Hoe kleed ik me leuk met een maatje meer
Document acties
- Tijdshoeveelheid 7 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Scherpe blik
- Spiegel
- Tijdschriften
- Pen en papier
- Kleding die je past
- Grote accessoires
- Schoenen met een klein hakje
- Tijd en geld om te shoppen
- Naaimachine (optioneel)
Stappen
-
Laat je inspireren
Als je graag mee wilt doen met de mode, maar eigenlijk niet weet waar je moet beginnen, laat je dan inspireren door tijdschriften. Als je erop gaat letten, zul je zien dat echt niet iedere celeb over een maatje 36 beschikt. Maak twee lijstjes: een lijstje met trends die je aanspreken en een lijstje met kleding die celebs met een maatje meer dragen. Let hierin ook goed op de mode. Lynda Moultry: ‘Het feit dat we een maatje meer hebben wil niet zeggen dat we maar gewoon alles dragen [...] Volg de trends. Kijk wat er in is [...] We willen niet allemaal rondlopen in tentjurken en grote, uitgezakte T-shirts!’
-
Bedenk combinaties voor jezelf
Aan de hand van de modetrends die je in de tijdschriften gespot hebt en de kleding die celebs met een maatje meer dragen kun je verschillende combinaties bedenken. Wat blijkt er goed te staan? Wat zou jou daar goed van staan? Wat heb je zelf nog in de kast hangen dat je (eventueel met een kleine aanpassing) kunt gebruiken in één van deze combinaties? Wees wel realistisch: als je geen maat 36 hebt, probeer jezelf dan ook niet in een maatje 36 te proppen. Je ziet er dan al snel écht dik uit, terwijl je dit misschien helemaal niet bent. Lynda Moultry: ‘Wie van ons heeft niet geprobeerd om in een te krap kledingstuk te passen in een poging om één of twee maten kleiner te lijken? [...] Waarschijnlijk kwam je tot dezelfde conclusie als ik: het werkt gewoon niet. [...] In de meeste gevallen lijk je zelfs nog dikker dan je bent en je vorm ziet er wat vreemd uit, omdat je kleding niet op de juiste manier past.’Als je minimaal drie combinaties bedacht hebt, kijk dan welke kledingstukken je nog nodig hebt om je garderobe compleet te maken.
-
Ga shoppen!
Als je in je kast te weinig kleding hebt om een paar leuke setjes te maken, dan is het tijd om te shoppen. Maak eerst aan de hand van je lijstje met combinaties een boodschappenlijst en ga gericht op pad. Als je zelf kleding kunt vermaken tot het juiste model of de juiste maat, dan is dit ook een prima oplossing. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal drie complete combinaties hebt, zodat het gemakkelijker is om ook echt de stap te nemen om je kledingkeuze eens grondig bij te stellen!
-
Gebruik laagjes
Laagjes zijn altijd goed. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je drie dikke truien over elkaar aan gaat trekken, maar denk bijvoorbeeld aan een soepel vallende broek met daaroverheen een lang shirt of een tuniek, aangevuld met een vestje of een bolero. Door met laagjes te werken wek je de schijn van lengte, waardoor je automatisch wat slanker lijkt. Bovendien kun je afwisselen in prints en bijvoorbeeld een rustige broek en bolero bij een vrolijk, druk gebloemd jurkje dragen. Dit breekt je postuur, waardoor je niet overkomt als één groot vlak. Laagjes kun je ook gebruiken om je sterke punten te benadrukken: draag bijvoorbeeld een mooi kanten hemd onder dat grof gebreide vest om de aandacht naar je decolleté te leiden!
-
Verberg probleemzones
Bekijk jezelf in de spiegel en kijk of je bepaalde probleemzones hebt. Kleding is namelijk hét perfecte middel om de aandacht van probleemzones af te leiden. Heb je erg brede heupen? Draag dan bijvoorbeeld een tuniek. Als je volle armen hebt, dan bieden losvallende, driekwart mouwen een perfecte oplossing. Je kunt natuurlijk ook gewoon je mouwen opstropen. Let wel: ruimvallende kleding is geen oplossing voor ál je probleemzones. Soms is het beter om gebruik te maken van accessoires of laagjes.
-
Kies voor grote, opvallende accessoires
Als je een voller figuur hebt, dan val je met je neus in de boter als het gaat om accessoires: grote horloges en flinke armbanden staan jou perfect! Maak hier gebruik van en kies in plaats van kleine, fijne accessoires voor grote, opvallende stukken. Denk bijvoorbeeld aan kettingen met grote kralen, opvallende broches en brede metalen armbanden.
-
Maak je outfit af met schoenen
Iedere outfit maak je af met het juiste paar schoenen. Ga voor een klein hakje: je benen lijken hier wat langer door, je kuitspieren worden tijdens het lopen getraind én je enkels lijken slanker. Houd het wel comfortabel; met een van pijn vertrokken gezicht ziet niemand er leuk uit!
-
Verberg jezelf niet!
De laatste stap is misschien wel het meest belangrijk: verberg jezelf niet! Draag gerust opvallende kleding, maar zorg ervoor dat die kleding je ook goed past. Lynda Moultry: ‘Mijn boek is erop gericht om vrouwen met een maatje meer op te laten vallen dankzij kleurige tunieken, sexy wikkeljurken, modern denim, schitterende accessoires, de mooiste schoenen en een hernieuwd idee van waarom het zijn van een vrouw met een maatje meer betekent dat je de mogelijkheid hebt om stijlvol, brutaal én fabulous te zijn!’
Do's
- Gooi alle tenten, hobbezakken en andere te grote kleding gewoon weg; daar wil je niet in groeien, toch?
- Loop eens een winkel in die je normaal zou overslaan; verandering van spijs doet eten
- Benadruk je sterke punten
Don'ts
- Koop nooit kleding die je niet past
- Kijk niet naar de maat op het label; of iets je past en leuk staat is veel belangrijker dan een getal