Hoe neem ik een besluit
Document acties
- Tijdshoeveelheid 14 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Zelfinzicht
- Pen en papier
- Doortastendheid
- Doorzettingsvermogen
- Groot vel papier (optioneel)
- Magazines waaruit je plaatjes kunt knippen (optioneel)
Stappen
-
Ken je grenzen
Niet alles kan, dus je zult altijd moeten kiezen. Wanneer je daar rekening mee houdt, weet je dat je altijd besluitvaardig moet zijn om door te kunnen. Houd in het nemen van je besluit rekening met je grenzen. Zo zal het bijvoorbeeld lastig zijn om het moederschap te combineren met een carrière buitenshuis en zul je je reis om de wereld niet binnen 3 weken kunnen voltooien als je last hebt van vliegangst.
-
Weet wat je wilt
Een besluit nemen is een stuk makkelijker als je weet waarom je het besluit neemt en wat het je, op de korte of lange termijn, op gaat leveren. Neem daarom eens de tijd om voor jezelf op papier te zetten wat je wilt op de verschillende terreinen in je leven: in je carrière, in je relatie, in je sociale leven, enzovoorts. Noteer wat voor jou belangrijk is, waar je naartoe streeft en wat je nodig hebt of moet doen om daar te komen. Als je een helder beeld hebt van waar je naar toe gaat, dan is het eenvoudiger om besluiten te nemen die je in die richting loodsen. Om je te helpen dit beeld voor jezelf te visualiseren kun je je eigen ‘schatkaart’ maken. Pak hiervoor een groot vel papier en knip plaatjes uit tijdschriften die laten zien wat je graag wilt. Dit vel kun je ook als inspiratiebron gebruiken bij het nemen van besluiten.
-
Zet de feiten op een rijtje
Laat je goed informeren voordat je een besluit neemt en zet alle feiten op een rijtje. Zorg dat je alles te weten komt wat je moet weten over het onderwerp waarover je een besluit moet nemen en noteer alle belangrijke punten. Verdeel deze informatie vervolgens onder in pluspunten en minpunten en ken ze een waarde toe op een schaal van 1 tot 10. Door eenvoudigweg te kijken welke optie voor jou het meeste waarde heeft, kun je een gefundeerd besluit nemen dat je later – indien nodig – ook kunt verdedigen ten opzichte van anderen.
-
Ga altijd van jezelf uit
Het nemen van een besluit kun je niet op een ander afschuiven. Het heeft dan ook geen zin om te vragen wat een ander zou doen in jouw plaats. Ga altijd van jezelf uit: wat wil jij en wat is goed voor jou? Het kan natuurlijk geen kwaad om je door anderen te laten informeren over het onderwerp (zie stap 3), maar blijf je ervan bewust dat het uiteindelijke besluit door jou genomen moet worden!
-
Accepteer onzekerheid
Als je een besluit neemt, dan weet je nooit wat de uitkomst is. Als je dit leert accepteren, dan is het nemen van een besluit veel minder ‘zwaar’. Bovendien neem je eigenlijk nooit écht het verkeerde besluit als je goed geïnformeerd bent en vanuit je eigen visie besloten hebt.
-
Doe een stapje terug
Als je echt niet weet wat je moet doen, neem dan even afstand en laat het even los. Tobben heeft geen zin en kan je alleen in de verkeerde richting drijven. Laat alles gewoon even bezinken en je zult merken dat je na verloop van tijd als vanzelf naar de juiste beslissing toe groeit.
-
Voer je besluit uit
Als je je besluit genomen hebt, voer het dan ook uit. Er is niets zo inefficiënt als een besluit nemen, maar het niet uitvoeren. Als je bijvoorbeeld besloten hebt om te verhuizen, stel dan een actieplan op: neem contact op met de makelaar, maak een lijst met eisen en wensen die je hebt en zet door. Wanneer je een goed geïnformeerd besluit hebt genomen dat past bij je visie en je doel, dan heb je altijd het juiste besluit genomen!
Do's
- Laat je goed informeren
- Neem de tijd om je eigen wensen en doelen in het leven in kaart te brengen
- Neem afstand als je niet weet wat je moet doen
- Bedenk wat goed voor je is
- Maak een lijst met pluspunten en minpunten
Don'ts
- Neem geen overhaaste besluiten
- Ga niet zomaar af op je gevoel, maar wees je ook bewust van feitelijke informatie
- Probeer het nemen van besluiten niet af te schuiven op anderen
Bron
Meer uitleg
- Het kunnen nemen van besluiten is een essentiële professionele vaardigheid. Carrièretijger vertelt hoe je het beste besluiten kunt nemen in je werk.
- Cursus 'besluiten nemen' (voor managers)
- Maak je eigen schatkaart naar succes
- Ook als ondernemer is besluitvaardigheid een onmisbare eigenschap. Hoe neem je de juiste beslissingen voor je bedrijf?