Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe isoleer ik mijn leidingen

Hoe isoleer ik mijn leidingen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Elk huis heeft tal van leidingen, voornamelijk voor de cv en het water. Om te voorkomen dat die buizen bevriezen (water) of energie verspillen (cv), kun je ze isoleren. De investering valt wel mee: het kost je wat tijd en hooguit een paar tientjes. Dat is zo weer terugverdiend op je gasrekening én in comfort.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Isolatiebuizen met sluitstrip of
  • Isolatiebuizen zonder sluitstrip, maar met klustape
  • Scherp stanleymes

Stappen

  1. Regel het juiste materiaal

    Er zijn speciale hulpmiddelen die het makkelijk maken om je leidingen te isoleren. Het belangrijkste hulpmiddel is wel buisisolatie, ofwel leidingisolatie. Dit is een holle buis van isolatiemateriaal, die je zo om je leidingen heen kunt zetten. Bij de aanschaf van dit materiaal moet je op drie dingen letten:

    • De diameter van de buis: waterleidingen hebben een andere diameter dan leidingen voor je CV. Zorg ervoor dat je het juiste type in huis haalt
    • Sluiting: buisisolatie is verkrijgbaar met en zonder sluitstrip. De sluitstrip maakt het materiaal wat duurder, maar is wel heel makkelijk. Als je kiest voor buisisolatie zonder sluitstrip, zorg er dan ook voor dat je ductape of klussentape hebt, zodat je het isolatiemateriaal zelf goed kunt sluiten
    • Hoeveelheid: er is niets zo vervelend dan goed bezig zijn en halverwege tot de ontdekking komen dat je te weinig materiaal hebt. Meet vooraf de lengtes op en haal altijd een beetje extra.
  2. Isoleer de leidingen

    De rechte stukken van een leiding zijn snel geïsoleerd: je hoeft alleen het isolatiemateriaal een beetje open te trekken en het vervolgens om de buis schuiven. Als je de goede diameter hebt gekocht, dan past dit precies. Klik de buis dicht met de sluitstrip of plak deze dicht met de tape. Houd bij hoeken en T-splitsingen ruimte over, zodat je die straks ook makkelijk kunt isoleren.

  3. Isoleer de hoekjes

    Hoeken vragen om iets meer aandacht. Die kun je het beste isoleren door eerst een stukje materiaal op lengte te snijden. Schuif dit vervolgens om de hoek heen en markeer het deel waar de buis een knik maakt. Haal het materiaal weer van de buis af en snijd een aantal partjes - twee of drie moet voldoende zijn - uit het deel waar de binnenste hoek valt. Met een scherp stanleymes is dit zo gedaan. Vouw het materiaal vervolgens nog een keer om de hoek en kijk of alles mooi aansluit. Als dat het geval is, sluit je ook dit deel.

    Let op: als je werkt met de hoezen met sluitstrip, dan moet je de partjes niet aan de kant van de sluitstrip uitsnijden, anders werkt dit niet goed meer.

  4. Isoleer T-stukken

    De meeste leidingen beschikken ook over minimaal één T-stuk. Dat isoleer je met twee stukken isolatiemateriaal. Meet eerst het stuk af dat op het bovenste gedeelte van de 'T' komt. Plaats dit op de buis en teken met twee streepjes af waar de onderkant van de 'T' 'binnenkomt'.

    Haal het isolatiemateriaal weer los en gebruik de beide streepjes om een partje met een hoek van 45 graden uit te snijden. Deze hoek heeft dan de vorm van een dakje. Schuif het materiaal weer om de buis.

    Meet nu het stuk af dat om het onderste deel van de 'T' komt. Schuif het - voor zover mogelijk - in het dakje dat je net gemaakt hebt en teken het deel dat je nog weg moet snijden af. Snijd dit vervolgens weg en plaats het materiaal weer om de buis. Beide delen passen als het goed is nu helemaal in elkaar.

  5. Dicht kieren en naden

    Als alle buizen met isolatiemateriaal bedekt zijn, loop je nog even alle naden en kieren langs. Zorg ervoor dat deze uiteindelijk allemaal afgeplakt zijn met tape. Zo voorkom je eventuele bevriezing of warmteverlies.

Do's

  • Werk nauwkeurig, een kier in je isolatie kan een groot deel van het effect wegnemen
  • Begin op tijd met isoleren
  • Liggen buizen te dicht naast elkaar om ze apart te isoleren? Wikkel ze dan samen in glas- of steenwol en houd dit bij elkaar door er ijzerdraad omheen te wikkelen

Don'ts

  • Sla geen stukken over: isolatie mist zijn doel als er kieren en naden in blijven zitten

Bron

Meer uitleg