Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bank en beleggen » Hoe beleg ik in aandelen

Hoe beleg ik in aandelen

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Beleggen kun je in aandelen, goud, teakhout, olie en wat al niet. Het ene is niet bij voorbaat winstgevender of veiliger dan het andere. Beleggen in aandelen heeft wel één voordeel: het is duidelijk. Je weet wat je koopt, de handel is vrij transparant en de kans op oplichting heel klein. Hoe en waar doe je dat, beleggen in aandelen? We gaan er vanuit dat je al weet of beleggen iets voor je is; check dat eventueel bij de Hoedoe Hoe start ik met beleggen.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Computer met internetverbinding
  • Diverse adressen van sites met beleggingsinformatie die jou aanspreekt
  • Geld dat niet direct nodig is
  • Een beetje lef én realiteitszin
  • Een effectenrekening bij een bank of broker

Stappen

  1. Kies een bank of broker

    Aandelen kopen kan alleen op de beurs. De handel wordt verzorgd door banken en speciale handelaren, zogeheten brokers. Kies daarom eerst een bank of broker. Deze tussenpersoon biedt doorgaans ook advies over aankopen.

    Gedegen advies kost meestal geld. Maar op hun websites hebben de banken en brokers een schat aan informatie over heel veel soorten aandelen. Kiezen voor een bank of broker betekent tegelijk dat je daar een effectenrekening opent. Die rekening moet je uiteraard eerst voeden met geld. Dat kan altijd via internet.

  2. Kies voor een aanpak

    Beleggen in aandelen kan globaal op drie manieren:

    1.  Helemaal overlaten aan de bank
    2. Aandelenfondsen kopen, dat is een soort tussenvorm
    3. Zelf doen, via bank of broker.

    Het contact met bank of broker kan bijna altijd via internet, en meestal ook via de telefoon.

  3. Aanpak 1: Overlaten aan de bank

    Je kunt een bank of broker vragen aandelen voor je te kopen. Je moet dan wel eerst aangeven hoeveel risico je wilt lopen, hoeveel je te besteden hebt en of je bepaald soort aandelen wel of niet wilt. De bank is verplicht je dit te vragen en te peilen hoeveel risico je wilt en kunt lopen.

    Dit is een makkelijke methode, en je kunt geen fouten maken. Maar de bank wel! Deze methode garandeert niet dat je geen verlies lijdt.

  4. Aanpak 2: Aandelenfondsen kopen

    Een tussenvorm tussen laten doen en zelf doen is het kopen van aandelenfondsen. In dit geval koop je aandelen in een fonds dat zelf al zijn geld besteedt aan verschillende aandelen. Het gaat dan om allemaal aandelen uit bijvoorbeeld de elektronica-branche, of allemaal banken, of Japanse aandelen.

    Dit soort mandjes met aandelen heten ook wel huisfondsen van banken. Omdat je hiermee altijd belegt in verschillende aandelen, is het risico wat gespreid, en het rendement dus ook gemiddeld.

  5. Aanpak 3: Zelf doen

    Zelf kiezen in welke aandelen je belegt, is spannend, want vol risico. Er is kans op een zeer goed rendement, maar ook op flink verlies. Dit aan- en verkopen kan vanachter de computer de hele dag door, van 09.00 tot 17.30 uur, maandag tot en met vrijdag. Hoe het aan- en verkopen precies in zijn werk gaat, verschilt een beetje per bank of broker. Dit staat stapsgewijs beschreven in Hoe beleg ik op de beurs.

  6. Maak de balans op

    Beleggen is best leuk om te doen. Wie dat niet vindt, moet er gewoon niet aan beginnen. Het leukste is natuurlijk de winst. Maar winst of verlies – maak wel nu en dan de balans op. Kijk naar álle kosten, inclusief aan-, verkoop- en bewaarkosten, en zet die af tegen alle inkomsten, dus verkopen, koerswinst en dividend.

    Vergelijk het resultaat met de spaarrente die je had kunnen vangen. Zolang de balans positief is, is het goed. Bedenk ook of je het alle geïnvesteerde tijd waard vindt.

Do's

  • Ga eerst droogoefenen: koop niks, maar kies enkele fondsen uit, informeer je daarover, volg het koesverloop een tijdje en kijk of je goed zit met je inschattingen
  • Ga alleen in zee met bekende banken of bedrijven, niet met een onbekende club die ‘supergoedkoop is’ of ‘hoge rendementen’ belooft

Don'ts

  • Ga niet zomaar in op ‘een gouden tip’ van ome Piet of een collega. Denk zelf na
  • Koop niet vijf of tien aandeeltje die je leuk vindt – dan zijn de bijkomende kosten relatief hoog
  • Zet niet al je geld op dat ene bedrijf waarvan je winst verwacht – je kunt het mis hebben.

Meer uitleg

Beleggen

door a.u.b. verwijderen op 04-06-2011 13:31
Het kan ook erg nuttig zijn om eerst een proef- of schaduwrekening te nemen en in fictieve aandelen te beleggen.

Wanneer het je lukt om pakweg 10% rendement op jaarbasis te behalen is het waardevol om echt te gaan beleggen.

Google Finance (http://www.google.com/finance) biedt de mogelijkheid om meerdere portefeuilles aan te houden. Soms bieden banken of brokers ook de mogelijkheid om een fictieve rekening aan te maken.