Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe pas ik de Alexandertechniek toe

Hoe pas ik de Alexandertechniek toe

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe pas ik de Alexandertechniek toe
De Alexandertechniek, ontwikkeld door F. Matthias Alexander, helpt je te begrijpen welke invloed je denken heeft op je lichaam. Als je bijvoorbeeld veel te maken hebt met stress, dan zullen je schouders en rug gespannen zijn. Wanneer je langdurig onder spanning staat, vertaalt dit zich in chronische klachten. Om deze klachten te lijf te gaan kun je je aanmelden voor Alexandertherapie, maar je kunt je ook een aantal aspecten uit de Alexandertechniek eigen maken, zodat je ze in je dagelijkse leven toe kunt passen. In zijn boek ‘Alexandertechniek: oefeningen voor een gezond leven’ schrijft Joe Searby hoe je in kleine stappen aan een betere houding kunt werken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Tijd
  • Spiegel
  • Rust
  • Stoel
  • Tafel of bed
  • Krukje
  • Iemand die je af en toe even kan helpen
  • Alexandertherapeut (optioneel)

Stappen

  1. Controleer je nek-hoofd-rug-coördinatie

    Het kan natuurlijk zijn dat jij al de perfecte lichaamshouding hebt en dat je helemaal geen last hebt van een verstoorde balans of allerlei spanningen. Om te kijken hoe het er precies met jouw houding voorstaat, pak je een krukje en vraag je een vriend of vriendin om je te helpen. Ga zo op het krukje zitten, dat je het gevoel hebt helemaal recht te zitten. Vraag vervolgens of  je vriend of vriendin kijkt in hoeverre je nek, rug en hoofd in één rechte lijn staan en laat hem of haar je voorzichtig in de juiste positie zetten als dat niet zo is. Waarschijnlijk is jouw gevoel van ‘recht’ zitten niet écht recht zitten en belast je je spieren onbewust veel meer dan nodig is.

  2. Kom weer in balans

    Als je in de vorige stap hebt gemerkt niet de juiste lichaamshouding te hebben, dan zul je die moeten herstellen. Blijf een paar minuten zitten in de positie waarin je vriend of vriendin je gezet heeft en kijk of je het gevoel te pakken kunt krijgen. Sta een keer op en ga nu in de positie zitten die volgens jou nu wél echt goed is. Herhaal dit zo vaak als nodig is, tot je zelf haarfijn aanvoelt welke positie de juiste is. Hier kun je vervolgens mee gaan oefenen.

  3. Realiseer je dat je lichaamsgevoel niet altijd klopt

    Joe Searby: ‘De eerste hindernis die Alexander signaleerde was dat hij niet altijd deed wat hij voelde dat hij deed. Dit schreef hij toe aan een ‘onjuiste zintuiglijke appreciatie’. Vervolgens ontdekte hij dat zijn bewegingsgewoonte – die, zo zag hij, schadelijk was – sterkere prikkels gaf dan de nieuwe benaderingswijze.' Wat je voelt is dus niet altijd gelijk aan wat je doet. Om ervoor te zorgen dat je lichaamsgevoel zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid in de buurt komt, kun je af en toe eens voor de spiegel gaan staan. Probeer bijvoorbeeld eens je schouders op één lijn te krijgen en kijk hoe dat voelt. Eerst waarschijnlijk een klein beetje ongemakkelijk, maar dit trekt al snel weg!

  4. Leer oude gewoonten af

    Searby: ‘Alexander [begon] het bewuste denken te trainen, waarmee we problemen kunnen omzeilen of voorkomen.’ Als je gewend bent op een bepaalde manier te staan, te zitten of te lopen, dan voelt dat het meest vertrouwd en zul je – als je niet oplet – snel in dit gedrag terugvallen. Creëer daarom een bewustzijn van het feit dat je een (gedeeltelijk) verkeerde houding hebt en probeer jezelf steeds te corrigeren.

  5. Geef jezelf richtingen

    Als je oude houding niet goed is, dan zul je jezelf een nieuwe houding aan moeten leren. In de Alexandertechniek doe je dat door jezelf ‘richtingen’ te geven. Jezelf richtingen geven doe je door bewust aan je lichaam door te geven wat je wilt dat het doet. Searby legt het principe van ‘richtingen’ geven uit aan de hand van een voorbeeld: Vraag weer een vriend of vriendin om je te helpen en ga op een stoel zitten. Laat je vriend of vriendin je polsen vastpakken en je rustig overeind trekken. Je vriend of vriendin moet proberen te onthouden hoeveel kracht dit kostte. Herhaal dit vervolgens, maar stel je nu voor dat je ontzettend stijf en zwaar bent. Waarschijnlijk kost het nu veel meer moeite om je overeind te trekken! Je kunt hetzelfde nog een keer doen, terwijl je je voorstelt dat je zo licht als een veertje bent. Hoewel iedere keer dezelfde massa omhooggetild moet worden, is het verschil duidelijk merkbaar in de gevallen dat je je lijf een richting gegeven hebt. Geef jezelf daarom richtingen als je voelt dat de spanning in je lijf zich op een ongezonde manier opbouwt.

  6. Denk jezelf lang en breed

    Jezelf richtingen geven staat centraal in de Alexandertechniek. Om je lichaam helemaal te laten ontspannen kun je jezelf lang en breed denken. Ook nu geef je jezelf een richting, waardoor je lichaam zich ontspant. Ga op tafel of op een bed liggen en sluit je ogen. Stel je voor dat je rug breed en lang is. Werk alleen met je gedachten; je hoeft je rug niet op een bepaalde manier te bewegen, maar kunt hem gewoon stil laten liggen. Voel je hoe je spieren zich ontspannen? Probeer dit gevoel in je gedachten op te slaan, zodat je dit later weer op kunt roepen.

  7. Blijf jezelf corrigeren

    Searby geeft aan dat juist verkeerde houdingen de houdingen zijn die goed voelen: ‘Omdat u deze bewegingen [...] zo vaak uitvoert, hebt u sterke en onbewuste gewoonten ontwikkeld die bepalen hoe u ze uitvoert. U bent zich van deze gewoonten niet bewust, maar ze nemen het heft in handen, vaak met te veel spierspanning en inspanning.’ Omdat juist de gewone handelingen zo verraderlijk zijn, moet je jezelf blijven corrigeren. Neem, zeker in het begin, steeds weer even de tijd om het goede gevoel van de juiste houding terug te halen, om deze weer in te nemen.

  8. Bezoek een Alexandertherapeut

    Wanneer je eenmaal een gewoonte hebt ontwikkeld, is het moeilijk om hier verandering in aan te brengen. Als het om je houding gaat, kunnen verkeerde gewoonten funest zijn: het langdurig aannemen van een verkeerde houding kan leiden tot chronische klachten. Wanneer je het idee hebt dat je wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken, kun je het beste een afspraak met een Alexandertherapeut maken. Hier kun je jezelf, alleen of met een groep, onder begeleiding de Alexandertechniek nog beter eigen maken.

Do's

  • Bezoek minimaal één keer een therapeut; je wilt jezelf niet de verkeerde houding aanleren
  • Corrigeer jezelf, ook als je het wel prettig vindt om je vertrouwde houding aan te nemen
  • Oefen voor de spiegel, zodat je jezelf beter bewust bent van de afwijking tussen wat jij voelt en de werkelijkheid

Don'ts

  • Laat je niet ontmoedigen: het afleren van gewoonten is lastig, maar niet onmogelijk
  • Stop als je last krijgt van je lijf, dan doe je namelijk iets niet goed
  • Richt je niet op het einddoel (bijvoorbeeld geen rugpijn meer), maar op de stappen er naar toe (bijvoorbeeld de spanning op je schouders loslaten)

Bron

Boek ‘Alexandertechniek door Joe Searby, Libero, 2007 en artikelen ‘Een betere houding met Alexandertherapie’ door Adine Versluis, Body + Mind, 2008 en ‘Denk je nek vrij en je benen lang!’ door Marloes Zevenhuizen, Psychologie Magazine, April 2007.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!