Hoe beoefen ik Bharata yoga
Document acties
- Tijdshoeveelheid 60 minuten
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Benodigdheden
- Yogamat
- Soepele kleding
- Het boek Yoga - Critical Alignment van Gert van Leeuwen
- Een positieve instelling
Stappen
-
Bepaal jouw doel
Voordat je begint, is het verstandig je af te vragen wat je met yoga wilt bereiken. Bharata yoga combineert meditatie met een therapeutisch doel. Chronische stress, klachten aan het bewegingsapparaat, angsten en depressies kun je met hulp van Bharata yoga verminderen of zelfs oplossen, mits je bereid bent daaraan te werken natuurlijk. De nadruk ligt op de alignment van de wervelkolom (een rechte bovenrug), ontspanning van zowel de houding- als bewegingsspieren en de verbindingen tussen de verschillende lichaamsdelen. Ook als je geen therapeutisch doel hebt, kan Bharata yoga iets voor je zijn. Bijvoorbeeld als je volledig wilt leren ontspannen. Zie je yoga echter als een manier om meer uithoudingsvermogen of spierkracht te kweken, dan kun je beter naar de yogalessen op de sportschool gaan.
-
Neem (proef)lessen
Als je wilt weten of Bharata yoga iets voor je is, neem dan een proefles voor beginners. Je zit dan niet gelijk vast aan een abonnement, terwijl je rustig kunt proberen of deze vorm van yoga bij jou past. Sowieso is het verstandig om lessen te nemen voordat je thuis aan het oefenen slaat. Yoga kan je lichaam goed doen, maar als je de oefeningen verkeerd uitvoert, kun je blessures oplopen of bestaande klachten verergeren.
-
Word je bewust van je lichaam
Bij Bharata yoga is de volgorde waarin de oefeningen worden uitgevoerd heel belangrijk. Je begint altijd met een ontspanningsoefening waarbij je met je rug op een onderrugrolletje, bovenrugrolletje of een rubberen strip ligt. Doel van deze oefening is je bewust te worden van je lichaam. Waar houd je spanning vast, is de ademhaling verkrampt of ben je in gedachten verzonken? Iedereen neemt deze vormen van negatieve energie mee uit het dagelijks leven, dus maak je geen zorgen. Belangrijker is dat je je er bewust van wordt.
-
Adem
Door middel van een aantal eenvoudige asana’s (yogahoudingen) bekijk je waar in het lichaam stijfheid en/of spanningen voorkomen. Je kunt de vicieuze cirkel doorbreken door bewust naar die plekken toe te ademen. Tijdens de oefeningen is de aandacht open en ben je met je gedachten aanwezig bij de oefeningen die je doet, zonder echt je best te doen. Ontspanning is belangrijker dan prestatie.
-
Go with the flow
De asana’s worden steeds uitdagender tot je in een staat van flow terechtkomt. Daarbij ga je helemaal op in je eigen bewegingen en laat je je niet afleiden door wat er om je heen gebeurt. Je aandacht is niet bij boodschappenlijstjes, kinderen of werk, maar puur gefocust op de asana’s en op je lichaam. Je zult merken dat de tijd voorbij vliegt. Ben je een beginner dan kan het wel een paar maanden duren voordat je het gevoel van de flow ervaart. Dat is normaal, laat je niet afschrikken als het niet in één keer lukt.
-
Ontspan
Na alle inspanning is het tijd voor 5-15 minuten ontspanning in de Savasana- houding. Hierbij lig je gestrekt op je rug met de armen naast je lichaam en je handpalmen omhoog. Het doel is om alle spanning die je tijdens de oefeningen hebt opgebouwd heel bewust los te laten.
-
Pas Bharata yoga toe in het dagelijks leven
Het uiteindelijke doel van Bharata yoga is om de dingen die je tijdens de lessen leert, toe te passen in het dagelijks leven. Niets is moeilijker dan géén spanning op te bouwen tijdens dagelijkse bewegingen en houdingen als zitten, staan, lopen, bukken en tillen. Er zijn nauwelijks volwassenen te vinden die echt rechtop zitten, volledig ontspannen lopen en op de juiste manier tillen.
Do's
- Neem (proef)lessen
- Oefenen, oefenen, oefenen
- Ontspannen
Don'ts
- Denken dat je een houding niet kunt
- Oefeningen doen op basis van wilskracht in plaats van ontspanning