Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe verover ik de wereld met Risk

Hoe verover ik de wereld met Risk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Verover minstens 21 gebiedsdelen met 2 legers, krijg Afrika in handen of roei het gele leger uit. Elke Risk-speler heeft altijd een speciale missie. Maar voor iedereen is het grootste doel hetzelfde, of je nu Risk speelt in het Star Wars-universum, Narnia of de Middeleeuwen: de wereld veroveren. Risk, in 1957 uitgevonden door Fransman Albert Lamorisse, is volgens kenners een klassieker onder de strategiespelen en één van de meeste gespeelde bordspellen ter wereld. En als wij bij Hoedoe een spelletje spelen, dan willen we ook heel graag winnen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Risk-spel
  • Twee tot zes spelers
  • Strategische blik

Stappen

  1. Zet je legers strategisch neer

    Kies, bij het verdelen van je legers over de wereld, voor strategische plekken. Dat wil zeggen: landen waar je de grootste kans maakt om een sterke linie op te zetten. Australië is een land waar je je pijlen op moet richten en dat je moet grijpen wanneer de kans daar is. Of Zuid-Amerika. Eenvoudig te verdedigen en het levert een prima bonus op. Heb je nog geen continent? Versterk dan je linie met extra verbonden landen.

  2. Pas op voor verspreiding

    Het zal er waarschijnlijk zeer 'wereldoverheersend' uit zien als in heel veel landen één leger van jouw kleur staat. Maar pas op voor een te grote verspreiding. Als je aangevallen wordt, ben je zo verslagen. Kies liever voor het terugtrekken van je legers om andere landen beter te kunnen verdedigen. Ook wanneer je tegenstander je aanvalt met meer legers.

  3. Val massaal aan

    Kies altijd voor een aanval met een groter leger dan je tegenstander. Wees niet overmoedig en val ook alleen landen aan die je later vast kunt houden. Ga dus niet voor zoveel mogelijk landen (zie stap 2). Word jij aangevallen? Gooi dan met zoveel mogelijk dobbelstenen om je kansen voor een goede verdediging te vergroten. En probeer de eventuele verliezen zo veel mogelijk te verspreiden als je een land aanvalt. Dus niet steeds met hetzelfde land aanvallen.

  4. Overtuig in samenwerking

    Een coalitie sluiten om een andere speler eruit te krijgen lijkt interessant. Houd echter altijd in je achterhoofd dat er uiteindelijk maar één winnaar kan zijn. Gemaakte afspraken kunnen zo verbroken worden als er winst te behalen is. Ga je toch voor een diplomatieke samenwerking? Zorg er dan voor dat je je beweegredenen goed kunt verwoorden om zo je toekomstige coalitiepartner te overtuigen.

  5. Durf te spelen!

    Risk is eigenlijk vooral gewoon een kwestie van durven. Dus houd je niet te angstvallig vast aan je opdrachtkaart. ‘Winnaars veroveren Afrika omdat het kan, terwijl ze eigenlijk Noord-Amerika op hun opdrachtkaart hebben staan’, aldus 'Schijnoplosser'. Volgens de blogger moet je ook je vijand identificeren: de speler die een groot continent verovert en veel legers heeft. En durven aanvallen. ‘Eerst een klein landje aanvallen omdat het grote landje wel erg groot is? Spaar je krachten, val aan!’

Do's

  • Een continent veroveren dat makkelijk te verdedigen is. Zoals bijvoorbeeld Australië of Zuid-Amerika.

Don'ts

  • Legers te verspreid over de landen te verdelen. Met één leger op een land ben je zo verslagen. Bundel liever je krachten om andere landen beter te verdedigen.

Meer uitleg