Hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 dag
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Computer met internetverbinding.
- Eigen email-adres.
- DigiD (= burgerservicenummer plus persoonlijke administratie).
- Gegevens over je inkomsten en bezittingen.
Stappen
-
Check je leeftijd
Ben je nog geen 18? Dan kom je niet in aanmerking voor bijstand, behalve onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. Ben je nog geen 27 jaar, dan kom je alleen in aanmerking voor een Wij-uitkering (Wet Investeren in Jongeren). Je kunt dan een uitkering tot op bijstandsniveau krijgen, maar alleen als je ook een baan, een stage of scholing accepteert.
Het aanvragen van deze uitkering gaat net als een gewone bijstandsuitkering. Wie 65 jaar of ouder is, krijgt meestal AOW, dat iets hoger is dan de bijstand. Wanneer er geen of een beperkt recht is op AOW, kan bijstand worden aangevraagd. -
Bereken je vermogen
Bijstand is er alleen voor mensen die geen of heel weinig inkomen hebben én geen eigen vermogen om op te teren. Voor dat eigen vermogen telt natuurlijk spaargeld mee, maar ook een eigen huis en zelfs de auto. Het totale eigen vermogen mag niet hoger zijn dan € 5480 per persoon (voor stellen het dubbele).
Wie meer aan dure bezittingen heeft, moet dat eerst maar verkopen. De overwaarde van een eigen huis (dus de vrije waarde die boven de hypotheekschuld uitgaat) wordt vrijgelaten tot maximaal € 46.200. -
Surf naar werk.nl
Tegenover het recht op bijstand, staat de plicht om te proberen werk te vinden. Daarom is een voorwaarde dat je staat ingeschreven als werkzoekende. Dat moet bij het UWV Werkbedrijf, dat voorheen CWI of Arbeidsbureau heette. Hoe dat inschrijven in zijn werk gaat, is te lezen in de Hoedoe Hoe kom ik aan een WW-uitkering.
-
Vraag de uitkering aan
Na de inschrijving als werkzoekende kun je online een uitkering aanvragen. Klik bij Werk.nl onder het kopje ‘Direct doen’ op ‘Aanvragen uitkering’. Je kunt vooraf een uitgebreide handleiding lezen. Volgens UWV duurt de aanvraag zelf ongeveer drie kwartier. Je wordt, na inloggen met je DigiD, helemaal door de procedure heen geleid. Vul alles in en klik op ‘verzend’.
In sommige plaatsen moet je de uitkering bij de gemeente aanvragen. Als dat zo is, krijg je dat tijdens de online aanvraag vanzelf te zien. -
Ga naar het intakegesprek
Binnen een paar dagen neemt het UWV telefonisch contact met je op voor een intakegesprek. Het UWV checkt dan of alle gegevens compleet zijn en heeft vast nog enkele vragen voor je. Als alles compleet en in orde is, draagt het UWV de aanvraag over aan de gemeente.
-
Wacht op de gemeente
Nu is het even wachten op de gemeente. Die controleert ook nog eens wat. Hier zijn echt ‘ambtelijke molens aan het malen’. Binnen een paar dagen, maar het kunnen ook twee weken worden, laat de gemeente weten of de bijstand wordt toegekend.
-
Check je rechten
Hoogste tijd om, liefst op internet, te checken wat je rechten precies zijn als bijstandstrekker. Als er extra tegenslag optreedt (bijvoorbeeld je wasmachine én je tv gaan stuk, of je wordt flink ziek) kun je recht hebben op ‘bijzondere bijstand’.
Ook bestaat er een ‘langdurigheidstoeslag’ voor wie al langere tijd van een financieel minimum moet zien rond te komen. Los van de bijstand kun je recht hebben op bijvoorbeeld een zorg- of huurtoeslag. Zelfstandigen kunnen alleen onder bijzondere omstandigheden in aanmerking komen voor bijstand.
Do's
- Ga, als je in de bijstand zit, iets bijleren, op welke manier dan ook. Van lang op bijstandsniveau leven wordt niemand gelukkig.
- Neem zelf het initiatief om werk te zoeken, anders gaan de bijstandsambtenaren je lopen commanderen.
Don'ts
- Ga niet bijdehand lopen doen tegen bijstandsambtenaren dat je uitkering er snel moet komen of wat hoger moet zijn; je bent wettelijk verplicht tot legitimatie, correct gedrag, medewerking, informatievoorziening, solliciteren en soms nog meer.