Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe sluit ik een compromis
4

Hoe sluit ik een compromis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe sluit ik een compromis
Terecht of onterecht; je kunt niet altijd je zin of gelijk krijgen. In veel gevallen zul je een compromis moeten sluiten waar zowel jij als je gesprekspartner tevreden mee zijn. Dit is misschien niet de beste uitkomst voor jou, maar wel de beste uitkomst voor jullie beiden. Een goed compromis levert namelijk een win-win situatie op!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Pen en papier
  • De wil om de ander tegemoet te komen
  • Een luisterend oor

Stappen

  1. Stuur aan op een compromis

    Op een gegeven moment merk je dat je er niet uit komt: jouw mening staat lijnrecht tegenover die van je gesprekspartner en jullie zijn beiden niet bereid de ander volledig gelijk te geven. Begin dan aan te sturen op het sluiten van een compromis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door aan te geven dat je begrijpt dat je gesprekspartner een andere mening toegedaan is en dat je graag zoekt naar een oplossing die voor beiden acceptabel is.

  2. Stel jouw belangrijkste punten vast

    In jullie gesprek zijn er ongetwijfeld heel veel argumenten naar voren gekomen die jouw zaak ondersteunen. Maar als je moet kiezen, wat zijn dan de allerbelangrijkste punten? De onmisbare omstandigheden of voorwaarden die volgens jou ergens voor nodig zijn? Maak een lijstje van al je argumenten en geef de argumenten een cijfer van 1 tot 5, waarbij 1 erg belangrijk is en 5 niet zo erg belangrijk. Probeer aan de hand van deze cijfers jouw kernpunten vast te stellen. In principe ben je bereid in te leveren op alle andere punten, maar niet op deze kernpunten.

  3. Identificeer de kernpunten van je gesprekspartner

    Je gesprekspartner zal ook niet evenveel waarde hechten aan alle door hem of haar genoemde punten. Tijdens het gesprek heb je misschien al kunnen opmerken wat voor je gesprekspartner écht belangrijk is. Dit zullen punten zijn waarop jij weinig winst kunt halen. Door bij deze punten na te denken laat je zien dat je ook oog hebt voor de kant van je gesprekspartner. Bovendien geeft het je een kans om van tevoren af te wegen of jij genoeg water bij de wijn doet om je eigen kernpunten te handhaven.

  4. Doe water bij de wijn

    Het kenmerk van een compromis is dat je niet volledig je zin kunt krijgen. Als je weet welke punten voor jou het allerbelangrijkst zijn en ook een indruk hebt van de belangrijke punten van je gesprekspartner kun je gaan onderhandelen. Geef daarom duidelijk aan op welke punten jij wel water bij de wijn wilt doen.

  5. Streef naar een win-win situatie

    Als jij hebt aangegeven op welke punten jij water bij de wijn wilt doen, kun je je gesprekspartner de kans geven hetzelfde te doen. Kijk of jullie hiermee al tot een compromis willen komen, of dat er nog verdere onderhandelingen nodig zijn. Benadruk dat je graag wilt werken aan een win-win situatie. Dit zal je gesprekspartner motiveren hetzelfde te doen, waardoor jullie alweer een stap dichter bij een bevredigend compromis zijn!

  6. Wees blij met je compromis!

    Als je eenmaal een compromis hebt gesloten, wees hier dan blij mee. Je hebt er niets aan om er ontevreden over te zijn, aangezien dit op dit moment het maximaal haalbare was. Herinner jezelf eraan dat dit compromis altijd beter is dan wanneer je gesprekspartner volledig gelijk had gekregen!

Do's

  • Doe je best de kant van de ander te begrijpen. Die zal dan ook meer geneigd zijn om wat tegenover jou toe te geven
  • Wees bereid een aantal zaken van je wensenlijstje te laten varen. Dit maakt de onderhandelingen een stuk eenvoudiger

Don'ts

  • Ga het sluiten van een compromis niet uit de weg. Dit kan in bepaalde gevallen de best mogelijke oplossing zijn, ook voor jou
  • Ga niet schreeuwen of jezelf onmogelijk gedragen maar besef je dat jij óók iets van je gesprekspartner wilt, niet alleen andersom!

Bron

Succesvol op weg naar een eerlijk compromis (Mindtools)