Hoe kan ik de voedselbank helpen
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Een inventieve geest
- Doorzettingsvermogen
- Het adres van de voedselbank
Stappen
-
Neem een kijkje bij een voedselbank in jouw buurt
De eerste voedselbank in Europa ontstond in 1984 in Frankrijk. Inmiddels zijn 17 landen aangesloten. De Nederlandse voedselbank bestaat sinds 2002. Het concept voedselbank kent enkele grondregels. Het doel is het tegengaan van armoede. Ze hebben geen mensen in loondienst en er worden geen levensmiddelen ingekocht of verkocht. Nederland beschikt momenteel over zo’n 110 voedselbanken. In elke grote stad is er eentje te vinden. Zoek de locatie van de dichtstbijzijnde voedselbank. Maak een afspraak en neem een kijkje om te zien waaraan zij op dat moment behoefte hebben. Het kan gaan om vrijwilligers, producten, extra inzamelingsacties of geld.
-
Doneer geld
Heb je weinig tijd, maar wil je toch je steentje bijdragen? Dan is het doneren van geld een goede manier om de voedselbank te helpen. Je kunt een eenmalige storting doen of jaarlijks een vast bedrag overmaken. Door steeds terugkerende giften zorg je ervoor dat de voedselbank een begroting kan maken. De voedselbank koopt geen etenswaren in. Wat ze wel met het geld doen is het transport bekostigen en sparen voor duurdere aankopen zoals busjes of panden.
-
Doneer levensmiddelen
Omdat de voedselbank geen eten koopt, zijn zij afhankelijk van voedsel dat wordt gedoneerd. Natuurlijk kun je je eigen keukenkast uitspitten om te kijken wat je over hebt, maar je kunt ook een grote partij pindakaas kopen in de supermarkt. Alle beetjes helpen. Op grotere schaal zou je bij supermarkten of de gewone markt kunnen vragen welke producten zij niet meer verkopen. Denk hierbij aan producten die beschadigd zijn. Blikken waar het label af is of producten die bijna over de tht-datum heen zijn maar nog prima gegeten kunnen worden. Ook kun je bij de ingang van de supermarkt de klanten een briefje meegeven met de vraag of ze één extra product voor de voedselbank willen kopen. Jij verzamelt deze en zorgt dat ze op de goede plek terechtkomen.
-
Word vrijwilliger bij een van de voedselbanken
Met man en macht wordt er elke week gewerkt om alle spullen op de juiste bestemming te krijgen. Aan man- én vrouwkracht heeft de voedselbank nooit genoeg. Wil je ze ter plaatse bijstaan? Dat kan, van een ochtend in de week tot drie volle dagen. De keuze is aan jou. De vrijwilligers zijn op verschillende gebieden actief. Zij zorgen voor de logistiek, de opslag (ook in de koelruimte en de diepvries), het schoonmaken van producten, het ompakken tot voedselpakketten, het uitdelen van deze pakketten, de administratie en het onderhouden van contacten met hulpverlenende organisaties en leveranciers.
-
Bedenk zelf een plan
Wil je groter en meer? Dan kun je zelf inzamelingsacties gaan organiseren. Besluit met kerst om samen met je collega’s alle kerstpakketten (of wat er over is) aan de voedselbank te doneren. Organiseer een sponsorloop op de sportvereniging. Houd een inzamelingsactie in je eigen buurt. Vraag jouw bedrijf of jullie iets kunnen regelen om de voedselbank te steunen. Bel de lokale bakker om te vragen of jij elke dag het ‘oude’ brood op mag halen. Kortom: gebruik je fantasie om met alle spullen die anders weggegooid worden iets nuttigs te doen.
Do's
- Gebruik je fantasie
- Wees enthousiast
- Respecteer de keuze van mensen die niet willen meewerken
Don'ts
- Voedsel doneren wat je zelf ook niet meer zou eten