Hoe kan ik algen verwijderen uit mijn vijver
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Zuurstofplanten
- Leidingwater
- Waterlelies
- Watervlooien
- Het Ada Hofman Vijverboek
Stappen
-
Weet wat algen zijn
Regenwater, grondwater, natuurwater, leidingwater: in elk soort water komen van nature algen voor. Algen zijn microscopisch kleine plantjes die, als ze in rust zijn, kleurloos zijn. Onder invloed van licht en warmte (boven 9°C) gaan ze groeien en kleuren ze groen of, in zuur water, bruin. In een warme periode heb je kans dat je vijver al binnen enkele dagen is veranderd in een groene of bruine soep. Als het water kouder wordt, sterven de algen af. Maar ja, als vijverliefhebber heb je zo weinig aan een kraakheldere vijver in de winter. Tijd voor actie dus!
-
Kies voor plantaardig
In de tuincentra zijn allerlei middeltjes te koop die beloven het water in je vijver weer helder te maken. Gebruik je zo’n product dan zul je inderdaad zien dat het water al snel helder wordt. Helaas is dat altijd van tijdelijke aard. Een ander nadeel van deze (chemische) producten is dat ze het water verzuren waardoor je niet alleen de algen, maar ook de zuurstofplanten en de dieren die in het water leven bestrijdt. Datzelfde geldt voor vissen die algen eten. Ze zullen niet alleen de algen maar ook de gunstige waterplanten opeten. Kies daarom voor een plantaardige en diervriendelijke oplossing. Het resultaat laat misschien wat langer op zich wachten, maar je zult er veel langer plezier van hebben.
-
Koop zuurstofplanten
Weg met alle filters, pompen en chemische middelen. Zuurstofplanten vormen hét middel tegen algen. Zuurstofplanten hebben een reinigende functie. Ze zetten kooldioxide om in zuurstof, wat onder water zichtbaar is doordat er belletjes opstijgen van de plant. Daarnaast nemen zuurstofplanten fosfaten, nitraten, mineralen en zouten op, voedingsstoffen die algen ook gebruiken. Tenslotte scheiden zuurstofplanten een remmende stof af, waardoor algen niet kunnen groeien. Omgekeerd scheiden ook algen remmende stoffen af waardoor zuurstofplanten verslijmen. Zet daarom het liefst direct, maar in ieder geval binnen 24 uur na het vullen van de vijver goede en voldoende zuurstofplanten in de vijver. Per 1000 liter water heb je minimaal vier zuurstofplanten nodig. Ook moet je ervoor zorgen dat er het hele jaar groeiende zuurstofplanten in de vijver staan, zodat algen geen kans hebben. Een ideale zuurstofplant is fonteinkruid. De plant groeit van maart tot oktober, de warmste periode van het jaar. Het is daarom verstandig om driekwart van alle benodigde zuurstofplanten uit fonteinkruid te laten bestaan. Andere goede waterplanten zijn waterranonkel en waterviolier (groeien in de winter en het voorjaar), gedoornd hoornblad, waterpest, sterrenkroos en aardvederkruid (groeien in de zomer en de herfst).
-
Creëer schaduw
Algen tieren welig in zonlicht. Zorg daarom voor voldoende schaduw. Ligt jouw vijver de hele dag in de zon, dan is het aan te raden de vijver te verplaatsen. Een andere optie is het aanplanten van waterlelies. In het voorjaar, als de vijver behoefte heeft aan zonlicht, zijn de bladeren vrij klein, in de zomer zorgen de inmiddels grote bladeren voor voldoende schaduw.
-
Beperk de voedingsstoffen in het water
Algen zijn maar wat blij met water dat rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik daarom bij het oppotten van de vijverplanten geen turf, compost, oplosbare kunstmest of koemest. En heb je vissen, voer ze dan op maat. Te veel voer is slecht voor de vissen zelf en bovendien voeg je onnodig voedingsstoffen toe aan het water, waardoor de kans op algen alleen maar toeneemt.
-
Koop watervlooien
Toch een algenexplosie? Koop watervlooien! Deze insecten komen van nature in het water voor en kunnen grote hoeveelheden algen eten. Heb je vissen in de vijver, dan heeft deze maatregel weinig zin; de vlooien worden dan opgegeten. Je kunt watervlooien kopen in de tuincentra.
-
Begin opnieuw
Heb je alles geprobeerd en is je vijver nog steeds groen of bruin? Dan rest je niets anders dan helemaal opnieuw te beginnen. Pak het dan wel gelijk goed aan. Lees de Hoedoe Hoe leg ik een vijver aan? Volg de methode uit Het Ada Hofman Vijverboek. Of laat je vijver aanleggen door een professional.
Do's
- Voldoende goede zuurstofplanten in je vijver zetten.
- Schaduw creëren.
- Watervlooien kopen.
Don'ts
- Chemische bestrijdingmiddelen gebruiken.
- Turf, compost, oplosbare kunstmest of koemest gebruiken bij het oppotten van waterplanten.