Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Boeddhisme » Hoe ga ik in retraite

Hoe ga ik in retraite

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een mooi huis, een leuke echtgenoot, goedgebekte kinderen en het liefst ook nog een briljante carrière. We hebben het er maar druk mee. Doordat we het grootste deel van onze tijd gericht zijn op anderen vergeten we naar onszelf te kijken, met burnouts, depressies en paniekaanvallen tot gevolg. Om weer tot jezelf te komen, kun je in retraite gaan. Hoe je dat doet? Je leest het in deze Hoedoe.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Vrije dagen/ vakantie
  • Soepel zittende kleding
  • Open mind
  • Doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Weet wat het doel is

    Veel mensen denken dat een retraite iets religieus is. Een soort lange kerkdienst waarbij je blijft slapen en te eten krijgt. Niets is minder waar! Hoewel katholieke en boeddhistische monniken inderdaad al eeuwenlang in retraite gaan, is het doel van retraite niet om je iets over een religie te leren, maar juist om dichter bij jezelf te komen. In het dagelijks leven heb je vaak de tijd en de rust niet om bij jezelf stil te staan. Een retraite kan je inzicht geven in het functioneren van je bewustzijn en daarmee in je emoties, denkpatronen en handelswijzen. Het gaat er niet om hoe je jezelf kan verbeteren of hoe je je gevoelens kunt controleren. Een retraite gaat om leren loslaten, voor ieder mens het moeilijkste wat er is. Want oh wat willen we graag alles onder controle houden. Maar o wee als we die controle vervolgens dreigen te verliezen. Dan krijgen we stress, raken in paniek of worden zelfs depressief. Herkenbaar? Lees dan de volgende stappen in deze Hoedoe.

  2. Bepaal welke retraite bij je past

    Retraites zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er stilteretraites, schrijfretraites, vrouwen- en mannenretraites, groepsretraites, open retraites en zelfs online retraites. Hieronder volgt een korte uitleg van veel voorkomende vormen.
    • Ben je nog nooit in retraite geweest dan is een open retraite een aanrader. Er is een vast programma voor meditaties en maaltijden, maar tussendoor is er voldoende gelegenheid om iets voor jezelf te doen en te praten met andere deelnemers. Ook als je graag samen met je partner in retraite wilt, is een open retraite aan te raden.
    • Bij stilteretraites spreek je niet met anderen en je eet vaak afzonderlijk van elkaar. Soms praat je wel met leraren die je vooraf hebt gekozen. Een effectieve manier om tot jezelf te komen, maar als je geen ervaring hebt, zal het je zwaar vallen om zo lang stil te zijn.
    • Sommige centra bieden groepsretraites aan. Daarbij mediteer je zowel in een groep als alleen. Het doel is om naast zelfinzicht een band te scheppen tussen de deelnemers.
    • Heb je echt geen tijd om uit je dagelijkse leven weg te gaan, kijk dan eens of een online retraite of een stadsretraite iets voor je is. Daarbij ga je in retraite in je eigen woon/werksituatie. Je doet gewoon de dingen die je altijd doet, maar de retraite kan je helpen om het loslaten te integreren in het dagelijks leven.

  3. Kies de locatie

    De bedoeling van een retraite is dat je de tijd neemt om je terug te trekken, zodat je in alle rust en zonder enige afleiding tot jezelf kunt komen. Je eigen huis is daarom - zeker voor beginners - af te raden. Je zult te snel worden afgeleid door huisgenoten, telefoon, boodschappenlijstjes en huishoudelijke klussen. Beter is het om naar een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum te gaan. Je kunt het dichtbij huis zoeken - in Nederland zijn meer dan genoeg retraitelocaties - maar je kunt er ook gelijk een vakantie van maken en lekker naar het buitenland vertrekken. In landen als Frankrijk, Portugal en Italië, maar ook in India en Tibet zijn legio mogelijkheden om in retraite te gaan.

  4. Bepaal hoe lang je in retraite wilt

    Je bent helemaal vrij om te bepalen hoe lang de retraite duurt, maar hoe langer je gaat, hoe meer afstand je kunt nemen van het dagelijks leven. De meeste retraites hebben een programma voor een weekend of een hele week. Maar langer is in overleg vaak ook mogelijk.

  5. Geef je over

    Alle retraites hebben in meer of mindere mate een vaste structuur. Er zijn vaste eettijden en meditatiemomenten en tussendoor is er vaak ruimte voor vragen en activiteiten als yoga en wandelingen. Voor sommigen zal het tijdstip om op te staan (soms 04.30 uur) even wennen zijn, maar het voordeel is dat je elke avond vroeg in bed ligt. Het advies: geef je over aan het programma. Dan heb je aan het einde van de retraite echt iets geleerd.

  6. Hou het vast

    Tja.. en dan ben je weer thuis. Je gaat weer aan het werk, de was moet gedaan, er moet worden gekookt, de kinderen willen aandacht en moeten van hot naar her worden gebracht. Kortom: je bent weer helemaal terug in je dagelijkse leventje. Hoe zorg je nu dat je dat ontspannen gevoel van de retraite vasthoudt?
    Je kunt proberen om iedere dag twee keer een half uur te mediteren. Zoek een vaste en rustige plek in huis waar je je echt even kunt terugtrekken en vraag je familieleden of ze je even met rust kunnen laten. Zorg dat je ontspannen zit, bijvoorbeeld in een relaxte stoel of op een meditatiekussen. Vervolgens kun je in stilte mediteren, rustige muziek opzetten of in je hoofd een mantra opzeggen. Heb je nog wat hulp nodig, dan kun een online retraite of stadsretraite proberen. En onthoud dat het erg moeilijk is om thuis volledig tot rust te komen.  Wanhoop dus niet als het niet lukt, maar plan alvast je volgende retraite.

Do's

  • Een retraite kiezen die bij je past
  • Je volledig overgeven aan het programma

Don'ts

  • Als beginner thuis in retraite gaan
  • Korter dan twee dagen in retraite gaan

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 468
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!