Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe maak ik een Mind Map
4

Hoe maak ik een Mind Map

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 120 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een Mind Map
Met een Mind Map kun je alle informatie die je in je hoofd hebt opgeslagen eenvoudig vertalen naar een overzichtelijk schema op papier. Deze techniek geeft je de mogelijkheid om verder te denken dan je normaal zou doen. Je ziet nieuwe verbanden en kunt creatieve oplossingen bedenken. Zo’n Mind Map opzetten is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als het je wordt uitgelegd door Tony Buzan, één van de grondleggers van Mind Mapping!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Gekleurde stiften
  • Groot papier
  • Pen
  • Fantasie

Stappen

  1. Begin met een centraal onderwerp

    Pak het grote papier en schrijf in het midden een centraal onderwerp op. Dit is het onderwerp waar de Mind Map om draait. Maak van dit onderwerp ook een kleine tekening. In dit voorbeeld gaan we uit van een Mind Map die je persoonlijke vaardigheden uiteen zet. Zet onder de tekening je naam. Tony Buzan: ‘Gebruik altijd kleuren als je aan het Mind Mappen bent. Dat maakt het proces veel leuker voor jou en veel interessanter voor je hersenen!’

  2. Verbind takken aan het onderwerp

    Kies een gekleurde stift en teken een tak van de middelste afbeelding naar buiten. Schrijf op deze tak een woord dat te maken heeft met je persoonlijke vaardigheden, bijvoorbeeld ‘communicatievaardigheden’. Omdat het hier over jouw vaardigheden gaat, kun je de tak ook ‘communicator’ noemen. Teken met andere kleuren ook nog een aantal andere takken, zoals bijvoorbeeld ‘doelen’ en ‘ervaring’.

  3. Gebruik één woord per tak

    Je hoeft voor iedere tak maar één woord te gebruiken. Tony Buzan: ‘Een enkel woord kan beter gedachten triggeren dan woordgroepen of zinnen.’ Zorg ervoor dat alle takken het middelste beeld raken, zodat de verbinding ook in je hoofd gelegd wordt. Door één woord per tak te gebruiken houd je je Mind Map ook overzichtelijk. Als je Mind Map overzichtelijk is op papier, dan is hij dit ook in je hoofd.

  4. Verbind grote takken met subtakken

    Aan de grote takken die je net getekend hebt kun je nu subtakken toevoegen. Die subtakken ontwikkelen het thema verder. Tony Buzan: ‘Als je bijvoorbeeld denkt dat je goed bent in organiseren, dan kan een Mind Map dat verder nemen. Waaruit blijkt dat je goed bent in organiseren en hoe behaal jij je resultaten?’ Door subtakken te plaatsen vertaal je je vaardigheden in concrete acties en resultaten. Jij staat dus niet meer met je mond vol tanden als iemand vraagt waaruit blijkt dat je goed kunt organiseren!

  5. Blijf tekenen

    Tony Buzan: ‘Blijf plaatjes tekenen terwijl je een Mind Map maakt – de afbeeldingen helpen je om je fantasie aan te sporen. Het hoeven geen kunstwerkjes te zijn – grove schetsen zijn goed genoeg. Het is vooral belangrijk dat het beeld je geheugen aan kan spreken.’ Teken plaatjes bij de subtakken, maar vervang ook woorden door plaatjes. Plaatjes spreken je hersenen erg aan en zijn daarom perfect voor in een Mind Map.

  6. Vul je Mind Map regelmatig aan

    Wanneer je de eerste opzet voor je Mind Map af hebt, zul je merken dat er steeds meer ideeën in je opkomen die je in je Mind Map kunt verwerken. Dankzij de Mind Map heb je namelijk een beter overzicht én meer ruimte in je hersenen om na te denken over nieuwe toevoegingen. Hang daarom de Mind Map bijvoorbeeld in je kantoor en vul hem aan als het je uitkomt. Tony Buzan: ‘Je zult merken dat het tekenen van een Mind Map van je vaardigheden om een ander proces vraagt dan een CV schrijven, waar je je hobby’s en interesses aan het einde plaatst. De Mind Map geeft een echter een vollediger beeld van jou als persoon en laat alles zien dat jij te bieden hebt en waar je heen wilt gaan.’ Het is dus belangrijk om echt de tijd te nemen voor het maken van je Mind Map.

  7. Gebruik de Mind Map!

    Een Mind Map helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt. In het voorbeeld van de Mind Map over je persoonlijke kwaliteiten biedt de kaart een uitstekende basis voor bijvoorbeeld het maken van een CV. Je hebt dankzij de Mind Map niet alleen een goed overzicht van je kennis en ervaring, maar ook van de vaardigheden die je inmiddels hebt opgedaan. Tony Buzan: ‘Afhankelijk van de organisatie waar je solliciteert kun je zelfs je Mind Map meesturen met je CV. [...] Hierdoor val je op als een creatieve denker die niet bang is om dingen anders te doen. Ieder vooruitstrevend bedrijf met enig inzicht zal mensen aan willen nemen die aan die beschrijving voldoen!’

Do's

  • Gebruik gekleurde stiften; kleuren kun je beter onthouden, waardoor de Mind Map nog beter blijft hangen
  • Houd je Mind Map bij de hand, zodat je hem regelmatig aan kunt passen
  • Probeer ook eens voor andere dingen een Mind Map op te zetten, bijvoorbeeld voor een probleem of een project

Don'ts

  • Maak er geen rommeltje van: één woord per tak en iedere tak moet verbonden zijn aan de hoofdtak
  • Raffel je Mind Map niet af, maar neem er echt de tijd voor

Bron

Boek ‘Mind Maps at work’ door Tony Buzan, Plume, 2004 en artikel ‘Meer overzicht met Mind Mapping’ door Adine Versluis, Body + Mind, oktober 2008.

Meer uitleg

Nog een paar do's

door Rob Visser op 01-12-2009 21:47
-leg het papier horizontaal, dat geeft meer overzicht
-als je denkt dat je mindmap in de loop van de tijd kan veranderen, gebruik dan software. Via de tweede link die hier genoemd wordt (2Reflect) vind je links naar software
-naast gebruik van fantasie is ook nieuwsgierigheid belangrijk: zo wordt je mindmap een ontdekkingstocht.

boekje Mindmappen voor kids

door Karin Olij op 16-11-2010 12:17
Voor iedereen die meer wil weten over mindmappen. Onlangs is er een boekje verschenen waarin het mindmappen wordt uitgelegd aan kinderen.
Mindmappen voor kids door Tony Buzan.

software

door henk gilhuis op 07-01-2012 14:11
Bedankt voor je heldere uitleg! Ik ben ook een fan mindmaps. Heb jij tips welke vrije software het meest gebruikersvriendelijk is? Ik ben op zoek naar gratis software die gebruikersvriendelijk is en waar je URLs en afbeeldingen kunt invoegen.

software

door Ties Pangalila op 17-04-2013 13:27
Met de app van iThoughtsHD heb je op een iPad een geweldig hulpmiddel! Voor enkele euro's heb je een pakket met heel veel mogelijkheden.

Google even op het bovenstaande of in de App store.

Ik maak er dagelijks gebruik van bij:
advisering, voorbereiding op besprekingen, verslaglegging, bepalen stand van zaken in teamverband, risicosessies, brainstormsessies en meer.

Ties Pangalila

P.s. Ik heb geen aandelen in dat bedrijf.
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!