Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Massage » Hoe geef ik een massage

Hoe geef ik een massage

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stress en pijn verdwijnen, de doorbloeding verbetert, het lymfestelstel wordt geactiveerd waardoor afvalstoffen het lichaam verlaten, de huid krijgt een gezonde glans en de geest wordt helder waardoor je positiever denkt. Kortom: een goede massage ontspant zowel lichaam als geest. Hoe je zo’n overheerlijke ontspanningsmassage geeft, lees je hier.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Natuurlijke massageolie
  • Badjas
  • Handdoeken
  • Massagetafel of een matras op de keukentafel
  • Oliebrandertje met reukolie
  • Rustige, warme ruimte
  • Vochtinbrengende crème (bijvoorbeeld Sheabotercrème)
  • Water

Stappen

  1. Zorg voor een fijne ruimte

    Een massage werkt alleen ontspannend in de juiste omgeving. Zorg daarom voor een rustige, warme ruimte (ongeveer 23 °C) met gedimd licht, kaarsen en eventueel rustige achtergrondmuziek. Zet de telefoon uit en zorg dat je niet gestoord kunt worden.

  2. Bereid je voor

    Een massage moet een fijne ervaring zijn, zeker voor degene die hem ondergaat. Zorg van tevoren dat degene die je gaat masseren goed kan zitten of liggen. Als je geen professionele massagetafel of -stoel hebt, kun je improviseren met een matras op de keukentafel, of – als je alleen voor een rugmassage gaat – een bureaustoel. Hang ook alvast een badjas klaar om aan te trekken na de behandeling.
    Bereid vervolgens jezelf voor op het geven van de massage. Zorg voor korte nagels, trek een T-shirt aan met korte mouwen (i.v.m. de olie) en doe alle sieraden af. Neem dan even de tijd om zelf te ontspannen; iemand die door jouw handen gemasseerd wordt, zal het voelen als je gestrest, boos of chagrijnig bent. En - heel belangrijk - zorg voor warme handen!

  3. Maak contact

    Leg een dun kussen onder het hoofd en de knieholtes en dek de delen die je niet masseert af met handdoeken. Zo voorkom je dat degene die de massage ondergaat het koud krijgt. De eerste aanraking is belangrijk. Om contact te maken, kun je je handen even op de schouders leggen zonder te masseren. Daarna kun je beginnen. Een fijn startpunt is het hoofd, omdat daar bij de meeste mensen veel spanning zit en omdat je zelf nog geen olie aan je handen hebt. Masseer de hoofdhuid rustig los door cirkels te draaien met je vingers, bijvoorbeeld vanaf de voorhoofdshaargrens naar de haargrens op het achterhoofd. 

  4. Ken de kneepjes

    In overleg met degene die wordt gemasseerd, kun je kiezen voor een hoofdmassage, rugmassage of lichaamsmassage. Als je ervaren bent in het geven van massages, dan ken je ongetwijfeld een aantal grepen. Ben je niet zo ervaren, zorg er dan voor dat je de kneepjes van het vak in de volgende drie stappen onder de knie krijgt.

  5. Effleurage

    Bij een ontspanningsmassage gebruik je voornamelijk effleurages. Deze populaire greep werkt rustgevend. Olie de te masseren lichaamsdelen in en maak met je handen lange strijkbewegingen over de spieren. Werk van onder naar boven (begin bijvoorbeeld bij het stuitje en werk zo over de rugspier naar de nek), waarbij je naar boven toe een stevige druk uitoefent op de spieren en op de terugweg naar beneden toe een lichte druk. Effleurages kun je op bijna alle spieren toepassen en zijn bijzonder geschikt voor arm-, been-, rug- en nekmassages.

  6. Petrissage

    Een petrissage is een drukkende beweging waarmee je de spieren en het onderhuids bindweefsel masseert. Je pakt de spier als het ware op en knijpt ‘m (zachtjes!) uit. Een petrissage is niet echt ontspannend (want vaak pijnlijk) maar het kan goed zijn voor spieren die erg vast zitten, zoals de schouderspieren, schouderkom en de schouderbladen.

  7. Tapotage

    Bij tapotage maak je je handen een beetje bol en klop je ritmisch op de huid en de spieren. Zo kunnen de spieren zich afwisselend spannen en ontspannen. Tapotage is heerlijk bij een rugmassage.

  8. Om rekening mee te houden

    Degene die de massage geeft, zal met een aantal dingen rekening moeten houden.
    • Doe alle grepen in drievoud zodat een ritme ontstaat. Dat werkt ontspannend.
    • Masseer je een vrouw, vraag dan voordat je de handdoek van haar borsten verwijdert of ze haar borsten bedekt wil houden.
    • Borsten en billen worden niet meegenomen in de massage. Masseer bij een rugmassage wel tot aan de bilnaad anders vergeet je de helft van de onderrug.
    • De buik is erg gevoelig, vooral als iemand net heeft gegeten. Masseer altijd met rondraaiende bewegingen vanuit de navel met de klok mee. Zo volg je de peristaltiek van de darmen. Vraag ook of de druk goed is.
    • Gebruik bij mensen met veel haar veel olie. Anders kan een massage behoorlijk pijnlijk zijn.
    • Draai je de persoon op de buik, zodat je de achterkant kunt masseren, leg dan eerst weer even je handen op de rug voor de eerste aanraking.
    • Praat zo min mogelijk tijdens de massage. Anders blijft degene die wordt gemasseerd in het denkhoofd en ontneem je hem of haar de kans om volledig te ontspannen.

  9. Sluit rustig af

    Een goede massage is ontspannend, dus zorg ervoor dat het einde niet abrupt is. Dek het lichaam toe met handdoeken, ga bij het hoofdeinde staan en strijk drie keer met de handen vanaf de onderrug langs de ruggenwervel naar boven. Masseer zachtjes met de vingertoppen de schedelrand aan de achterkant van het hoofd en sluit af door je handen op de rug te leggen en een lichte druk te geven. Verwijder tenslotte de overtollige olie van het lichaam door met een schone handdoek te deppen (niet wrijven!). Eventueel kun je de gemasseerde lichaamsdelen daarna met een lekkere crème insmeren.

  10. Na afloop

    Laat je gast(e) na de massage nog even rustig liggen. Was ondertussen je eigen handen en neem op de terugweg een flink glas water mee. Water helpt het lichaam om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Reik de badjas aan en houd je gast bij het opstaan in de gaten. Het kan zijn dat de bloeddruk is gedaald waardoor hij of zij even duizelig is.

Do's

  • Bereid de massage goed voor
  • Doe elke greep drie keer, zodat er een ontspannend ritme ontstaat
  • Bouw de massage langzaam af

Don'ts

  • Borsten en billen masseren (tenzij je je partner masseert)
  • Te weinig olie gebruiken
  • De buik hard masseren

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!