Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe geef ik een goede presentatie
4

Hoe geef ik een goede presentatie

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Veel mensen hebben een hekel aan presenteren en doen het dus liever niet. Maar soms kom je er echt niet onderuit, bijvoorbeeld op je werk. Gelukkig hoeft presenteren helemaal niet vervelend te zijn. Met een goede voorbereiding en wat oefening is het zelfs leuk en leerzaam.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

  • Computer
  • Informatie over je onderwerp
  • Eventuele hulpmiddelen (laptop met beamer, DVD-speler, flip-over)

Stappen

  1. Bedenk wat je wil bereiken

    Denk eerst na over het doel van je presentatie. Wat wil je ermee bereiken? Een doel kan zijn dat je informatie wilt overdragen, of dat je iets voor elkaar wilt krijgen. Wil je de nieuwe medewerkers over het reilen en zeilen binnen jouw bedrijf informeren, dan is je doel kennis overdragen. Maar sta je voor de directie om budget los te krijgen voor het fantastische plan dat je hebt bedacht, dan zul je met sterke argumenten moeten komen. Het doel van de presentatie bepaalt de inhoud.

  2. Leef je in je publiek in

    Ieder publiek vraagt om een andere benadering. Bedenk daarom van tevoren goed wie je voor je hebt. Hou je een presentatie over de nieuwe reclamecampagne voor collega’s en voor het management, dan is het gebruik van jargon en eventueel zelfs afkortingen geen bezwaar. Maar sta je met hetzelfde onderwerp op een congres voor young professionals, dan is het beter om begrippen uit te leggen en de reden van de gemaakte keuzes toe te lichten. Naast de inhoud moet je ook de vorm van je presentatie aanpassen aan je publiek. Zoals je woordkeus, stemgebruik en de inzet van hulpmiddelen.    

  3. Denk na over de situatie

    Ben je bijvoorbeeld de een na laatste spreker op een congres, bedenk dan dat je publiek al redelijk verzadigd is. Probeer je presentatie dan zo interactief mogelijk te maken. Leg je toehoorders stellingen voor of vraag ze naar hun ervaringen. Ga ook van tevoren na of je wordt aangekondigd. Zo niet, zorg dan voor een goede introductie van jezelf.

  4. Schrijf de tekst

    Een goede presentatie bestaat uit een kop (inleiding), romp (eigenlijke verhaal) en staart (slot). In de inleiding leg je uit wie je bent, wat je gaat vertellen, hoe je verhaal is opgebouwd, hoe lang je aan het woord zult zijn en op welk moment het publiek vragen kan stellen. De kern bevat de meeste informatie. Het is dan ook van belang om hoofd- en bijzaken te onderscheiden zodat het publiek jouw verhaal goed kan volgen. Herhaal je belangrijkste standpunten een paar keer in iets andere bewoordingen en geef voorbeelden. Dit werkt verhelderend en zo kunnen de luisteraars de hoofdpunten beter onthouden. Afbeeldingen van grafieken of citaten kunnen je verhaal eveneens versterken. In het slot van je presentatie vat je de boodschap kort en krachtig samen.

  5. Kies hulpmiddelen

    Audiovisuele hulpmiddelen kunnen je presentatie ondersteunen. Je kunt hierbij denken aan een dvd-speler, een overheadprojector of aan het gebruik van powerpoint. Vooral als je opsommingen geeft, kan een gepresenteerde lijst ondersteunend werken. Maar schrijf nooit te veel op en ga zeker niet je hele presentatie projecteren op een scherm. Dat leidt alleen maar af. Stel je náást het scherm op, zodat iedereen het goed kan zien. Gebruik een aanwijsstokje om punten aan te wijzen en niet je vingers, want dan sta je zelf te veel voor het scherm.

  6. Oefen

    Je houding en je lichaamstaal bepalen voor een belangrijk deel het effect van de presentatie op je publiek. Oefen de presentatie thuis voor de spiegel, zodat je kunt bepalen welke houding je tijdens het spreken aanneemt. Let daarbij vooral op je gezichtsuitdrukking en op wat je met je handen doet.

  7. Controleer de hulpmiddelen

    Als je op locatie bent, controleer dan ruim op tijd of de hulpmiddelen er zijn, en of ze het ook doen. Werkt de beamer? Is er een flip-over? Kun je de laptop makkelijk aansluiten? Technische mankementen kunnen een presentatie ernstig verstoren.

     

Do's

  • Zet de kernpunten van je presentatie op een klein papiertje
  • Ga staan, dan kom je overtuigender over
  • Zoek naar een originele opening
  • Geef voorbeelden om abstracte/theoretische informatie te verduidelijken
  • Maak oogcontact met je publiek
  • Sluit af met een pakkende slotzin

Don'ts

  • Je hele presentatie voorlezen
  • Je handen in je zakken stoppen
  • Aan je kleding of aan je haren plukken
  • Je handen veel bewegen
  • Je PowerPoint sheets volzetten met informatie

Bron

Boek: Presenteren in 30 minuten. Patrick Forsyth. Uitgeverij Ius Consilium

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!