Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe timmer ik een vogelhuisje
4

Hoe timmer ik een vogelhuisje

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Door onze enorme bouw- en opruimwoede, wordt het voor de natuur steeds moeilijker om te blijven voortbestaan. Zo ook voor de vogels. Het kappen van bomen, opruimen van omgevallen bomen en de toename van katten en honden maakt het voor onze gevleugelde vrienden heel wat ingewikkelder om een geschikte plek te vinden om te nestelen. Je kan de natuur een beetje helpen door een vogelhuisje op te hangen. Een middagje knutselen en je hebt onderdak voor een hele vogelfamilie.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Papier
  • Liniaal
  • Potlood
  • Zaag
  • Hout
  • Spijkers
  • Hamer
  • Dakbedekking
  • Houtlijm

Stappen

  1. Kies je vogel

    Je kunt ‘zo maar’ een huisje in elkaar zetten, of je kunt een vogelhuisje timmeren dat specifiek voor een bepaalde vogelsoort bedoeld is. Dat heeft vooral te maken met de grootte van de ingang van het vogelhuisje (het ronde gat). De pimpelmees kruipt het liefst door een gat van zo’n 28 millimeter. De koolmees en het roodborstje hebben iets meer nodig (32 millimeter). De spreeuw en de mus nemen het ruim en zijn tevreden met een ingang van 45 millimeter.

  2. Maak een ontwerp op papier

    De grootte van het vogelhuisje is dus afhankelijk van de vogelsoort waar je het voor wilt maken, maar ook van je eigen smaak. Sommige mensen vinden het leuk om er een mensenhuis in het klein van te maken. Anderen houden van de natuurlijke uitstraling van boomstammetjes. Deze hoedoe geeft uitleg voor het timmeren van een standaard vogelhuis, zonder poespas.

    Teken op papier een vierkant van veertien bij veertien centimeter. Dit wordt de bodem van je nestkast. Teken vervolgens een rechthoek uit van veertien centimeter breed en 28 centimeter hoog (de achterkant van het vogelhuis). Teken nu twee figuren waarvan de breedte aan de onderkant veertien centimeter is, de linkerzijde 23 centimeter en de rechterzijde 28 centimeter is. Je hebt nu een rechthoek met een punt aan de bovenkant. Dit worden de zijkanten van je vogelhuis. Teken een rechthoek met een breedte van veertien centimeter en een hoogte van 23 centimeter. Teken hier vervolgens een ronde opening in, de grootte is afhankelijk van je vogelkeuze. Als laatste teken je een rechthoek van 22 centimeter breed en twintig centimeter hoog...het dak.

  3. Teken je ontwerp over op hout

    Koop plaathout van twee centimeter dik en teken je ontwerp over op het hout. Zaag de figuren uit met een decoupeerzaag of een handzaag. De bovenkant van de achter- en voorkant zaag je in een haakse hoek (45 graden), daar komt het dak op te liggen.

  4. Zet de onderdelen in elkaar

    Begin bij de onderkant. Bevestig de drie zijkanten (exclusief een zijkant) één voor één door beide zijden met houtlijn in te smeren, even te laten drogen en vervolgens aan elkaar te lijmen. De onderdelen zet je nog eens extra vast met spijkertjes. De rechterzijkant zet je niet vast met lijm en spijkers. De rechterzijde van dit plankje zet je met scharniertjes vast aan de achterkant. Aan de linkerzijde van het plankje bevestig je een haakje die je vervolgens in een ringetje dat je in de zijkant van de voorzijde draait kan vasthaken. Op deze manier kan je elk jaar in de herfst het nest schoonmaken, zodat het gebruiksklaar is voor de volgende familie.

    Bevestig het dak (zorg ervoor dat je geen spijkers slaat in het deurtje) en bekleed het dak met een stukje dakbedekking (soort teerzeil).

  5. Bevestig een plankje aan de achterzijde

    Over de gehele lengte van de achterzijde van het vogelhuisje bevestig je een plat latje dat zowel aan de boven- en onderzijde uitsteekt. Hiermee kun je het vogelhuisje straks bevestigen aan een muur of boom.

    Zet je huisje vervolgens in de verf om het te beschermen tegen wind, kou, warmte en regen, moet je het schilderen.

  6. Hang je vogelhuisje op

    Vogels zijn, vooral in de broedperiode, erg gesteld op hun privacy. Hang daarom niet vogelhuisjes te dicht bij elkaar op. Een afstand van vijftien meter is toch wel minimaal. Zorg er ook dat de vogelhuisjes hoog genoeg hangen, zodat katten er niet bij kunnen. Hang de opening naar het zuiden of oosten om inslaande regen te voorkomen (regenbui komt meestal vanuit het westen). Om te voorkomen dat je een vogelhuis in een vogelsauna veranderd moet je het ook niet in de directe zon hangen. Allerbelangrijkst is dat het vogelhuisje op een aanvliegroute ligt. Het moet voor de vogels natuurlijk zijn om hun huis binnen te vliegen. Staan er obstakels in de weg, dan zal je huisje leeg blijven.

Do's

  • Elk jaar in de herfst het vogelhuisje schoonmaken. Vogels bouwen geen nest in je huisje als er nog een oude in ligt.

Don'ts

  • Tijdens de broedperiode stiekem kijken of er vogels inzitten. Ze zullen van je schrikken, wegvliegen en er bestaat een grote kans dat ze niet meer terugkomen met dramatische gevolgen voor de niet uitgebroede eieren of pasgeboren vogeltjes.
  • Het vogelhuisje te laag hangen. Katten zullen het constant in de gaten houden waardoor het geen ideale plek wordt om een nestje te bouwen.
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!