Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Spannende beroepen » Hoe word ik acteur
4

Hoe word ik acteur

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Zie je jezelf al in GTST, of ben je zelfs de nieuwe Tom Cruise? Als het jouw droom is om acteur te worden, dan kun je daar maar beter serieus werk van maken, want je bent zeker niet de enige. Met deze stappen ben je de concurrentie in ieder geval al wat voor.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Talent
  • Doorzettingsvermogen
  • Flexibiliteit

Stappen

  1. Bedenk wat je wilt

    Acteur worden, en dan helemaal succesvol acteur worden, is niet makkelijk. Voor je daarmee verder gaat, is het eerst belangrijk om te bedenken wat je wilt. Wil je in films spelen, in tv series of sta je liever op de planken in een theater? En wil je wel echt acteur worden om het vak, of gaat het je meer om de mogelijke roem? In dat laatste geval kun je misschien beter iets anders kiezen, want in verhouding zijn er maar weinig acteurs die echt heel beroemd en rijk worden met hun acteerwerk. Anderen kunnen er van leven, maar zijn niet per definitie bij het grote publiek bekend.

  2. Volg een goede opleiding

    Je kunt natuurlijk vertrouwen op je talent, maar het is beter om een goede opleiding te volgen om acteur te worden. Dan leer je je talenten nog beter te gebruiken en maak je ook kennis met technieken die je acteerwerk nog overtuigender maken.

    De opleiding tot acteur is te volgen aan de volgende opleidingsinstituten:

    De toelatingseisen voor dit soort opleidingen zijn vaak erg streng. Je moet jezelf steeds weer bewijzen. Daarvoor is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en je weet wat je talenten zijn. Daarnaast worden er natuurlijk ook praktische eisen gesteld aan de toelating. Zo heb je tenminste een havo of vwo diploma nodig. Met een HBO propedeuse of een MBO opleiding op niveau 4 word je in de meeste gevallen ook toegelaten.

  3. Specialiseer je

    Tijdens een opleiding tot acteur maak je kennis met verschillende disciplines. In sommige gevallen krijg je al de kans om je te specialiseren, bijvoorbeeld in musicals of drama. Ook na je basisopleiding is het slim om je verder te specialiseren en je vaardigheden uit te diepen via workshops en cursussen.

  4. Doe ervaring op

    Als acteur moet je meestal klein beginnen. Pak zoveel mogelijk klusjes aan om ervaring op te doen. Dat staat goed op je cv en je leert er ook steeds meer mensen 'in het wereldje' door kennen. Bovendien krijg je een steeds bekender gezicht, iets dat ook in je voordeel kan werken. Acteerklusjes kun je bijvoorbeeld vinden via filmacademies.

  5. Schrijf je in bij een castingbureau

    Je hoeft niet alleen op zoek te gaan naar werk, je kunt je ook inschrijven bij een castingbureau. Dat is een soort uitzendbureau dat de juiste acteurs of actrices zoekt voor een bepaalde klus. Let op: net als bij modellenbureaus zijn er ook veel malafide castingbureaus. Kijk altijd eerst op internet of je goede verhalen leest over een bureau. Let ook op de kosten; de meeste bonafide castingbureaus zullen vooraf geen hoge inschrijfkosten van je vragen.

    Houd ook regelmatig contact met het castingbureau, bijvoorbeeld door te vragen of er nog wat voor je is, of door wijzigingen aan je cv door te geven.

  6. Doe auditie

    Voor de meeste rollen moet eerst een auditie gedaan worden. Tijdens zo'n auditie speel je (een deel van) een rol uit en worden jouw prestaties vergeleken met de andere kandidaten. Uiteindelijk krijgt de beste kandidaat de klus. Audities zijn via het castingbureau te regelen, maar je kunt ook zelf zoeken op vacatures voor acteurs.

  7. Zorg goed voor jezelf

    Als acteur speel je op het toneel of voor de camera een rol, maar vaak ook op veel andere momenten. Je moet altijd 'on top of your game' zijn en dat doe je door goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je er altijd representatief uitziet, meet jezelf een professionele houding aan en leer omgaan met tegenslagen. Een goede houding en een positieve blik op dingen zijn kenmerken die onthouden worden en die je later altijd eens iets op kunnen brengen.

  8. Geef nooit op

    De rollen voor acteurs liggen niet voor het oprapen en een enkeltje Hollywood is geen garantie voor succes. Goede acteurs worden gekenmerkt door hun doorzettingsvermogen. George Clooney speelde jarenlang B-, C- en D-rollen, voor hij wereldwijd doorbrak als Dr. Ross in ER. De rest is geschiedenis. Harrison Ford moest tijdenlang rondkomen als timmerman, voor hij middels de Star Wars-trilogie een grote ster werd. En zelfs Brad Pitt heeft bijna 10 jaar bijrolletjes gespeeld, voor hij doorbrak in Thelma & Louise.

    Geef het niet op na een mislukte auditie en ook niet na tien of twintig afwijzingen. Als je talent hebt en je gelooft in jezelf, dan kun jij ook acteur worden. En je zult zien: als het balletje eenmaal rolt, dan komt het succes misschien wel sneller dan gedacht!

Do's

  • Laat je gezicht zien. Als mensen je niet (her)kennen, zullen ze je ook geen werk geven
  • Zorg voor een goede opleiding en doe zoveel mogelijk ervaring op

Don'ts

  • Probeer te voorkomen dat je altijd dezelfde rollen speelt en een soort typetje wordt

Bron

Interview Achter de schermen bij ONM

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!