Hoe verzorg ik mijn dwergkonijn
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2000 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Mandje
- Hooi
- Bakje water
- Lekkere hapjes
- Veel aandacht
- Mengvoer (optioneel)
- Nagelschaartje (optioneel)
Stappen
-
Geef je konijn een eigen plekje
Net zoals jij misschien wel af en toe lekker in een stoel wegduikt om een boekje te lezen, heeft een dwergkonijn ook graag een eigen plekje. Zorg daarom voor een apart plekje waar hij zich even kan terugtrekken. Met een bak, wat hooi en drinken en een lekker zacht mandje maak je je dwergkonijn al ontzettend gelukkig. Hier kan hij overdag (als het voor hem nacht is) lekker even rusten, terwijl jij je gang kunt gaan in huis.
-
Zorg voor gezonde voeding
Het belangrijkste in de verzorging van een dwergkonijn is de voeding. De spijsvertering van een konijn werkt erg snel en normaal gesproken produceert een dwergkonijn mooie, droge keutels. Als je je konijn verkeerd eten geeft, dan worden deze keutels zacht, plakken ze op elkaar en kan je konijn zelfs last krijgen van verstopping en gasvorming. Dit kan fataal zijn, zeker voor een dwergkonijntje. Houd daarom altijd de ontlasting van je konijn in de gaten en geef hem alleen eten dat bedoeld is voor konijnen. Hierbij kun je denken aan:
- Stro (ook erg goed voor de tanden!)
- Wortels
- Andijvie
- Appel
- Boerenkool
- Paardebloem
- Weegbree
Geef je konijn liever geen stukjes brood of koek; ze zullen het gretig van je aanpakken, maar hun maagjes zijn er niet op berekend! Geef je konijn af en toe een beetje mengvoer, maar niet teveel: hij kan er kieskeurig van worden en zijn hooi voortaan laten staan. Als dat het geval is, dan kun je overschakelen op speciale voeding voor kieskeurige konijntjes. Dit valt meestal nog wel goed in de smaak. -
Geef je konijn een zindelijkheidstraining
Dwergkonijnen zijn erg schone dieren die prima zindelijk te maken zijn. Wel moet je vanaf het begin consequent zijn in je training. Zet een bak neer waarin het konijn zijn behoefte kan doen. Vul deze bak met houtvezels en leg daarop een laag stro. Op het moment dat je konijn buiten deze bak zijn behoefte doet, til je hem direct op en zet je hem in de bak. Op momenten dat je merkt dat hij zijn behoefte in de bak doet beloon je hem met wat extra aandacht en wat lekkers. Houd er rekening mee dat de zindelijkheidstraining behoorlijk wat discipline vraagt van konijn én baasje. Een succesvolle uitkomst is dan ook niet gegarandeerd.
-
Controleer tandjes en nagels
De nagels van een konijn groeien altijd door. Je zult dan ook ongeveer eens in de twee maanden de nagels moeten (laten) knippen. Dit kun je zelf doen. Zorg er dan voor dat jij of iemand anders het konijntje goed beet heeft, zodat het nergens heen gaat. Knip nooit in het roze gedeelte van de nagel, dit is het ‘leven’. Als je daarin knipt, dan doet dit veel pijn. Je kunt de nagels ook laten knippen bij de dierenwinkel of de dierenarts. Ook de tanden van je konijn groeien door, maar deze slijten meestal ook even hard weer af door het eten van stro. Toch kan het voorkomen dat de tanden iets scheef op elkaar staan, waardoor ze niet meer mooi afgeschuurd worden. Dit kan gevaarlijk zijn; als de tanden te ver scheef gaan staan, dan kan het voorkomen dat het konijn niet goed meer kan eten. Controleer daarom ook regelmatig de tanden en laat ze indien nodig knippen bij de dierenarts.
-
Check de gezondheid van je konijn regelmatig
Check regelmatig of je konijn nog helemaal gezond is. Let hierbij op de volgende punten:
- Lichaamsbouw: geen vreemde zwellingen?
- Ademhaling: rustig, geen gehijg
- Oren: geen afscheiding of rode oorkanalen
- Ogen en neus: helder, geen afscheiding
- Vacht: glanzend, met name de rug en het achterlijf
- Bek: snijtanden die nog netjes op elkaar staan -
Regel de nodige intentingen
Ook als je konijn nooit buiten komt moet je hem inenten tegen bijvoorbeeld myxomatose. Deze konijnenziekte is dodelijk en kan worden overgebracht door bijvoorbeeld muggen of vlooien. Door je konijn jaarlijks in te laten enten blijft hij beschermd. Je dierenarts kan je ook nog andere intentingen aanraden. Neem altijd het zekere voor het onzekere!
-
Geef je konijn veel aandacht
Tot slot: geef je konijn veel aandacht. Dwergkonijnen zijn echte gezelschapsdieren; ze gedijen op aandacht. Aai je konijn en praat gerust tegen hem! Je zult merken dat hij op zijn manier terug probeert te praten, bijvoorbeeld door aan je hand te likken of door tussen je benen door te rennen. Wanneer je weet of je je konijntje voldoende aandacht geeft? Een blik op zijn vachtje is voldoende: als het vachtje glimt, dan zit je konijn prima in zijn vel!
Do's
- Laat je dwergkonijntje los in huis lopen, of laat hem regelmatig uit zijn hokje
- Af en toe in de tuin rennen is niet alleen heel gezond, maar ook erg leuk!
- Begin alleen aan een dwergkonijn als je hem ook voldoende aandacht kunt geven
- Bescherm je spulletjes: konijntjes knagen graag, óók aan de kabels van je nieuwe speakerset!
- Houd je konijntje goed in de gaten; als hij ziek is dan ligt hij vaak languit, hijgt hij veel en verplaatst hij weinig. Ga dan direct naar de dierenarts!
Don'ts
- Laat je konijn geen dagen alleen en sluit hem niet op in zijn hokje
- Zet liever niet zomaar twee konijnen bij elkaar, in de meeste gevallen loopt dit niet goed af
- Geef je konijn niet alleen maar lekkere hapjes, het kan zijn dat hij zijn hooi in het vervolg laat staan