rand van de bekisting plastic folie. Leg stenen neer waarop de wapening kan rusten. Leg het wapeningsnet (kant en klaar bij de bouwmarkt te koop) hierop. De wapening mag niet minder dan drie centimeter van de boven- of onderzijde van de betonplaat liggen.

  3. Meng de ingrediënten

    Stort maximaal zo’n vijf zakken betonmengsel tegelijk op een schone ondergrond zoals tegels of een houten plank. Maak een kuil in het midden en giet een deel van het water erin. Goed omscheppen en mengen. Voeg dan meer water toe. Herhaal dit tot de juiste hoeveelheid water is toegevoegd en het beton egaal van kleur is en er geen natte of droge plekken meer in zitten. Dit is zwaar werk. Een andere mogelijkheid is een betonmolen huren. Geef de molen ruim de tijd om goed te mengen. Je kunt de betonmortel zo’n twee uur verwerken na het aanmaken.

    Meng je zelf beton, laad dan een deel cement, twee delen zand en 3 delen grind in de molen en voeg water toe. De juiste hoeveelheid water is lastig in dit geval. Een goede betonmortel is niet vloeibaar. Je kunt er een bergje van maken dat blijft staan. Geef de molen weer voldoende tijd om te mengen. 

    Hoe minder water, hoe beter voor het uithardingsproces. De betonmortel mag niet te vloeibaar worden. Het uitgeharde beton is dan minder sterk. De temperatuur van de omgeving, de ondergrond en het materiaal mag bij het storten niet lager zijn dan vijf graden Celcius. In de winter kun je dus vaak geen beton storten.

  4. Stort het vloertje

    Verdeel vervolgens de aangemaakte mortel over de bekisting. Ontlucht de mortel door met een hamer op de bekisting te kloppen of met een stok of trilnaald in de mortel te porren. Maak de bovenkant vlak door een rei (een lange plank of balk) al heen en weer bewegend over het oppervlak te trekken. Vul gaten op met mortel als dat nodig is en maak het weer vlak. Schuur het betonoppervlak dicht met een schuurbord als het enigszins is gehard. Daardoor wordt het oppervlak mooi dicht. Laat het beton vervolgens uitharden. Dit kan enige dagen duren. Echt drogen duurt weken. Je kunt de bekisting daarna verwijderen maar het hoeft niet.

    Bij warm en droog weer moet het verse vloertje beschermd worden tegen de zon en af en toe nat gemaakt worden. Leg er een zeil over. Het beton mag niet bevriezen. Bescherm het verse beton ook tegen directe neerslag met een zeiltje.

Do's

  • Het beton-en-water mengsel zeer goed mengen of geef de betonmolen er genoeg tijd voor.

Don'ts

  • Te veel water gebruiken
  • Beton storten als het vriest

Bron

Meer uitleg