Hoe kan ik geld lenen
Document acties
- Tijdshoeveelheid 7 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Inzicht in je financiële gegevens
- Gezond verstand
Stappen
-
Kijk eerst of je kunt sparen
Je hebt er misschien niet zoveel zin in, maar toch is het slim om eerst te kijken of je het benodigde bedrag bij elkaar kunt sparen. Dan betaal je geen rente en heb je na de aanschaf niets meer met de verkoper of een bank/geldlener te maken. Best een prettig idee.
-
Bekijk wat je nodig hebt
Hoeveel geld heb je nodig? En is dat bedrag flexibel? Kun je bijvoorbeeld nog onderhandelen over de prijs of is er een goedkoper alternatief dat ook even geschikt is? Bekijk alle mogelijkheden, zodat je een goede keuze kunt maken. Let hierbij niet alleen op wat je graag wilt, maar vooral ook op wat geschikt is en wat past bij je portemonnee. Een lening moet in de meeste gevallen duur betaald worden, te veel lenen is dus zonde.
-
Kijk wat je kunt missen
Kijk in je kasboek wat je maandelijks aan aflossing zou kunnen missen. Als je nog geen kasboek hebt, is het handig om er eentje te maken. De lener kijkt vaak namelijk wel naar je vaste lasten en inkomsten, maar niet naar je overige uitgaven. Als je maandelijks €1000 over hebt, maar dit altijd standaard opmaakt aan bellen, kleding, feestjes en uitgaan, dan zal het niet eenvoudig zijn om maandelijks €1000 op je lening af te lossen.
-
Vind een geldverstrekker
Je hebt geen recht op een lening, er moet iemand zijn die bereid is jou een lening te verstrekken. Grofweg zijn er drie mogelijkheden:
- Je leent geld bij familie/vrienden
- Je leent geld bij de bank
- Je leent geld bij een bedrijf dat zich specialiseert in het verstrekken van leningen
De eerste vorm is vaak het makkelijkst en het voordeligst. Wel kan geld lenen bij familie of vrienden de relatie onder druk zetten of zelfs kapot maken. Zelfs goede afspraken maken is geen garantie voor succes.
Lenen bij de bank kan op twee manieren. Voor een nieuwe keuken kun je overwegen je hypotheek op te hogen. Dan is de rente lager dan wanneer je kiest voor een persoonlijke lening, bijvoorbeeld als je een auto nodig hebt.
Lenen bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in leningen is meestal het snelst geregeld. De rentes kunnen ook erg meevallen. Aan de andere kant is het daar helemaal belangrijk dat je je goed aan de voorwaarden houdt, om te voorkomen dat torenhoge kosten in rekening worden gebracht. -
Informeer naar de mogelijkheden
Vraag de geldverstrekker(s) naar de mogelijkheden voor een lening. Kun je het door jou gewenste bedrag lenen? Hoe zit het met de aflossing? Hoe hoog is de rente? Wanneer worden kosten in rekening gebracht en welke kosten zijn dit? Laat het antwoord op deze vragen meewegen in je oordeel.
Kijk ook naar de verschillende leenvormen. Grofweg zijn er drie mogelijkheden die in aanmerking kunnen komen:
- Doorlopend krediet; je mag dan een bepaald bedrag rood staan op je rekening. Je betaalt rente over het deel dat je rood staat. Aanvullen van de roodstand is gratis. De 'gewone' roodstand is ook een vorm van doorlopend krediet.
- Persoonlijke lening; je leent een bepaald bedrag en betaalt dit in delen terug.
- Hypotheek; voor de verbetering van je huis kun je een hogere hypotheek afsluiten. Het rentepercentage op deze lening is vaak lager, maar het aflossen duurt wel 30 jaar. Per saldo ben je meestal niet veel goedkoper uit dan bij een andere leenvorm.
De rente verschilt per leenvorm en heeft onder meer te maken met de looptijd van de lening.
-
Vraag om een aanbod op maat
Geldverstrekkers geven online al goed inzicht in de leenmogelijkheden, maar daar kun je geen rechten aan ontlenen. Daarom is het handig een aanbod op maat aan te vragen, een offerte. Vraag er een aantal aan, zodat je ze kunt vergelijken. Let hierbij onder meer op:
- Looptijd
- Rente
- Aflossing
- Beperkingen
- Voorwaarden
- Eventueel onderpand
- Terug te betalen maandbedrag
Lees vooral ook de kleine lettertjes. Heeft te laat betalen gevolgen? Welke kosten moet je wel betalen en welke kosten niet? Juist in de kleine lettertjes staat de informatie die het meest relevant is. Neem daarom de tijd om ze rustig door te lezen. Begrijp je er niet veel van? Vraag dan iemand anders om zijn of haar mening.
-
Leg het aanbod naast jouw overzicht
Ook als je direct al weet of iets wel of niet kan; leg de aanbiedingen naast het overzicht dat je net gemaakt hebt en kijk goed of er een aanbieding bij zit die aansluit op je wensen. Denk hierbij niet alleen aan vandaag en morgen, maar ook aan de toekomst. Misschien heb je kinderen die binnen afzienbare tijd gaan studeren. Het kan zijn dat je lasten dan omhoog gaan. Of misschien gaan je kinderen juist het huis uit en heb je het straks wat breder. Probeer in ieder geval voor de periode van de lening vooruit te kijken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
-
Gebruik de bedenktijd
Hoewel de meeste geldverstrekkers natuurlijk het liefst hebben dat je de lening zo snel mogelijk afsluit, heb je altijd bedenktijd. Maak daar gebruik van. Gaat het om een grote lening? Dan kun je zelfs overwegen om een paar maanden te proefdraaien. Gedurende die maanden zet je het af te lossen bedrag op een spaarrekening. Als je dan nog goed kunt rondkomen, weet je dat het aflossen van de lening ook geen probleem wordt. Laat je niet opjagen door de geldverstrekker, maar geef jezelf de kans om een goede beslissing te nemen.
-
Ga een overeenkomst aan
Je hebt gewikt, gewogen en besloten dat je een lening wilt afsluiten. Ga dan een overeenkomst aan. Lees voor je tekent natuurlijk nog wel even de kleine letters door en vergewis je ervan dat alle relevante informatie genoteerd is. Denk aan de looptijd van de lening, het af te lossen bedrag, de rente, de dag waarop betaald moet worden, enzovoorts. Na het ondertekenen van de papieren, krijg je het geld binnen een paar dagen op je rekening gestort.
Do's
- Maak duidelijke afspraken, juist als je van familie of vrienden leent
- Kom je afspraken na
Don'ts
- Ga niet blind af op het advies van een ander, jij bent de enige die exact kan zien of iets wel of niet verstandig is