Hoe aard ik na een wereldreis weer thuis
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- acceptatievermogen
- levenslust
- doorzettingsvermogen
- leuke mensen
- mooie herinneringen
Stappen
-
Laat je reis bezinken
“Neem de tijd om thuis te komen.” Dat is een veelgehoorde tip van wereldreizigers. Het is namelijk niet gemakkelijk om weer thuis te zijn, want lang reizen heeft impact. De indrukken en ervaringen die je onderweg hebt opgedaan, laten je niet koud. Ze kunnen je visie op het leven drastisch veranderen en daarmee ook je doelen en wensen voor de toekomst. Jij was van plan om je na je reis op een ambitieuze carrière te storten? Wellicht liggen je prioriteiten nu heel ergens anders. Laat je reis daarom eerst bezinken voor je je in de hectiek van het leven stort. Trek daar zeker een paar weken tijd voor uit.
Ik, Irene, auteur van deze hoedoe, nam geen tijd om mijn reis van precies één jaar te laten bezinken. Stom, want daarmee kwam ik van een koude kermis thuis. Ik had geen geld opzij gezet om een eventuele periode van werkloosheid te overbruggen, dus eenmaal thuis moest ik flink aan de bak. Wat zou ik het voortaan anders gaan doen, zo had ik mezelf in verweggistan voorgenomen. Eenmaal thuis zou ik nooit meer gaan racen, ik zou het voortaan allemaal anders doen. Na de eerste week thuis voelde ik de druk van de maatschappij. Dus ging ik als een wezenloze solliciteren en had ik binnen drie dagen een baan. Tijdelijk werken in een callcenter en van daaruit zou ik solliciteren naar wat beters. Verschrikkelijk was het. Ik kwam echt in een dipje terecht en doordat ik zo de druk op mezelf legde, heeft het veel te lang geduurd eer ik mijn fantastische wereldreis een plek kon geven. Nooit doen dus. Leg wat geld opzij en gun jezelf een vliegende start. Knoop de tweede stap van deze hoedoe maar goed tussen je oren.
-
Regel een appeltje voor de dorst
De overgang van vrijheid naar een geregeld leven wordt vaak onderschat. Veel reizigers vallen bij thuiskomst in het welbekende gat. Maar voor de een is dat gat veel dieper dan voor de ander. Een relaxt begin helpt, maar dat kan alleen als je je financieel eventjes geen zorgen hoeft te maken. Zorg dat je jezelf een aangenaam begin kunt permitteren. Reserveer daar geld voor, zorg voor een appeltje voor de dorst. Als je dan toch voor die mooie reis aan het sparen bent…
Reiziger Tim van 't Hul regelde zijn appeltje en had daar nog geen seconde spijt van. Tim:
"Naarmate de datum op mijn retourticket dichterbij kwam, kostte het me steeds meer zelfdiscipline om met mijn tengels uit mijn “reservepotje” te blijven. Temeer daar de duizend euro die ik achter de hand had gehouden een fortuin bleek in de derde wereld waar ik me bevond. Duizend euro? Daar kan ik nog twee maanden mee vooruit! En zo bracht mijn reservepotje me tijdens lange busreizen tot het verlangend staren naar nieuwe bestemmingen op het wereldkaartje achterin mijn Lonely Planet. Achteraf ben ik blij dat ik van mijn 'appeltje voor de dorst' kon afblijven. Eenmaal thuis waren die schamele duizend euro zeer gewenst en het gaf me de tijd om een paar weken te aarden. En toen ik het afschrift van mijn vergeten creditcardrekening op mijn deurmat vond, was ik helemaal blij. Ik had mijn reservekapitaaltje hard nodig. Was dat niet het geval geweest, dan was het een mooie start geweest bij het sparen voor mijn volgende avontuur."
-
Vermijd praktische frustraties
Bij thuiskomst moet je straks zóveel dat je prachtige reis al snel naar de achtergrond zal verdwijnen. Vermijd praktische frustaties en zorg al vóór vertrek dat je belangrijke regeldingen zo kunt oppakken. Een actielijst helpt je het leven bij thuiskomst te structureren. Wat kun je voor vertrek zoal doen:
- Bewaar alle actielijsten en aantekeningen van de voorbereidingen van je reis. Veel regeldingen op het gebied van werken, wonen en verzekeringen keren bij thuiskomst weer terug.
- Hoe kom ik snel aan een woning? Kom ik straks voor bijstand in aanmerking en hoe vraag ik die aan? Wat zijn mogelijkheden voor tijdelijk werk? Zorg dat je al voor vertrek weet hoe zulke zaken werken. Je komt dan later gemakkelijk in actie.
- Maak een actielijst van alle zaken die je bij thuiskomst moet gaan regelen.
• Scheid de hoofd- van de bijzaken.
• Maak per hoofdactiviteit een soort stappenplan.
• Vermeld adresgegevens, telefoonnummers en contactpersonen van belangrijke instanties.
-
Vergroot de kans op een baan
Eenmaal terug is het zoeken van een baan topprioriteit. Dat lot kun je onderweg al een handje helpen. Wat je als globetrottende banenzoeker zoal kunt doen?
Voor vertrek
- In de zomer zijn er weinig vacatures. Houd daar rekening mee bij het plannen van de terugkeer.
- Als je geen werk hebt of geen uitkering ontvangt, ben je niet verzekerd tegen ziektekosten. Sluit daarom naast je reisverzekering ook een aanvullende verzekering af.
Onderweg
- Zet enkele maanden voor je thuiskomst je cv op internet.
- Informeer je netwerk op tijd over de op handen zijnde terugkeer. Vraag ze uit te kijken naar een leuke baan. Geef je banenprofiel door en je e-mailadres.
-
Zorg voor enige stabiliteit bij thuiskomst
Wat houvast op het gebied van werk of wonen maakt aanpassen makkelijker. Heel wat reizigers ervaren het thuiskomen als shockerend. Dat het zo erg was, hadden ze vooraf niet kunnen (of willen) voorzien. De terugkeershock kun je wel een beetje voorkomen. Door bijvoorbeeld niet als een kip zonder kop te vertrekken, maar alvast te zorgen voor enige stabiliteit bij thuiskomst. Stabiliteit (qua werk of wonen) geeft je houvast en creëert rust. Dat voorkomt dat je - eenmaal thuis - erg diep valt. Zwerf dus niet van vriend naar vriend met je rugzak, maar zorg voor een vast onderkomen. En idealiter heb je al een baantje geregeld nog voor je vertrekt. Waar het om gaat is dit: zorg goed voor jezelf. Zo kun je de bodem van het welbekende gat vermijden.
-
Kom terug in de komkommertijd
Ben je een zomer- of een wintermens? Plan je terugkeer in je lievelingsseizoen. Terugkomen in de komkommertijd is helemaal een aanrader. Dan voel je je geen nietsnut, iedereen is immers aan het navelbutsen. Kom dus terug als de druk om te presteren stukken minder voelbaar is.
Globetrotter Tim van 't Hul vertrok in de herft en hij kwam terug in de lente. Niet eerder genoot hij intens van de kou thuis:
"Als wereldreiziger ken ik het genot van het overslaan van een winter. Toen ik vertrok in de herfst en terugkwam in de lente werd die koude, donkere, jaarlijkse depressie ineens een bron van vermaak. Klagen over het weer is iets wat ons Hollanders verbindt en je kunt er dus op rekenen dat je vrienden je in de mailtjes die ze je sturen ongevraagd op de hoogte houden van alle catastrofes waar het moederland door wordt geplaagd. Rukwinden. Een meter sneeuw en alle wegen dicht. Ik heb me er kostelijk om vermaakt. En toen ik weer thuis kwam, was dat allemaal voorbij, super!"
-
Wees nuchter, relativeer
Een nuchtere en relativerende instelling helpt. Bezie de toekomst niet als een soort van weegschaal (goed - niet goed), laat je niet onder druk zetten.
-
Gooi je spullen niet weg
Na zolang uit een rugzak geleefd te hebben, vraag je jezelf bij het zien van de tientallen opgeslagen dozen waarschijnlijk af of je al die ‘rommel’ wel echt nodig hebt. Wacht toch maar even met weggooien. Doe dat pas als je weer gewend bent. Wedden dat je het geen rommel meer vindt.
-
Verwacht niets van anderen
Om teleurstelling en frustratie te voorkomen, reken je maar beter niet op (een eindeloze) belangstelling van familie, vrienden en kennissen voor jouw avonturen. De wereld draait door. Hoe onvergetelijk de reis ook voor je is, je dierbaren zullen snel vergeten dat je ooit weg bent geweest. Neem ze dat niet kwalijk, ook hun leventje draaide door.
Reiziger Tim van 't Hul over zijn teleurstelling bij thuiskomst:
"De dag van mijn thuiskomst, die onvergetelijke mijlpaal in mijn leven, dat was voor mijn vrienden en familie een doodgewone woensdag. De dag dat ik mijn woonplaats weer met nieuwe ogen bekeek, dat er een nieuw hoofdstuk in mijn leven begon, dat bleek een dag dat vrienden naar herhalingen van Friends keken. Toen het tot mij doordrong dat het leven van mijn familie en kennissen ook zonder mij was doorgegaan was ik verbijsterd. Het onder ogen zien van deze bittere waarheid, dat heeft me wel even gekost. Niemand had een aandachtsspanne lang genoeg voor mijn 3000 foto’s en ik had zelf geen antwoord op ogenschijnlijk simpele vragen als: 'Hoe was het?' en 'Wat vond je het mooist?'. Uiteindelijk heb ik me maar neergelegd bij het feit dat het me nooit ging lukken om maanden van reiservaringen samen te vatten in een behapbaar formaat voor anderen. Ik heb toen maar heel snel genoegen genomen met mijne nieuwe, coole status als globetrotter en nu als iemand het woord 'reizen' in de mond neemt, verschijnt er een ondoorgrondelijke glimlach..."
-
Deel je reiservaringen met lotgenoten
Iets wat veel reizigers bij de thuiskomst frustreert is het onbegrip van hun omgeving. Je kunt je verhalen wel vertellen, maar het lijkt niemand een biet te interesseren, laat staan dat ze er een snars van begrijpen. Het thuisfront kan het feit dat je je zo vastklampt aan je reizen ook als gezever gaan beschouwen: 'Zeg! Doen we wel weer even normaal, je bent nu gewoon thuis hoor!'. Je kunt jezelf deze frustratie, die erg eenzaam voelt, besparen. Bezoek vrienden die ook gereisd hebben. Of mail en chat met mensen die je onderweg hebt ontmoet. Zij zitten op dezelfde golflengte en weten precies wat je bedoelt.
-
Plak je foto's in
Selecteer en archiveer dia’s en digitale foto’s en plak fotoprints snel in. Dat helpt je je reis te verwerken. En daarbij: honderden foto’s jaren later pas inplakken is niet leuk. Ook je geheugen is niet eindeloos. Voorkom dat je foto’s voor eeuwig in een doos blijven zitten.
-
Zorg voor een uitlaatklep
Lees je reisdagboek regelmatig door en schrijf over je avonturen. Werk dagboekaantekeningen uit tot spannende verhalen. Dat is een mooie uitlaatklep voor je gedachten en zo ben je ook thuis weer een beetje onderweg.
Do's
- Leef in het NU
- Verzet je niet
Don'ts
- Verzanden
- Stranden