
Hoe houd ik een creatieve brainstorm
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 uren
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Partners in crime (optioneel, maar wel handig)
- Prettige ruimte, mag ook buiten zijn
- Veel papier, post-its, stiften, pennen
- Tijd
Stappen
-
Formuleer je doel
Schrijf eerst - groot, voor iedereen zichtbaar - het doel op van de brainstormsessie. Probeer dat doel zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Zijn er bepaalde voorwaarden (budget, planning) aan het doel verbonden? Noteer die randvoorwaarden dan onder het doel.
-
Bereid je sessie voor
Een goede voorbereiding is essentieel voor het slagen van je sessie. Zorg ervoor dat je terecht kunt in een prettige ruimte, waar je geen last hebt van andere mensen. Zorg ervoor dat je volop stiften, grote vellen papier, post-its, kaartjes, plakband of punaises hebt om alle ideeën te verzamelen en te presenteren.
Zorg daarnaast voor wat stimulerende items: speelgoed, boeken, tijdschriften, foto's, brainstormkaartjes. Al die materialen kunnen je helpen om nieuwe ideeën te bedenken. -
Verzamel een diverse groep
De meest verrassende resultaten krijg je als je verschillende mensen bij elkaar zet. Heb je de mogelijkheid om meerdere mensen in te schakelen voor je brainstormsessie? Doe dat dan vooral. Probeer je wel te beperken tot maximaal 8-10 mensen, anders wordt het heel onoverzichtelijk. Is je groep echt veel groter, kijk dan of je de deelnemers in twee groepen kunt verdelen, zodat je als het ware een soort wedstrijd creëert.
-
Brief je deelnemers
Verzamel je mensen en informeer ze over de volgende onderdelen:
- Het doel: beantwoord vragen indien nodig
- De werkwijze: eerst genereren, daarna evalueren en selecteren
- De tijd: het stellen van een bepaalde tijdslimiet is niet alleen prettig voor je planning, het zorgt er ook voor dat mensen zich blijven focussen op het doel en niet verzanden in details die (nog) niet relevant zijn.
- De sfeer: het is niet de bedoeling dat je elkaars ideeën meteen afbrandt; uit gekke ideeën kunnen juist de leukste dingen voortkomen. Een brainstormsessie is niet de plek voor negativiteit of pessimisme, maar juist voor positiviteit en realisme.
- De regels: alle bijdragen zijn welkom, eventueel een paar korte pauzes en zeker géén telefoons aan houden!
-
Genereer ideeën
Zet de timer en begin met het genereren van ideeën. Doe dit eerst vooral alleen, later is er ruimte voor input van anderen. Laat je inspireren door de materialen en richt je vooral op productie. Het maakt niet uit dat de kwaliteit misschien nog niet optimaal is, het gaat in deze fase echt om het produceren van zoveel mogelijk ideeën.
-
Evalueer de ideeën
Zodra de tijd om is, is het tijd om de ideeën te evalueren. De handigste manier om dit te doen, is door alle ideeën aan de muur te hangen en ze één voor één langs te gaan. Verwijder eerst de dubbele ideeën en stem daarna over de overgebleven mogelijkheden. De ideeën die door de meerderheid worden weggestemd, mogen ook van de muur.
-
Selecteer de beste opties
Je hebt nu de beste opties nog over. Overleg per idee of er mogelijkheden zijn om ze nog beter, sterker of leuker te maken. Heb je een alternatief dat net even iets anders is? Noteer dat dan ook. Laat deze ideeën aan één kant van de muur hangen.
-
Houd nog een korte sessie
Het evalueren en selecteren van de ideeën zorgt vaak weer voor nieuwe inspiratie. Houd daarom nog een keer op dezelfde manier een korte sessie. Je kunt weer beginnen met genereren en doorgaan met evalueren en selecteren.
-
Vat de resultaten samen
Nadat jullie de allerbeste ideeën uit de brainstormsessie geselecteerd hebben, is het handig om de sessie nog even samen te vatten. Verwijs terug naar het doel en som op wat jullie samen bereikt hebben. Is het nodig om follow-up acties te ondernemen? Verdeel die taken dan direct en hang hier ook een tijdschema aan vast. Werk deze informatie ook nog even schriftelijk uit en geef die door aan je mede-brainstormers.
Do's
- Neem echt de tijd voor een brainstormsessie; je krijgt de beste resultaten als je je echt even helemaal kunt richten op je doel
- Organiseer ook eens een creatieve brainstorm met professionele begeleiding. De tips die je daar krijgt, kun je weer inzetten in je eigen sessies
- Vraag ook mensen die helemaal niets met het onderwerp te maken hebben. Zij hebben vaak een frisse kijk op de zaak
- Bouw gerust verder op ideeën van anderen; het beste resultaat is vaak een team effort
- Ben je alleen? Voer je sessie dan op dezelfde manier uit; je zult merken dat dit beter gaat dan 'even tussendoor'
Don'ts
- Laat negativiteit buiten de brainstormruimte
- Maak je doel niet te vaag, de resultaten worden daardoor ook vaag
Meer uitleg
- Verschillende methoden om je creativiteit te bevorderen
- Je kunt kiezen uit verschillende brainstormnethoden