Hoe overleef ik een assessment
Document acties
- Tijdshoeveelheid 16 uren
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- functie-eisen
- voorbereiding
- rust en zelfvertrouwen
Stappen
-
Weet wat ze zoeken
Een assessment (Engels voor beoordeling/taxatie) is een methode om te beoordelen of jij competenties bezit die voor een functie nodig zijn. Het verschil met een sollicitatiegesprek is dat er in een assessment gebruik wordt gemaakt van verschillende meetmethoden: vragenlijsten, rollenspellen, testen, opdrachten en interviews. Assessments worden bijna altijd uitgevoerd door speciale assessmentbureaus. Zij beoordelen je op de vlakken:
- Individueel (hoe zit jij zelf in elkaar)
- Interpersoonlijk (hoe ga je om met anderen)
- Managerial (wat voor leiderstype ben je)
- Intellectueel (hoe slim ben je en wat snap je)
- Motivationeel (wat beweegt/motiveert jou)
Niet elk punt is voor elke functie van toepassing, maar in ieder assessment zullen een aantal van deze dimensies aan bod komen.
Als je weet wat de functie-eisen en -wensen zijn, dan kun je ook wel aardig op een rij zetten welke vlakken in jouw assessment aan bod zullen komen.
-
Bedenk hoe ze dat kunnen toetsen
Als je weet wat ze zoeken, ga je bedenken hoe ze dat zouden kunnen gaan meten. Soms krijg je die informatie ook van tevoren, je kunt ook informeren bij het bedrijf of het assessmentbureau. Maar heb je die informatie niet, dan zul je zelf een inschatting moeten maken van wat je kunt verwachten. In een assessment kunnen de volgende dingen aan bod komen:
- Persoonlijkheidsvragenlijsten
- Interviews: criteriumgericht (de functie-eisen langslopen) of biografisch
- Rollenspellen: tweegesprekken of groepsopdrachten
- Praktijkopdrachten: in-basket (een volle postbak, die je in een bepaalde tijd afgewerkt moet hebben), schriftelijke analyse of specifieke functievaardigheden
- Intelligentietests
Maak een inschatting van wat ze jou zouden kunnen laten doen. Dan kun je je daar vervolgens op voorbereiden.
-
Bereid je goed voor
Kom beslagen ten ijs; zorg dat je geoefend hebt. Sommige mensen gaan juist niet oefenen omdat ze daar zenuwachtig van worden. Dom!!! Oefenen helpt echt.
Intelligentietests kun je van tevoren oefenen. Daarmee zul je geen vragen kunnen beantwoorden die je echt niet weet (als je bv. geen ruimtelijk inzicht hebt, dan kun je dat niet kweken), maar het zorgt er wel voor dat je begrijpt wat er met een vraag bedoeld wordt waardoor je geen tijd verliest. Interviews kun je voorbereiden zoals je ook een sollicitatiegesprek voorbereidt. En de rollenspellen en praktijkopdrachten: bedenk wat belangrijke situaties zullen zijn in die functie. Het kan heel goed dat die aan bod zullen komen. In een verkoopfunctie heb je grote kans dat je een lastig verkoopgesprek zult moeten naspelen, in een managementfunctie een moeilijk gesprek met een van je medewerkers, als consultant een gesprek waarin je de klantvraag helder moet krijgen etc. etc. Als programmeur zul je wellicht een stukje moeten programmeren, als beleidsmedewerker een beleidsanalyse moeten maken, als manager krijg je mogelijk de in-basket opdracht.
Dat soort gesprekken en praktijkopdrachten kun je in gedachten voorbereiden, maar het werkt nog beter om een vriend of vriendin als rollenspeler te laten fungeren en echt eens een situatie te oefenen. Of zelf een praktijkopdracht te oefenen.
Alleen aan de persoonlijkheidsvragenlijsten valt niet zo veel voor te bereiden. Het kan geen kwaad er eens een in te vullen op internet, maar daar valt weinig aan te oefenen.
-
Start fris
Zorg dat je fit op een assessmentdag bent. Probeer uitgerust te zijn, zak niet door de avond van tevoren. Als je ziek bent, bel dan af. Je moet helder kunnen nadenken, anders loop je het risico op een onnodig negatieve uitslag.
Heb je slecht geslapen en baal je ervan, leg je erbij neer. Het heeft geen zin daarin te blijven hangen, het gaat erom in het hier-en-nu er het beste van te maken.
-
Wees jezelf, maar wel professioneel
Een assessmentdag is bedoeld om een goed beeld te krijgen van jouw gedrag. Draag daar aan bij, door jezelf op een slimme manier te laten zien. Enerzijds door jezelf niet anders voor te doen dan je bent, anderzijds wel díe aspecten te laten zien die in je voordeel werken en voor de functie van belang zijn. Ga geen schuine moppen vertellen, ook al doe je dat graag. Wees functioneel jezelf.
En als er dingen niet goed gaan, laat je koppie niet hangen. Een assessment bestaat uit diverse onderdelen en al die onderdelen samen bepalen de uitkomst. Dus één onderdeel minder is niet meteen een negatieve uitslag. Als je je echter wel uit het lood laat slaan, dan zal dat op de andere onderdelen een negatieve invloed hebben en dus op je totaaluitslag.
-
Lees het rapport goed
De uitslag van het assessment komt in een rapport te staan. Dat rapport wordt eerst naar jou toegestuurd, voordat het naar de opdrachtgever mag gaan. Pas als jij je akkoord hebt gegeven, mag het doorgestuurd worden.
Lees het aandachtig door, als je vragen hebt neem dan contact op met de assessor. Jij moet begrijpen wat er in staat. En je hoeft het niet persé met alles eens te zijn, maar jij moet wel beslissen of je wilt dat de werkgever dat rapport leest. Soms is het beter afgewezen te worden omdat je het rapport niet door hebt laten sturen dan afgewezen te worden met een negatief assessmentrapport in je dossier.
Do's
- bereid het goed voor
- wees 'slim jezelf'
Don'ts
- maak je niet al te druk
- doe je niet anders voor dan je bent
- stel je niet al te afwachtend op
- ga niet doorzakken vóór het assessment