Hoe start ik met beleggen
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 dagen
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Computer met internetverbinding
- Geld dat niet direct nodig is
- Een beetje lef én realiteitszin
- Een effectenrekening bij een bank of broker
Stappen
-
Wees eerlijk tegen jezelf
Geef jezelf een eerlijk antwoord op de vraag: kan en wil ik risico lopen met m’n kapitaaltje? Kan ik het aan als over twee jaar blijkt dat ik bijvoorbeeld 15 % van m’n inleg kwijt bent? Want dat zou kunnen. Beleggen betekent immers: risico nemen.
-
Stel je budget vast
Bepaal hoeveel geld je wilt beleggen. Heb je een zak geld, bijvoorbeeld door een erfenis, gouden handdruk of gewoon opgespaard? Of wil je elke maand of elk kwartaal een bepaald bedrag beleggen? Stel vast hoeveel je wilt inleggen, en ga daar niet overheen.
-
Kies je tijdshorizon
Een tijdshorizon is de termijn waarbinnen je de balans opmaakt. Sommige beleggers hebben een horizon van tien of twintig jaar, omdat ze beleggen voor hun pensioen, of om de studie van hun nu nog jonge kinderen te kunnen betalen. De keuze valt dan al gauw op beleggingen met weinig risico, maar ook met een kleine kans op een hoog rendement. Een horizon van twee of vijf jaar kan ook. Zo’n kortere termijn betekent onder meer dat je je voortdurend zult moeten blijven informeren over de kansen en bedreigingen; snel ingrijpen kan nodig zijn.
-
Wees reëel over winstkansen
Streef je naar een flinke winst binnen een of twee jaar? Dan ben je als beginnend belegger waarschijnlijk niet goed bezig. Want voor snelle winsten moet je behoorlijk ervaren zijn. Hópen op snelle koerswinst mag natuurlijk, maar blijf reëel over je kansen. Een rendement van een paar procent boven de gewone spaarrente is al mooi.
-
Bepaal je grenzen
Bepaal hoeveel verlies je uiterlijk wilt accepteren. Beloof jezelf dat je stopt als je belegging flink in waarde daalt en er geen goed zicht is op herstel. Neem je verlies. Pech gehad! Maar ook bij flinke winsten kan het verstandig zijn te stoppen of te cashen. Want pas na verkoop heb je winst ook echt in je zak.
-
Informeer je over de risico's
Kun je nu beslagen ten ijs te komen? Verzeker je ervan dat je voldoende kennis over beleggen hebt. Overheidsorgaan AFM (Autoriteit Financiële Markten) wijst je op de risico's van zelf beleggen.
-
Bedenk waarin je wilt beleggen
Beleggen kun je in van alles: aandelen, obligaties, opties, goud, hout, metalen, olie, beursindexen en nog veel meer. Een beginner doet er verstandig aan het eerst te houden bij relatief veilige producten als obligaties en beleggingsfondsen. Veilig is ook om je belegging te spreiden over verschillende soorten fondsen.
-
Kies nu een bank of broker
Heb je alle bovenstaande vragen voor jezelf beantwoord, dan is het tijd op te kiezen via welke bank, beleggingsinstelling of handelaar (broker) je gaat beleggen. De bank of broker zal je opnieuw vragen stellen over risico’s en wensen. Maar de antwoorden heb je nu! Hierna kan het beleggen beginnen.
Do's
- Beleg alleen in producten die je begrijpt
- Bereken je beleggingswinst reëel, dus let op de kosten en hou rekening met de rente die je op een spaarrekening had kunnen krijgen
- Vraag je na een tijdje af: voel ik me hier goed bij, of is er vaak angst voor verlies?
Don'ts
- Beleg nooit met geleend geld
- Ga als beginneling niet in op aanbieders die je een mooie glimmende folder toesturen met speciale, ‘gegarandeerde’ of bijzondere beleggingen
- Denk niet te snel aan beleggingen in obligaties in crisislanden, spaarbrieven, warrants, bankbrieven of andere speciale producten; dat is voor gevorderden