Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Katten » Hoe maak ik mijn kat zindelijk
4

Hoe maak ik mijn kat zindelijk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik mijn kat zindelijk
Net als mensen, moeten ook katten leren om hun behoefte niet altijd zomaar te laten lopen, maar dit netjes in een bak (of buiten) te doen. De kat zindelijk maken kan heel makkelijk zijn, maar het kan ook veel tijd en moeite kosten. Met deze tips maak je in ieder geval een goede start.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Kattenbak
  • Grit
  • Geduld

Stappen

  1. Begin vroeg

    Als je een kitten krijgt, is het belangrijk om vroeg te beginnen met de zindelijkheidstraining. Des te jonger ze zijn, des te makkelijker het aangeleerd kan worden. Haal je een kitten uit het asiel? Informeer dan naar een kattenbakdiploma; veel asiels zorgen ervoor dat de dieren die daar verblijven al zindelijk worden gemaakt. Je hoeft ze dan zelf niet meer te trainen.

  2. Zorg voor een toegankelijke kattenbak

    Kies een kattenbak met een lage rand, zodat het kitten er gemakkelijk in kan klimmen. Leg onderop een krant en daarop wat kattengrit. Zet de bak op een plek waar het katje makkelijk kan komen, maar houd het wel een beetje uit de buurt van het eten.

  3. Zet het kitten op de bak

    Zet het kitten een aantal keer op de bak. De meeste kittens begrijpen instinctief waarvoor ze de bak moeten gebruiken en zullen dan ook vrij snel hun behoefte alleen nog maar in de bak doen.

  4. Help met het begraven

    Als het kitten wat in de bak heeft gedaan, help dan ook met het begraven, door het pootje beet te pakken en dat wat door het zand of het grit te halen. Het kitten begrijpt dan de bedoeling en zal dit na verloop van tijd zelf ook gaan doen.

  5. Verschoon de bak regelmatig

    Katten zijn schone dieren en vinden het prettig om op een schone plek hun behoefte te kunnen doen. Houd de bak daarom goed schoon. Er zijn speciale schepjes die je kunt gebruiken om de kattenbak leeg te scheppen. Dan hoef je niet steeds het grit te vervangen.

  6. Houd veranderingen in de gaten

    Het kan zijn dat een kat zindelijk is geweest, maar ineens toch weer op verschillende plekken in huis gaat plassen. Dat kan komen door veranderingen. Verhuizingen en verbouwingen kunnen ervoor zorgen dat de kat het huis niet meer herkent en opnieuw zijn geur af wil geven. Ook kan de komst van een andere kat voor zoveel spanning zorgen, dat de kat zich bedreigd voelt en duidelijke grenzen aan wil geven.

  7. Verklein het aantal mogelijke plasplekken

    Katten plassen meestal op dezelfde plekken. Maak deze plekken niet schoon met ammonia. Katten vinden dat op urine lijken en zullen - omdat ze de geur niet als die van zichzelf herkennen - eroverheen willen plassen. Maak het liever schoon met allesreiniger en leg er een stuk aluminiumfolie overheen. Daar zitten katten niet prettig op. Plast de kat op banken of bedden? Houd dan de deuren van die ruimtes dicht, dan kan de kat er niet meer bij. Houd verder zoveel mogelijk kleding en tassen van de grond.

  8. Plaats een extra bak

    Blijft de kat hardnekkig op een ander plek plassen? Zet daar dan een extra bak neer. Als de kat hierin plast, dan kun je de bak steeds een beetje verschuiven, zodat deze na verloop van tijd niet meer in de weg staat.

  9. Kies de juiste vulling

    Katten kunnen best kieskeurig zijn als het gaat om de vulling van hun kattenbak. Het kan zijn dat een kat niet goed reageert op grit, maar wel op stukjes houtvezel. Als de kat niet op de bak wil, dan kun je afwisselen tussen de verschillende soorten vulling. Koop steeds wat kleinere verpakkingen, zodat je niet met een enorme voorraad blijft zitten.

  10. Sluit fysieke problemen uit

    Katten kunnen ook fysieke problemen hebben, die ervoor zorgen dat ze niet goed zindelijk worden. Als je dit vermoeden hebt, kun je een afspraak maken met de dierenarts. Mogelijk helpt speciaal voer, een operatie of een medicijn met het probleem.

  11. Train de kat opnieuw

    Als dit allemaal niet werkt en er ook geen sprake is van een fysiek probleem, dan zul je de kat opnieuw moeten trainen. Dit is een pittig klusje, vooral omdat het zielig lijkt. Zet de kat een week lang in een kleine ruimte, zonder matjes of kleedjes. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een badkamer of bench gebruiken. Zet hier eten, drinken en een kattenbak in. Na een week laat je de kat weer los in huis, maar houd je deze continu in de gaten. Houd een plantenspuit bij de hand. Zodra de kat ergens anders begint te plassen, spuit je hem nat en zet je hem terug in de 'trainruimte'. Als je dit een aantal dagen volhoudt, maak je de kat als het ware opnieuw zindelijk en kan hij meestal na een aantal dagen weer goed functioneren.

  12. Beloon de kat

    Gaat het goed? Beloon de kat dan, met wat lekkere snoepjes of wat extra aandacht. Katten zijn erg gevoelig voor beloningen en zullen meer geneigd zijn hun best te doen, als ze merken dat daar iets tegenover staat. Belonen is dus de beste manier om iets van je kat gedaan te krijgen!

Do's

  • Begin zo jong mogelijk met het zindelijk maken van je kat, dan is de kans op succes het grootst
  • Is je kat altijd zindelijk geweest, maar laat hij nu ineens van alles lopen? Dan kan er een lichamelijk probleem zijn en kun je het beste naar de dierenarts gaan

Don'ts

  • Wees niet te lief; als je het diertje iets wilt leren, zul je af en toe streng moeten zijn. Daar plukken jullie uiteindelijk allebei de vruchten van