Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe gebruik ik aromatherapie

Hoe gebruik ik aromatherapie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe gebruik ik aromatherapie
Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van etherische oliën. Etherische oliën kunnen namelijk een geneeskrachtige werking hebben op lichaam en geest. Om de voordelen van aromatherapie te ervaren hoef je niet perse naar een speciale aromatherapeut; je kunt het ook prima thuis gebruiken. Houd hierbij wel de tips van expert Manon Zweedijk van salon D’Opknapperie in je achterhoofd!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of sinaasappel
  • Waxinelichtjes (optioneel bij oliebrander)
  • Oliebrander (optioneel)
  • Water (optioneel bij stoombad)
  • Grote schaal (optioneel bij stoombad)
  • Handdoek (optioneel bij stoombad)

Stappen

  1. Zoek de juiste olie uit

    Er zijn veel verschillende soorten etherische oliën en niet alle oliën zijn van goede kwaliteit. Voor een olie van goede kwaliteit ga je bijvoorbeeld naar een natuurvoedingswinkel. Kijk wel goed waar je ze vandaan haalt. Als de flesjes in de zon hebben gestaan is de kans groot dat de kwaliteit van de olie achteruit is gegaan. Kijk daarnaast naar het resultaat dat je wilt bereiken. Voor een verkoudheid gebruik je bijvoorbeeld een andere olie dan voor een rustmoment. Let daarnaast op of de bewuste olie geschikt is voor jouw huid. Manon Zweedijk, allround schoonheidsspecialiste bij Schoonheidssalon D'Opknapperie: ‘Je kunt aromatherapie in principe met iedere huidsoort toepassen, maar pas wel de olie aan op je huidtype. Er is bijvoorbeeld speciale olie voor een gevoelige huid of de huid met acne.’ Als je last hebt van een couperose huid moet je helemaal opletten: ‘Als je teveel olie gebruikt op een couperose huid, dan kan het lijken of je huid in brand staat. Je kunt dan in het ergste geval zelfs last van blaasjes krijgen.’

  2. Bepaal hoe je de olie wilt gebruiken

    In principe heb je niet meer nodig dan een flesje etherische olie om aromatherapie te kunnen toepassen. Je kunt de druppels in de meeste gevallen namelijk rechtstreeks op de huid aanbrengen. Toch is het vaak handiger om gebruik te maken van een oliebrandertje. Dat is een stenen torentje met bovenop een schaaltje en onderin een holte. Met een oliebrandertje kun je namelijk de geur van de olie door een hele ruimte verspreiden. Als je aromatherapie wilt gebruiken om je verkoudheid tegen te gaan dan kun je de etherische olie het beste gebruiken in combinatie met een stoombadje.

  3. Meet de juiste hoeveelheid olie af

    Je moet spaarzaam omgaan met etherische oliën. Manon: ‘Zuivere etherische oliën zijn vrij sterk en het blijft zaak voorzichtig te zijn. Gebruik – zeker als je voor het eerst aromatherapie toepast – slechts een druppel per keer. Als je er goed tegen kunt en de behandeling al een aantal jaren volgt, dan kun je het aantal druppels laten oplopen tot maximaal vier of vijf.’

  4. Breng de olie rechtstreeks aan op de huid

    De meest eenvoudige toepassing van aromatherapie is het rechtstreeks aanbrengen op de huid. Manon: ‘Breng de olie direct op de huid aan en verdun hem niet eerst met water. Door hem te verdunnen maak je hem juist sterker.’ Als de olie te sterk voor je huid is, dan kan je huid uitdrogen. Het maakt in principe niet uit waar je de olie aanbrengt. Wel is het gebruikelijk om de olie op je slapen te smeren als je bijvoorbeeld last hebt van stress of hoofdpijn.

  5. Gebruik de olie in een oliebrander

    Om bijvoorbeeld een ruimte te vullen met een speciale aroma gebruik je een oliebrander. Onderin de oliebrander steek je een waxinelichtje aan, terwijl je het schaaltje bovenop vult met kraanwater. Hier meng je wat druppels olie doorheen. Op het flesje kun je lezen wat de maximaal toegestane hoeveelheid is.

  6. Gebruik de olie in een stoombad

    Het gebruik van een stoombad is met name geschikt wanneer je last hebt van een verkoudheid. Vul een schaal met kokend water, voeg hier een paar druppels olie – bijvoorbeeld pepermunt of citroen – aan toe en houd je gezicht hierboven. Gebruik een handdoek over je hoofd om ervoor te zorgen dat alle dampen én warmte boven de schaal blijven hangen.

  7. Geniet van het effect dat de geuren op je hebben

    Welk van de drie methoden je ook hebt gebruikt, laat de geuren goed op je inwerken. Ontspan even, ook al is het maar vijf minuten. Je neemt de geuren dan bewuster in je op, waardoor je kunt rekenen op een beter resultaat. Adem goed in en uit en voel het effect dat de geuren je geven. Is aromatherapie voor jou ook voor herhaling vatbaar? Je kunt aromatherapie zo regelmatig toepassen als je wilt, mits je voorzichtig bent in het gebruik van de olie!

Do's

  • Gebruik olie uit een natuurvoedingswinkel; die is wat duurder, maar wel van een veel betere kwaliteit
  • Koop flesjes met een druppeldopje zodat je de olie nauwkeurig kunt doseren
  • Bewaar je oliën op een donkere, koele plaats
  • Laat je goed informeren als je zwanger bent. Bepaalde vormen van aromatherapie zijn dan niet goed voor je

Don'ts

  • Koop geen flesjes olie die in de zon hebben gestaan, de kwaliteit van de olie gaat van warmte hard achteruit
  • Gebruik niet teveel olie, hier kan je huid van beschadigen
  • Maak geen gebruik van de stoombadmethode als je last hebt van astma, je kunt hier juist benauwd van raken

Bron

Manon Zweedijk, allround schoonheidsspecialiste en kapster bij Schoonheidssalon D’Opknapperie; Boek De heilzame werking van etherische oliën van Monika Werner, Zuidnederlandse Uitgeverij N.V., 1999.; Boek Aromatherapie van Jannie Harding, Librero, 2006.

Meer uitleg

Aanvulling Aromatherapie

door Tessa de Roos op 26-03-2011 09:25
Pas op! De meeste onverdunde etherische oliën zullen, bij gebruik rechtstreeks op de huid, een irriterend en branderig gevoel geven. Voer eerst een huidtest uit (niet in het gezicht, hier is de huid vaak al gevoeliger).

Een etherische olie dient eerst vermengd te worden met een basisolie of bodylotion voordat het veilig op de huid kan worden aangebracht. Zo'n 4 druppels eth. olie per 10 ml basisproduct.

Daarnaast kan een etherische olie niet direct in bad worden gebruikt. Olie en water vermengt niet waardoor een laagje olie boven het water zal blijven drijven met dezelfde (irriterende) concentratie als direct op de huid! Los de eth. olie op d.m.v. een emulgator (melk, azijn, neutraal badschuim, zeezout) alvorens het toe te voegen aan het bad.

Aanvulling Aromatherapie

door Nessa Tweeberken op 30-01-2012 12:43
Ik wil iedereen nog even attent maken op het gevaar van gebruik van een ultrasone verdamper/vernevelaar. Veel etherische olien kunnen in vloeistofvorm schade in de longen toebrengen. Bij elke nevel/mist is sprake van kleine druppeltjes. Beter is echt verdampen door warmte zoals een aromalampje.
Wat betreft de opmerkingen over verslechtering door in het licht staan: klopt helemaal. Koop deze olien beter niet in winkels waar deze op de plank staan zonder doosje. Beter online kopen bij een winkel die adverteert, daar staan de olien in het donker op voorraad en is de statijd kort. Let hierbij vooral op het aanwezig zijn van een officieel etiket met waarschuwingen. De meeste merken maken de flesjes "gezellig" maar vermelden niet wat de risico's zijn bij een betreffende olie. Sommige olien zijn echt onschuldig zoals kamille, andere kunnen je huid behoorlijk beschadigen, zoals tijm.
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 468
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!