Hoe melk ik duiven
Document acties
- Tijdshoeveelheid 90 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Duif
- Duiventil
- Voedsel (granen, zaden, peulvruchten)
- Ring (voor om de poot)
- Geduld
- Eigen vervoer of een lidmaatschap van een duivensportvereniging
Stappen
-
Lees je goed in
Een duif koop je, net als elk ander dier, niet zomaar. Schaf je een dier aan, dan heb je er de verantwoordelijkheid voor. Het dierenasiel en de dierenambulance hebben al hun handen vol aan in de steek gelaten beestjes.
Een korte geschiedenis: de postduif stamt af van de rotsduif en wordt, zoals de naam al doet vermoeden, al sinds de tijd van de Grieken en Romeinen gebruikt om post mee te versturen. Vanaf 1800 worden er in België al wedstrijden met de postduiven gehouden. De mens heeft aardig de hand gehad in de evolutie van de postduif. Alleen met de snelste duiven werd doorgefokt.
Een duivenmelker worden vergt veel inzet en tijd. Een postduif vliegt namelijk altijd terug naar één punt: zijn eigen hok. Dat betekent dus dat je de duif zelf weg moet brengen en los moet laten. -
Vraag een vergunning aan voor het duivenverblijf
Dierenverblijven (dus ook een konijnen- of kippenhok) die maximaal één meter hoog zijn en een oppervlakte hebben van maximaal twee vierkante meter hebben geen vergunningsplicht. Dat betekent dat voor alles dat groter is wel een vergunning moet worden aangevraagd. De Rijksoverheid heeft een handige website in het leven geroepen waarop je kunt checken of en welke vergunning je nodig hebt voor het plaatsen van een duiventil.
-
Schaf een hok aan (of bouw er zelf één)
De grootte van een hok is van een aantal dingen afhankelijk: het aantal duiven dat je gaat houden en hoeveel geld je aan het hok wilt uitgeven. Belangrijk is wel dat het hok droog is, voldoende geventileerd wordt en een redelijk constante temperatuur heeft.
Bij de dierenhandelaar zijn verschillende soorten en formaten duiventillen te koop, maar je kunt er natuurlijk ook zelf één maken. Het hok staat bij voorkeur met de in- en uitvliegmogelijkheden gericht op het zuiden of zuidoosten. In het hok moet een drink- en een etensbak en een gritbak (bak met kalk en steentjes die de duif eet voor de spijsvertering) komen te staan. Ook moeten er plankjes of balkjes aan de zijkanten van het hok zitten waar de duiven op kunnen rusten. -
Koop een duif
Je eerste duif kopen is net als de aanschaf van je eerste auto: je hebt geen idee waar je op moet letten. Gelukkig zijn velen je al voor gegaan en zijn deze duivenliefhebbers zo aardig geweest om hun bevindingen op internet te delen. Een kleine greep:
- win informatie in bij een duivenliefhebber
- vraag rond naar geschikte duivenkwekers in de omgeving
(bijvoorbeeld bij een duivensportvereniging)
- koop een jonge duif die er gezond en fier uitzien
- de duif moet stevig, maar niet dik zijn
- let op ongedierte -
Geef de duif eten
Een duif verbrandt tijdens het vliegen ruim drie gram vet per uur en verliest tijdens zo’n vlieguur ook ruim zes gram vocht. Het is voor een postduif dus heel belangrijk dat hij ter voorbereiding op zijn reis voldoende vet en koolhydraten binnenkrijgt om de tocht überhaupt te overleven. Hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit granen, zaden en peulvruchten.
Dagelijks krijgt de postduif zo’n dertig à veertig gram gemengd voer (maïs, erwten, graan), verdeeld over twee porties. Ook moet dagelijks de waterbak (+/- 50 milliliter) verschoond worden.
Bij de dierenwinkel kun je voeding kopen voor specifieke perioden, bijvoorbeeld voor jonge duiven, voor duiven in de ruiperiode of voor duiven die zich moeten voorbereiden op een lange vlucht.
Leuk weetje: het zichtvermogen is voor een duif vele malen belangrijker dan zijn reukvermogen. De reden waarom het ook zo sterk ontwikkeld is. Een duif kan op drie meter afstand nog een maïskorrel herkennen. -
Train de duif
Een jonge postduif kan met vier weken al een beetje vliegen. In het begin moet de duif eerst nog aan de omgeving wennen. Laat hem daarom de eerste tijd bij het hok los en bouw het verder uit door de duif steeds verder weg los te laten. Het helpt ook om een jonge duif met een oudere duif mee te laten vliegen.
-
Laat je duif ‘inkorven’
Om aan wedstrijden mee te kunnen doen, moet je je duiven laten registeren, het zogenaamde inkorven. Je duif krijgt een ringetje met een registratiecode om zijn poot.
-
Word lid van een duivensportvereniging
Er worden jaarlijks ontzettend veel duivenwedstrijden gehouden. Als je lid wordt van een duivensportvereniging, kun je gemakkelijk hier aan deelnemen. Vaak huren deze verenigingen speciale vrachtwagens om hun duiven te laten transporteren. Hoef je niet elke keer zelf op pad.
En nu maar duimen.
Do's
- Bouw of koop een hok dat groot genoeg is zodat je er zelf in kunt staan. Zo kun je, tijdens het verzorgen van je duiven, een band met de beestjes opbouwen.
- Duiven kunnen snel ziek worden. Daarom is het belangrijk om dagelijks de poep van de zitplankjes te krabben zodat ze niet ziek worden van de bacteriën in hun eigen ontlasting.
Don'ts
- Geef je duiven niet te veel eten. Het moet elke dag helemaal op gaan. Op gemorst voer, of voer dat blijft liggen komen ratten af.
- Laat je postduif niet vliegen tijdens sneeuw- en hagelbuien. De meeste wedstrijden worden tussen april en september gevlogen.
Meer uitleg
- Tips, weetjes, informatie en veel meer is te vinden op de website voor en door duivenmelkers.
- Vind jij duiven maar vieze beesten? Ze hebben in het verleden ook heldendaden verricht. Bijvoorbeeld Cher Ami die, verwond door de Duitsers, een groep ingesloten Amerikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog het leven redde.