Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Rouw » Hoe condoleer ik iemand
4

Hoe condoleer ik iemand

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe condoleer ik iemand
Condoleren houdt in dat je de nabestaanden je medeleven met het verlies van hun dierbare betoont. Dit kan schriftelijk in de vorm van een condoleancebrief of -kaart, maar ook middels een telefoontje, tijdens een bezoek aan de nabestaanden of na de uitvaartplechtigheid. De vorm van je condoleance is om het even, belangrijker is dat je iets van je laat horen, in alle oprechtheid. Het helpt de nabestaanden bij het verwerken van het verlies van hun dierbare.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Stappen

  1. Een kaart of een bezoekje?

    Als je uit de krant of via via het overlijden van een bekende verneemt, beslis je voor jezelf of je de nabestaanden op de een of andere manier je deelneming betuigt. In het algemeen wordt dit wel erg gewaardeerd. Heb je een aan jou geadresseerde rouwbrief ontvangen, dan geldt die vrijblijvendheid niet. De etiquette schrijft dan voor dat je dit zeker doet. Ben je een goede vriend of familie van de overledene, dan breng je vóór de begrafenis een kort condoleancebezoek. Draag passende, stemmige kleding - bij voorkeur in het zwart. Tijdens zo’n bezoek gaan de gesprekken alleen over de overledene. Andere onderwerpen zijn niet aan de orde; de overledene is het middelpunt. Ben je op een andere manier bekend met de overledene en wil je toch graag persoonlijk je steun betuigen aan zijn naasten, dan kun je natuurlijk ook een bezoek brengen. Vergewis je voordat je gaat wel even of bezoek gewenst is. Als bezoek niet op prijs wordt gesteld, staat dat meestal op de rouwkaart aangegeven. Als je twijfelt, kun je altijd even bellen of en wanneer bezoek gelegen komt. Je kunt natuurlijk ook wachten tot na de uitvaartplechtigheid.

  2. Een condoleancebezoek brengen

    Veel mensen weten niet zo goed wat ze moeten zeggen of doen als ze iemand condoleren. De etiquette schrijft niet voor hoe je iemand moet condoleren. Je zult dus zelf moeten bepalen wat je doet en zegt. Je kunt daarbij het best je gevoel laten spreken en doen wat jou op dat moment goeddunkt. Je kunt condoleren met een handdruk en de woorden "Gecondoleerd met het overlijden van …’. Maar je kunt ook zeggen hoe erg je het overlijden vindt en herinneringen aanhalen die je aan de overledene hebt of iemand alleen even innig omhelzen. Laat je gevoel spreken, dan komt de rest vanzelf.

  3. Een condoleancebrief of -kaart schrijven

    Om aan de nabestaanden je medeleven te betuigen met de dood van een geliefde, kun je ook een condoleancebrief of –kaart sturen. Een condoleance via e-mail of sms kan echt niet. Dat is niet persoonlijk. Of je nu een brief schrijft of een kaart stuurt, schrijf je tekst altijd met de hand. Wanneer je een voorgedrukte condoleancekaart stuurt, beperk je dan niet alleen tot het noteren van je naam. Het getuigt niet van goede smaak; je wekt hiermee de indruk dat je aan het tonen van de laatste eer niet veel tijd of aandacht kunt of wilt besteden. Het is vaak moeilijk de juiste woorden te vinden om je medeleven uit te drukken, vooral wanneer je de overledene niet zo goed kende. Laat in ieder geval merken dat je de tekst met oprechte gevoelens en medeleven hebt geschreven. Houd je tekst kort en eenvoudig en beperk je alleen tot herinneringen aan de overledene en een steunbetuiging aan de nabestaanden. Informeren naar de gezondheid van andere familieleden of het melden van een verhuizing is absoluut not done.

  4. Condoleren via het web

    Het is steeds gebruikelijker om een condoleanceregister aan te maken wanneer iemand is overleden. Vaak is het dan mogeijk een bericht achter te laten voor de nabestaanden. Vooral onder jongeren is het een populaite manier om medeleven te betonen. Enige terughoudendheid is wel op zijn plaats. Een handgeschreven kaart is toch wat persoonlijker dan een steunbetuiging op een website.

Do's

  • Laat altijd je medeleven blijken. Medeleven doet altijd goed en geeft de nabestaanden troost.
  • Je hart volgen wanneer je iemand condoleert.

Don'ts

  • Iemand via mail of sms condoleren.

Bron

Boeken 'Hoe hoort het eigenlijk?', A. Groskamp-ten Have, Uitgeverij Becht en 'De dikke Ditz - Hoe hoort het eigenlijk?', R. van Ditzhuyzen, Uitgeverij Becht.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!