Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe werkt zakelijk flirten
4

Hoe werkt zakelijk flirten

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe werkt zakelijk flirten
Zakelijk flirten heeft helemaal niets te maken met uitdagende kleding, een verdwaalde hand op een schouder of zwoele blikken. Het gaat om het creëren van een goede sfeer en over een enthousiaste en overtuigende presentatie van jezelf en de inhoud van je boodschap, zoals je eis voor meer salaris of je geschiktheid voor die uitdagende baan. Maar ook bij minder formele gelegenheden als een netwerkborrel kun je de technieken van zakelijk flirten toepassen.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

  • Gesprekspartner

Stappen

  1. Overtuig je van het nut van zakelijk flirten

    'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg', is het credo van veel Nederlanders. Met als gevolg dat veel mensen zich bij het overbrengen van hun boodschap volledig richten op de inhoud. En dat is niet verstandig. Volgens de Amerikaanse psycholoog Albert Mehrabian is in zakelijke communicatie de inhoud van je boodschap slechts voor zeven procent bepalend voor het resultaat. Je lichaamstaal draagt voor 55 procent bij en de intonatie van je stemgeluid zelfs voor 38 procent. Door in een zakelijke omgeving de juiste lichaamstaal te gebruiken, komt je boodschap net iets beter aan bij je baas, collega's of klanten en krijg je meer voor elkaar.

  2. Bereid je gesprek goed voor

    Zorg dat je een onderwerp paraat hebt om het gesprek luchtig te openen. Dat kan een opmerking zijn over de architectonische vormgeving van het kantoorgebouw, een vraag over de ontwikkelingen in de branche of een onderwerp uit de actualiteit. Denk van tevoren ook na over een goede verdeling van de spreektijd. Bij een sollicitatiegesprek is een fiftyfity-verdeling wenselijk, maar als je een product aan de man moet brengen, mag je best meer aan het woord zijn.

  3. Zorg voor een goede eerste indruk

    Een goede eerste indruk maak je maar één keer. Een waarheid als een koe, maar hoe maak je nu een goede eerste indruk? Zorg allereerst voor een glimlach. Door te glimlachen straal je positiviteit uit en laat je de ander weten dat deze welkom is. Let ook op je handdruk. Wil je open en sympathiek overkomen, steek dan je hand recht uit met gesloten vingers; knijp niet te hard, maar ook niet te zacht en pas de sterkte en duur van je handdruk aan je gesprekspartner aan.

    Als je je voorstelt, kijk de ander dan echt in de ogen (welke kleur ogen heeft hij/zij?) Het geeft de ander het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd bent, wat hem een prettig gevoel geeft en dat vertaalt zich naar de eerste indruk die hij zich van jou vormt. Onthoud de naam van je gesprekspartner en noem deze verderop in het gesprek nog eens, maar overdrijf het niet! Let ook op je houding: sta/zit zelfverzekerd rechtop en richt je voeten en lichaam op je gesprekspartner (zonder gekruiste armen of benen).

  4. Voer het gesprek

    Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je de juiste sfeer creëert. Je kunt het gesprek in de goede richting sturen door je eigen lichaamstaal. Spiegel bijvoorbeeld de houding van de ander, maar doe dit wel subtiel en neem ook zelf het initiatief tot een nieuwe houding. Imiteert de ander je, dan doe je het goed!
    Maak tijdens het gesprek geregeld oogcontact, maar ga niet staren. Zorg voor een actieve houding en sta/zit zelfverzekerd rechtop, je voeten en lichaam wijzen ook nu weer naar de ander. Pas je intonatie en spreeksnelheid aan de gesprekspartner aan: mensen zien graag een bevestiging van hun eigenschappen in anderen. Vertel enthousiast als je aan het woord bent. Wees niet bang voor stiltes en waak voor een evenwichtige spreektijdverdeling. Je bereikt dat door zelf het woord te nemen én te houden en door actief te luisteren. Actief luisteren is een hele belangrijke sfeermaker voor een gesprek. Door actief te luisteren geef je de ander aandacht, waardoor deze zich gehoord voelt en ook eerder geneigd is naar jou te luisteren. Oprechte interesse werkt verleidelijk! Door bijvoorbeeld bij een ontkennende zin met je hoofd te schudden,  laat je zien dat je luistert en moedig je bovendien de andere persoon aan om te blijven praten. Dit geldt ook voor ‘hummen’ en het herhalen van woorden of stukjes uit een zin. Vraag door als zaken je niet duidelijk zijn of als je vermoedt dat je gesprekspartner nog niet alles heeft gezegd.

    Maak ook eens een - welgemeend - compliment. Let er wel op dat deze past binnen de zakelijke context.  'Goh, wat heb jij mooie ogen', kun je beter achterwege laten, maar een vleiende uitspraak over de wijze waarop je gesprekspartner het rapport heeft opgesteld, zal zeker worden gewaardeerd.

    En vergeet niet regelmatig te glimlachen!

  5. Blijf oefenen

    Een goede zakelijke flirt word je niet zomaar. Dat vergt oefening. Blijf dus aan je eigen lichaamstaal werken en bekwaam je verder in het lezen van de lichaamstaal van de ander. Je zult merken dat je steeds scherper gaat waarnemen, meer bedreven raakt in het interpreteren van de lichaamstaal van je gesprekspartner en hier op de juiste manier weet in te spelen. Veel (zakelijk) succes!

Do's

  • Wil je een open en coöperatieve sfeer creëren, kies dan aan tafel voor een hoekschikking, want dat bevordert de samenwerking.
  • Maak gebaren. Zo laat je je enthousisame zien en dat is aantrekkelijk.

Don'ts

  • Verschuil je niet achter een krant of tijdschrift als je bij de receptie even op je afspraak moet wachten. Dit geeft je een gesloten uitstraling.
  • Ontkenningen en negatieve formuleringen gebruiken ('Nee, dat is geen probleem').

Bron

Boek: Zakelijk flirten, tools voor een sprankelend gesprek en overtuigend gesprek. Mirjam Wiersma, Uitgeverij Het Spectrum B.V.

Meer uitleg