Hoe kan ik zuinig leven
Document acties
- Tijdshoeveelheid 365 dagen
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Kasboek
- Discipline
- Doorzettingsvermogen
- Flinke dosis creativiteit
Stappen
-
Houd een kasboek bij
Om zuinig te leven heb je onder meer inzicht in je financiën nodig. Dat krijg je door een kasboek bij te houden. Het is vrij eenvoudig: je noteert al je inkomsten en uitgaven en bekijkt dus hoeveel er binnen komt en hoeveel er weer uit gaat.
Je zult tenminste twee weken een kasboek bij moeten houden om een beetje een overzicht te krijgen van wat er allemaal gebeurt. Een maand of langer is natuurlijk nog beter; veel kosten tellen na verloop van tijd pas op of komen pas later in het jaar langs. Probeer hierin vooral te zien hoe kleine bedragen optellen tot grote bedragen en op welke punten je (eenvoudig) kunt besparen. Onderneem daarop ook direct actie. -
Winkel met een lijst
Ga nooit naar de winkel omdat je er even tussenuit wilt en ga ook nooit naar de winkel zonder vooraf een boodschappenlijst te maken. Ook als je daar wel een beetje vanaf wijkt, zul je merken dat het altijd minder erg is als wanneer zonder lijst gaat.
Vraag je van alles dat je in je mandje stopt af of je het echt nodig hebt en of er niet een alternatief is. Stel jezelf net voor je in de rij voor de kassa gaat staan nog eens dezelfde vragen en probeer dit te doen zonder te kijken wat er in je mandje zit. Als je iets vergeet, dan is dat een teken dat je ook best zonder kunt. -
Betaal nooit meer de volle prijs
Als je bereid bent om verder te kijken dan je neus lang is, hoef je nooit meer de volle prijs te betalen voor producten. Manieren om leuke dingen voor minder te krijgen zijn:
- Prijsvergelijkingssites checken
- Eens bij de kringloopwinkel binnenlopen
- In je omgeving vertellen dat je ergens naar op zoek bent, voor hetzelfde geld kun je het gratis of voor weinig krijgen
- Websites als Marktplaats bezoeken
- Op Voordeelmuis.nl kijken waar dingen in de aanbieding zijn
- In bulk kopen voor een lagere prijs
- Bij de boer/op de markt shoppen
- Meedoen aan prijsvragen
- Meedoen met geld-terug-acties
Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om goedkoop of gratis aan spullen te komen. Als je je er in verdiept, kom je er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt. -
Ga zuinig om met elektriciteit
Helemaal zonder doen is wat lastig, maar je kunt aanzienlijke bedragen besparen door zuinig om te gaan met elektriciteit. Bovendien maak je jezelf er minder afhankelijk van, iets dat alleen maar goed is en erg van pas komt tijdens een stroomstoring.
Manieren om op elektriciteit te besparen:- Doe wat vaker kaarsen aan, dat geeft ook nog eens warmte af
- Doe lichten uit in ruimtes waar je niet bent
- Laat geen adapters in het stopcontact zitten
- Laat geen apparaten op standby staan
- Zet uit wat je niet gebruikt
- Profiteer zoveel mogelijk van natuurlijk (gratis) daglicht
- Ga af en toe eens wat vroeger naar bed. Dat is ook goed voor je gezondheid
-
Neem afscheid van je abonnementen
Een abonnement op de sportschool, op de krant, op dat uitgebreide zenderpakket voor de tv: als je echt zuinig wilt leven, dan doe je ze de deur uit. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je al je vermaak maar op moet geven: een video kun je ook lenen in de bibliotheek of bekijken via internet, sporten kan ook door te wandelen, te fietsen of flink tekeer te gaan in de tuin of in huis en nieuws lezen kan ook gewoon online. Eventueel kun je in je omgeving vragen of er mensen zijn die lid zijn van een krant of tijdschrift dat je graag leest en hun exemplaar aan jou uit willen lenen.
De tijd en het geld dat je hierdoor bespaart, kun je gebruiken om aan je doel te besteden. -
Gebruik kortingsbonnen en klantenkaarten
Kortingsbonnen en klantenkaarten worden door veel mensen gezien als een sigaar uit eigen doos, maar mensen die zuinig leven, halen hun neus er niet voor op. Natuurlijk moet je niets kopen dat je evengoed niet zou halen of dat zelfs met korting duurder is dan wat je normaal koopt, maar als het zo uitkomt dat je wél flink voordeel kunt krijgen, moet je het niet nalaten. Zorg er ook altijd voor dat je voordeelbonnen en klantenkaarten bij je hebt als je gaat winkelen.
Klantenkaarten zijn onder meer verkrijgbaar bij winkels als Kruidvat, Karwei, Gamma, Albert Heijn en Fixet. Voordeelbonnen kun je online vinden, maar ook in kranten en tijdschriften van supermarkten. Soms loont het ook om een fabrikant aan te schrijven en hen te complimenteren met (of juist te klagen over) hun producten. -
Eet vaker thuis
Uit eten gaan kost enorm veel geld. Zelfs als je 'gewoon' naar de snackbar gaat, ben je al snel twee tot drie keer meer kwijt dan wanneer je gewoon thuis zou eten. Als je wel echt uit eten wilt, kijk dan vooraf of je ergens korting kunt krijgen. Let er wel op dat je niet het hele land doorrijdt voor een paar euro korting; dat kost je uiteindelijk natuurlijk nog geld.
-
Doe meer zelf
Voor veel klusjes ben je al snel geneigd een specialist in te huren. Dat is duur, maar ook best lastig. Je bent namelijk afhankelijk van diens agenda en moet er misschien zelfs een dag voor vrij maken. Het is veel handiger als je zelf iets kunt. Probeer dingen zelf, lees erover of volg een cursus. Als je een auto hebt, dan geldt ditzelfde daar natuurlijk voor. Al kun je alleen maar je eigen olie verversen en lampjes vervangen, dan kun je daarmee al tientallen euro's per jaar besparen. Bovendien levert het je uiteindelijk meer tijd op.
-
Sta stil bij het milieu
Een goede manier om zuiniger te leven is stil te staan bij de impact die je hebt op het milieu. Heb je er bijvoorbeeld aan gedacht dat veel dingen kopen er ook voor zorgt dat er veel afval in de wereld komt? En dat datzelfde ook geldt voor het kopen van kant-en-klare dingen die je ook zelf kunt maken?
Als je je best doet om (meer) zero waste te leven, doe je jezelf, het milieu en je portemonnee een plezier. Bijkomend voordeel: het levert meer voldoening op dan hersenloos consumeren. -
Wees tevreden
Zoals gezegd: zuinig leven is geen straf, het is een manier om je doel te bereiken. Als je dat voor ogen houdt, is het makkelijker om ook tevreden te zijn. En als je tevreden bent, is het weer makkelijker om het zuinig leven vol te houden. Heb je echt even inspiratie nodig? Lees dan over ervaringen van anderen. Zowel in het Engels als in het Nederlands zijn talloze blogs te vinden over mensen die proberen zuiniger te leven, zonder direct cold turkey in een hutje op de hei te gaan zitten.
-
Doe het samen
Zuinig leven in je eentje is lang niet zo leuk als zuinig leven met anderen. Betrek je kinderen bij het zuinig leven en laat je verrassen door de ideeën die zij hebben. Ook een partner of vriend(inn)en kunnen een waardevolle inbreng hebben. Ken je geen mensen die belangstelling hebben voor zuinig leven? Kijk dan op internet naar speciale groepjes die misschien ook in jouw regio actief zijn, of meld je aan bij websites waarop gelijkgestemden zich verzamelen. Kennis uitwisselen levert altijd veel op, ook als het gaat om zuinig leven!
Do's
- Blijf jezelf nieuwe kansen geven. Je zult merken dat je steeds meer nieuwe manieren ziet om zuinig te leven. En op die manier wordt dat nog leuk ook!
- Vraag jezelf altijd af of je iets wel echt nodig hebt. Natuurlijk is het super als je voor drie tientjes een bijna nieuwe zonnebank in de kringloopwinkel kunt scoren. Maar had je die nu écht nodig? Kopen om het kopen maakt niet gelukkig
Don'ts
- Zie zuinig leven niet als een offer of iets vervelends; het is alleen maar een manier om je uiteindelijke doel (schuldenvrij zijn, financiële onafhankelijkheid, wereldreis maken e.d.) te bereiken