Hoe kan ik echt goud kopen
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Magneet
- Juwelendoekje
- Testsetje
Stappen
-
Let op de waarborgtekens
Gouden sieraden zijn altijd gemaakt van een legering, omdat puur goud te teer is om te dragen. Dat betekent dat er meestal zilver of koper in is verwerkt. Het aantal karaats (k) geeft aan hoe puur het goud is. Zuiver goud is 24 karaat. In Nederland komen vooral 14 karaat (58,5% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,6%) voor.
In Zuid-Europese landen wordt het zilver vaak vervangen door zink, omdat dit goedkoper is. Deze sieraden zijn brosser en verliezen eerder hun glans. Aan de kleur kun je herkennen welke metalen zijn gebruikt.
Het lijkt zo mooi om in het buitenland sieraden voor een schijntje op de kop te tikken, maar wees gewaarschuwd: Nederland is een van de weinige landen waar een keuringsplicht geldt voor goud en zilver. Dat betekent dat je alleen bij je eigen vertrouwde juwelier écht weet of je bijvoorbeeld 14 of 18 karaats goud in handen hebt, in plaats van 8-karaats goud dat wordt verkocht als 14-karaats. Elk gouden object dat in Nederland wordt geïmporteerd of vervaardigd moet worden gekeurd in een waarborgkantoor.
Op grote voorwerpen vind je naast het keurteken ook een kantoorteken en een jaarletter, die aangeven waar en wanneer het voorwerp is gekeurd. Er bestaan ook internationale keurmerken; Nederland is lid van de Waarborgconventie van Wenen. Behalve die keurmerken heeft een gouden sieraad vaak ook nog een waarborgmerk van de maker, het meesterteken.
-
Kijk goed naar de kleur
Imitatiegoud is vaak geler en glimmender dan echt goud, dat een meer zijdeachtige glans heeft. Goed nepgoud is bijna niet van echt goud te onderscheiden, maar als je een fel, bijna citroenachtig geel ziet moet je al je bedenkingen krijgen. Als je donkere plekjes ziet, heb je waarschijnlijk te maken met een verguld object dat al een beetje is afgesleten.
-
Neem een magneet mee
De meest effectieve manier om echt goud te herkennen is met een peperduur röntgenapparaat. Omdat je waarschijnlijk niet over zo’n apparaat beschikt, kun je ook een aantal trucjes toepassen om erachter te komen of je met echt goud te maken hebt. De eenvoudigste truc is met een magneet. Echt goud wordt er niet tot nauwelijks door aangetrokken. Blijft de magneet toch plakken, dan weet je al snel dat je met nepgoud te maken hebt.
-
Neem een schoonmaakdoekje voor sieraden mee
Vraag of je het gouden sieraad even mag schoonmaken. Als je stevig poetst en je ziet dat de gouden laklaag meekomt, dan is het object niet echt. Ook kun je het sieraad in een speciaal schoonmaakmiddel voor juwelen laten weken. Laat je een nepgouden sieraad een nachtje in een badje van dit middel weken, dan wordt het dof. Echt goud zal niet oxideren.
-
Koop een testsetje
Wil je echt zeker zijn van je zaak, dan kun je online op (Amerikaanse) websites een testsetje kopen. Daarin zit een teststeen. Wrijf het ‘gouden’ voorwerp zachtjes langs de steen, dan komt er een miniem beetje ‘gruis’ vanaf. Op dat gruis doe je een beetje testzuur. Als het ‘gruis’ goud is, zal het geheel oplossen. Je moet natuurlijk voorzichtig te werk gaan en wrijven op een plekje waar je het niet of nauwelijks ziet. Andere testsetjes werken met zuur dat het goud verkleurt. De kleur geeft aan met hoeveel karaats goud je te maken hebt.
Wil je hier liever niet zelf je vingers aan branden, ga dan langs bij een erkende juwelier. Die zal er waarschijnlijk een kleine vergoeding voor vragen, maar zo heb je in elk geval een betrouwbaar oordeel. De juwelier zal ook moeten testen, want nepgoud of echt goud is vaak met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden.
-
Draag het sieraad een dag
Als het sieraad na een dag dragen plekjes of verkleuringen op je huid achterlaat, heb je met nepgoud te maken.
-
Koop vooral 'groen' goud
Veel kleine goudzoekers leven in armoede. Hun werk is zwaar, ongezond en onderbetaald. Daarnaast is goudwinning belastend voor het milieu. Als je geen oud goud of sieraden van gerecycled goud kunt kopen, koop dan in elk geval ‘groen’ goud, dat is gewonnen met een duurzaam productieproces en waarbij de arbeidsomstandigheden goed geregeld zijn.
Do's
- Wees voorzichtig met het kopen van goud in stalletjes op straat (vooral in het buitenland). Zelfs al tref je een keurmerk aan, dan kan ook dat keurmerk zijn nagemaakt: nepgoud, dus. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.
- Koop je sieraden bij een erkende juwelier.
Don'ts
- Ga niet af op het keurmerk alleen. 14 k wil niet zeggen dat je ook echt met 14-karaats goud te maken hebt, vooral niet in het buitenland.
herkenning vals goud
omloop die aantrekken met een magneet en
toch volledig gewaarborgd worden door de
keurkamer te Gouda., Dit is omdat het technisch gezien noodzakelijk is er iets
van ijzer in te maken zodat de armband verend is. Laat U niet op het verkeerde spoor zetten. Mevr. Daalmneijer