Hoe ontwerp ik een Engelse tuin
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 uren
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Groot papier
- Potloden
- Kleurpotloden
- Lineaal
- Boek met planten en bomen (optioneel)
Stappen
-
Teken je huidige tuin uit
Voor je je Engelse tuin in kunt gaan richten, moet je eerst weten waar je mee kunt werken. Teken daarom jouw hele tuin uit op schaal. Hiervoor kun je gebruik maken van een tekening uit het kadaster, maar je kunt je tuin ook zelf opmeten en vervolgens uittekenen. Markeer de stukken waar je echt niets aan kunt of wilt doen, bijvoorbeeld omdat er een schuurtje staat of een terras ligt. Als je weet waar leidingen lopen, dan kun je dit ook aangeven op je tekening.
-
Houd rekening met onveranderbare delen
Naast de plaatsen waar je niets aan wilt veranderen, zijn er natuurlijk ook nog delen waar je niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld omdat er een hele grote boom staat die je met geen mogelijkheid weg krijgt, of waar steevast kleine vogeltjes in zitten. Markeer die gebieden op je kaart, zodat je straks precies weet waar je wél mee kunt werken.
-
Creëer een schaduwrijke ingang
Bij een Engelse tuin hoort een mooie, schaduwrijke ingang. Kies op je plattegrond een mooi plaatsje voor deze ingang uit. Je hebt hier minimaal een meter of 3-3,5 voor nodig: 1,25 meter aan beide kanten van het pad en natuurlijk wat loopruimte. Hier kun je straks aan weerszijden Goudenregen planten. Eventueel kun je hier later onder ook nog wat kleinere bloemetjes planten. Dit kun je het beste bekijken op het moment dat je je Engelse tuin ook daadwerkelijk gaat aanleggen.
-
Teken je pad uit
Om ervoor te zorgen dat je tuin mooi blijft, kun je het beste een pad aanleggen. Zo kun je precies laten zien waar je gasten wel en niet mogen lopen. Gebruik een grijs potlood om het pad vanaf je schaduwrijke ingang door de tuin te trekken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte om het pad heen vrij blijft. Voor een echt Engels gevoel baken je je pad af met buxusplantjes. Deze kun je alvast op je kaart intekenen.
-
Maak ruimte voor een prieeltje
In een Engelse tuin mag een prachtige prieeltje natuurlijk niet ontbreken. Een prieeltje is een soort open tuinhuisje waarin je lekker van de schaduw kunt genieten. Je kunt je prieeltje in iedere kleur schilderen, maar wit is hij voor een Engelse tuin toch echt het mooist! Zorg ervoor dat je je prieeltje op een plek langs het pad neerzet, zodat je er later gemakkelijk kunt komen.
-
Deel grasvelden in
Hoewel je waarschijnlijk het eerste aan een bloemenpracht denkt, als je nadenkt over een Engelse tuin, speelt juist gras ook een grote rol. Probeer daarom in jouw tuin minimaal één veldje voor gras te reserveren. Hier kun je in de zomer lekker op picknicken!
-
Vul je tuin met bloemen
Je hebt nu alle grote elementen ingedeeld. Tijd om de bloemen de tuin in te brengen! In een typisch Engelse tuin wil je zeker ruimte maken voor bloemen als Engelse rozen, rodondendrons, azalea's en orchideeën. In principe kan het voor een Engelse tuin niet kleurig genoeg zijn! Let er wel een beetje op dat je de laatbloeiers niet allemaal bij elkaar zet, maar door de hele tuin plaatst, zodat je in het vroege seizoen niet met een kale plek zit. Dit geldt natuurlijk ook andersom!
Do's
- Houd de schalen goed in de gaten
- Neem de tijd voor je ontwerp, dit scheelt je bij de daadwerkelijke aanleg veel ergernis en extra moeite
Don'ts
- Zet je tuin niet te vol: Engelse tuinen waren vroeger groter dan de gemiddelde tuin van vandaag de dag. Je zult in jouw ontwerp dus rekening moeten houden met de afmetingen van jouw tuin
- Begin niet aan een Engelse tuin als je niet de tijd of de mogelijkheden hebt deze ook bij te houden!