Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe vind ik een betrouwbare natuurgeneeskundige
5

Hoe vind ik een betrouwbare natuurgeneeskundige

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Zorgverlener, behandelaar of therapeut. Het zijn geen van allen beschermde titels en dus mag iedereen het bordje ‘therapeut’ op z’n deur spijkeren. Ook als diegene daarvoor geen opleiding heeft afgerond. Het gevolg: duizenden hits als je ‘natuurgeneeskundige’ googlet. Hoe vind je in dit oerwoud aan homeopaten, fytotherapeuten, acupuncturisten en kinesiologen een betrouwbare natuurgeneeskundige? Aan de overheid heb je in dit geval weinig, want de Inspectiedienst voor de gezondheidszorg houdt zich alleen bezig met de reguliere zorgverleners. En een keurmerk voor betrouwbare natuurgeneeskundigen is er ook nog niet. Maar gelukkig kun je met een aantal richtlijnen en je gezonde verstand ook zelf een goede keuze maken.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Internet
  • Gezond verstand
  • Doortastendheid

Stappen

  1. Pols je sociale netwerk

    Vraag familie, vrienden, kennissen en collega’s naar hun ervaringen met natuurgeneeskundigen. Mond-tot-mondreclame van mensen die je vertrouwt, is de beste informatie die je kunt krijgen.

  2. Ga - ondanks het oerwoud - het internet op

    Misschien heb je via ervaringsdeskundigen in jouw sociale netwerk een aantal namen gekregen van betrouwbare natuurgeneeskundigen. Zo niet, zoek dan naar therapeuten bij jou in de buurt. Praktijken met een goede website zijn niet per definitie betrouwbaar, maar het is wel een indicatie dat ze hun werk serieus nemen. Voor jou is het bovendien prettig om alvast zo veel mogelijk informatie te kunnen verzamelen.

  3. Werk deze checklist af

    • Is de natuurgeneeskundige afgestudeerd arts?
    Natuurgeneeskundigen die zijn afgestudeerd als arts staan geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Het register is openbaar; iedereen kan er een kijkje nemen. Inschrijving in het BIG-register geeft jou als patiënt de garantie dat je te maken hebt met een bevoegde behandelaar. De (alternatieve) behandelaar die in het BIG-register is ingeschreven, valt onder het tuchtrecht en wordt gecontroleerd door de Inspectiedienst van de gezondheidszorg. Voor niet BIG-geregistreerde alternatieve behandelaars geldt dat niet. De keuze voor een natuurgeneeskundig arts is daarom het veiligst.

    • Is de natuurgeneeskundige lid van een beroepsvereniging?
    Lidmaatschap van een beroepsvereniging maakt zowel natuurgeneeskundige artsen als therapeuten betrouwbaarder. Een goede beroepsvereniging zorgt voor gedegen opleidingen en nascholing, hanteert strenge gedragsregels en heeft een onafhankelijke klachtencommissie waar je met eventuele klachten naartoe kunt. Bekende beroepsverenigingen zijn de Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde (ABNG) en Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT).

    • Worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar?
    Zorgverzekeraars eisen soms dat natuurgeneeskundigen zijn aangesloten bij een van de drie koepelorganisaties RBNG, SRBAG of RING. Het is geen garantie dat de natuurgeneeskundige betrouwbaar is, maar het betekent wel een extra controle.

    • Is de klachtenafhandeling goed geregeld?
    Heel belangrijk is de aanwezigheid van een onafhankelijke klachtencommissie waar je terecht kunt met eventuele klachten over de behandelaar. Bij natuurgeneeskundigen die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging is de klachtenafhandeling vaak automatisch via zo’n onafhankelijke commissie geregeld.

  4. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek

    De beste manier om een indruk te krijgen van de natuurgeneeskundige is een persoonlijk kennismakingsgesprek. Kijk om je heen. Hoe ziet de praktijk eruit? Zijn er nog andere patiënten? Hoe reageert de behandelaar op jouw vragen? Vertrouw hierbij ook op je intuïtie. Voelt het niet goed, doe het dan niet. En andersom natuurlijk. Ga vooral bij meerdere natuurgeneeskundigen langs, dan zie je meteen de verschillen.

  5. Durf door te vragen

    Schroom niet om de natuurgeneeskundige tijdens het kennismakingsgesprek of achteraf via e-mail of telefoon het hemd van het lijf te vragen. Vraag naar diploma’s, cursussen, werkervaring, succesverhalen, moeilijke gevallen. Een therapeut of arts die niets te verbergen heeft, zal je vragen graag beantwoorden.

  6. Maak een keuze

    Voor wie je uiteindelijk ook kiest, het belangrijkst is dat jouw klachten verdwijnen. Bepaal daarom voor jezelf of je met jouw klachten moet aankloppen bij iemand die geneeskunde heeft gestudeerd en dus arts is, of dat je aan het juiste adres bent bij een therapeut die is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Do's

  • Zoek ervaringsdeskundigen in je sociale netwerk
  • Werk de checklist in deze Hoedoe af
  • Regel een kennismakingsgesprek en stel vragen

Don'ts

  • Geen vragen stellen over opleidingen, diploma’s en werkervaring omdat je denkt dat het onbeleefd is
  • In zee gaan met iemand die niet is aangesloten bij een beroepsvereniging, tenzij je hem of haar (via via) kent

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!