Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe bel ik goedkoop met een vaste lijn

Hoe bel ik goedkoop met een vaste lijn

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bellen via een vaste lijn is meestal goedkoper dan mobiel bellen, vooral als je veel belt. Alleen wie duidelijk minder dan slechts twee uur per maand telefoneert, kan goedkoper uit zijn met een mobiel bellen. Een ‘vaste lijn’ is inmiddels niet altijd meer van KPN. Ook aanbieders van kabel-tv leveren ‘vaste lijnen’. En dan kun je ook nog bellen via de computer. Dit ruime aanbod, met vele varianten, maakt een keuze er niet makkelijker op.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Inzicht in je belgedrag.
  • Lef om opnieuw te kiezen.

Stappen

  1. Bestudeer je belgedrag

    Wie vooral onderweg, op straat of in winkels en kroegen belt, moet vooral kijken naar de kosten van mobiel bellen – dat kan goed via de Hoedoe 'Hoe bel ik goedkoop mobiel'. We kijken nu verder alleen naar ‘vanuit huis bellen’.

  2. Bekijk je rekening

    Op je een- of tweemaandelijkse afrekening is altijd (digitaal of op papier) te zien hoe vaak en hoe veel je belt naar wat voor nummers. Bel je per maand minder dan twee uur, of voor minder dan 10 tot 15 euro, dan kan uitsluitend mobiel bellen goedkoper zijn. Maar laten we wel wezen, zo weinig belt bijna niemand.

  3. Bel je naar mobiel of vast?

    Bel je vanuit huis vooral naar mobiele nummers, ook dan kan het voordelig zijn om de vaste lijn de deur uit te doen, en helemaal over te gaan op mobiel bellen. Raadpleeg in dat geval de Hoedoe 'Hoe bel ik goedkoop mobiel'.

  4. Stel vast of je lang- of vaakbeller bent

    Voor de totale kosten maakt het uit of je vooral vaak, maar meestal kort belt, of dat je misschien niet veel, maar wel lange gesprekken voert. Sommige telefoonmaatschappijen rekenen een starttarief per gesprek. Daardoor kan zestig keer een minuutje bellen vele malen duurder zijn dan één keer een uur.

  5. Denk ook om de anderen

    Als je zelf vaak thuis gebeld wordt, is het voor die ander prettig dat je een vaste lijn hebt, en dat hij je niet (duurder) mobiel hoeft te bellen. Dat scheelt die ander waarschijnlijk in kosten.

  6. Vergelijk de prijzen

    Nu is het tijd om te zien wat jouw belgedrag bij de diverse aanbieders gaat kosten. Ga naar de tariefvergelijker van Bellen.com. Daar kun je verschillende dingen invoeren. Hoe je nu belt, of wilt gaan bellen: via een traditionele vaste KPN-lijn, via een adsl-lijn of tv-kabel, of via een compleet pakket van tv-kijken, internetten en bellen. En wat het dan kost of je belt naar vaste nummers, naar mobiel of naar het buitenland.

  7. Speel met de resultaten

    Je krijgt van de Tariefvergelijker als resultaat een lange lijst, met zes kolommen met bedragen. Klik op de kop van zo’n kolom, bijvoorbeeld die van ‘Totale vaste kosten p/mnd’ en de tabel sorteert de resultaten op totale kosten – van laag naar hoog of (klik nogmaals) net andersom. Ben je een vaak-beller, kijk dan goed naar de kolom ‘Starttarief gemiddeld’. De langbellers letten vooral op het ‘Minuuttarief gemiddeld’.

  8. Kies voor KPN, kabel of een combinatie

    Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, wordt kiezen nog lastig. Alleen de goedkoopste telefoonaanbieder vinden, is nog niet zo ingewikkeld. Maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van telefoon en internet, of een totaalpakket van bellen, internet en kabel-tv. Bij zo’n totaalpakket wordt de keuze vaak bepaald door de gewenste snelheid van de verbinding.

  9. Bel gratis via Skype

    Bellen kan zelfs gratis via de breedbandverbinding voor internet. Nodig hiervoor is het gratis programma Skype. Beller en gebelde moeten dan beide achter hun beeldscherm zitten, met een headset (koptelefoon met microfoontje), of een losse microfoon en luidsprekers. En met een webcam kunnen ze elkaar ook zien! Dit werkt wereldwijd.

    Skypen naar iemand zonder computer kan ook, maar dat is niet gratis. Skype is globaal dezelfde techniek als bellen via een internetprovider. De techniek heet VoIP, wat staat voor ‘voice over IP’, ofwel ‘spraak over een internetlijn’.

Do's

  • Besteed eenmalig wat tijd en moeite aan het vergelijken van de kosten van diverse aanbieders. Dat kan jaarlijks flink geld schelen.
  • Let ook op tijdelijke aanbiedingen.
  • Kijk na een jaar nog eens naar de tarieven. Misschien zijn andere aanbieders inmiddels goedkoper.

Don'ts

  • Hou niet vast aan oude en vertrouwde kennis en gebruiken; in de telecomwereld veranderen de mogelijkheden en de kosten snel.
  • Ga niet snel in op een aanbieding die op één punt heel goedkoop lijkt; let op de totale kosten van abonnement, starttarief en gesprekskosten.

Bron

Vergelijker Bellen.com

Meer uitleg