Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hoe doe ik belastingaangifte
3

Hoe doe ik belastingaangifte

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Nederlanders die in het voorjaar die gevreesde blauwe envelop op de deurmat krijgen, zijn verplicht om aangifte te doen. Is niet leuk, maar je kunt het maar beter wel doen. Doe je het niet en acht de Belastingdienst jou wel verplicht om aangifte te doen, dan maakt ze zelf een inschatting van je inkomen en moet je niet alleen de aanslag maar ook een verzuimboete betalen. Neem een avondje vrij en regel je zaken. Met de komst van het elektronische aangifteprogramma is het bijna een eitje geworden.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Jaaropgaves
  • Studiekosten
  • Overzicht van giften
  • Gegevens van overige mogelijke aftrekposten (hypotheekrente, lease auto e.d.)
  • Aangifteformulier (papieren of elektronisch)
  • Burgerservicenummer
  • Bij elektronische aangifte: DigiD-inlogcode

Stappen

  1. Verzamel de benodigde gegevens

    Voor het invullen van je belastingaangifte heb je een aantal gegevens nodig. Allereerst is dit je Burgerservicenummer (SoFi-nummer). Ook heb je alle jaaropgaven van de bedrijven waar je in het belastingjaar hebt gewerkt nodig. Hieronder valt ook de jaaropgaaf van het UWV voor een eventuele uitkering die je hebt ontvangen. Verzamel verder gegevens die gunstig kunnen zijn voor je aangifte, bijvoorbeeld de gemaakte studiekosten, overzicht van gedoneerd geld of eventuele schulden. Lees voor meer belastingvoordelen de hoedoe: Hoe profiteer ik van belastingvoordelen.

  2. Kies het aangifteformulier dat je nodig hebt

    De Belastingdienst heeft verschillende soorten aangifteformulieren. Zo is er bijvoorbeeld een aangifteformulier voor jongeren of één voor buitenlandse belastingplichtigen. Heb je geen idee welk aangifteformulier jij nodig hebt? De Belastingdienst zette ze op een rij:

    W → Aangifteformulier voor ondernemers die ontheffing hebben voor de verplichting om elektronisch aangifte te doen.
    P → Aangifteformulier voor particulieren. Dit formulier bevat alle vragen over inkomsten en aftrekposten.
    E → Aangifteformulier voor particulieren die een eenvoudige versie van het P-biljet willen indienen. Dit biljet bevat alleen de meest voorkomende inkomsten en aftrekposten.
    F → Aangifteformulier voor de nabestaanden van een overleden belastingplichtige.
    T → Aangifteformulier voor belastingplichtigen die een teruggaaf willen aanvragen.
    Tj → Aangifteformulier voor jongeren tot 30 jaar die alleen loon of een uitkering hebben en een teruggaaf willen aanvragen.
    C → Aangifteformulier voor buitenlandse belastingplichtigen. Het gaat hier om belastingplichtigen die het hele jaar in het buitenland wonen en inkomsten hebben uit Nederland.
    Tc → Aangifteformulier voor buitenlandse belastingplichtigen die een teruggaaf willen aanvragen.
    M → Aangifteformulier voor belastingplichtigen die emigreren of immigreren.

  3. Doe elektronisch aangifte

    Aangifte doe je elektronisch via de website van de Belastingdienst.

    Een voordeel van de elektronische aangifte is dat het formulier ‘anticipeert’ op de gegevens die jij invult. Je hoeft dus niet van tevoren te kiezen welk aangifteformulier je nodig hebt. Het programma selecteert zelf de vragen die je moet invullen. Ook krijg je goede uitleg bij de vragen.

    Om je elektronische aangifte te ondertekenen, heb je wel een DigiD-inlogcode nodig. Heb je deze nog niet, dan kan je deze aanvragen bij DigiD.

  4. Eventueel: Wijzig je aangifteformulier

    Kom je, na het versturen van je aangifteformulier, er achter dat je iets verkeerd hebt ingevuld of bent vergeten dan kan je dit nog wijzigen. Je elektronische aangifte kun je wijzigen zolang je hiervoor nog niet de definitieve aanslag hebt ontvangen.
    Heb je al wel de definitieve aanslag ontvangen, of heb je een papieren aangifte opgestuurd dan moet je een bezwaarschrift indienen en uitstel van betaling aanvragen.

  5. Betaal of ontvang

    Is je aangifte verwerkt, dan ontvang je vanzelf een voorlopige aanslag. Dan zal blijken of je geld moet betalen of terugkrijgt. Dit bedrag zal je ook binnen een bepaalde periode moeten betalen of teruggestort krijgen op je rekening.
    De definitieve aanslag krijg je pas als je aangifte ook zorgvuldig is gecontroleerd. Het kan voorkomen dat er een ander bedrag uitkomt en je geld wat je hebt teruggekregen (deels) moet terugbetalen of dat je nog geld ontvangt van de Belastingdienst.

Do's

  • De wetswijzigingen goed in de gaten houden. Er zijn namelijk jaarlijks nog wel wat veranderingen in (de hoogte van) bepaalde aftrekposten.
  • Hulp inschakelen als je het niet begrijpt. Het kan je behoorlijk wat geld besparen. Oudere mensen of mensen met een laag inkomen kunnen een afspraak maken bij de Belastingdienst.

Don'ts

  • Geen aangifte doen als je niet een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen. Als je, naast je loon, ook een uitkering hebt ontvangen moet je bijvoorbeeld wel aangifte doen. Dit is ook het geval als je naast je werk in loondienst freelance opdrachten hebt gedaan.

Bron

Meer uitleg