
Hoe beëindig ik mijn relatie
Document acties
- Tijdshoeveelheid 3 uren
- Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Benodigdheden
- Papier
- Pen
- Een verblijfplaats
- Vrienden of familie die je advies kunnen geven
- Koffers (als je je spullen niet al weg hebt gehaald)
Stappen
-
Weet waarom je de relatie wilt beëindigen
Het beëindigen van een relatie kan gebaseerd zijn op een gevoel dat je hebt, maar een gevoel is lastig te verdedigen. Op het moment dat jij aangeeft dat je wilt stoppen met de relatie, zal je partner willen weten waarom. En laten we eerlijk zijn: heeft die niet recht op een beter antwoord dan: ‘Het ligt niet aan jou’? Zorg daarom dat je goed op een rijtje hebt waarom je de relatie wilt verbreken en dat je volledig zeker bent van je zaak.
-
Overleg en maak een weloverwogen beslissing
Het belangrijkste in het beëindigen van een relatie is duidelijkheid. Roep daarom niet als je boos bent dat je uit elkaar wilt, want dan verliest de kreet aan kracht en wordt het lastiger om de relatie uiteindelijk écht te beëindigen. Neem daarom een weloverwogen beslissing. Schrijf desnoods de voor- en nadelen van de relatie voor jezelf op en praat erover met vrienden of familie die je kunt vertrouwen. Laat je daarnaast ook informeren over de financiële en praktische gevolgen van het uit elkaar gaan, zodat je eventuele vragen van je partner hierover kunt beantwoorden.
-
Kies het juiste tijdstip
Het juiste moment voor het beëindigen van een relatie komt waarschijnlijk nooit, maar je kunt wel het juiste tijdstip kiezen: als je beide voldoende tijd en aandacht hebt om het proces in één keer af te ronden. Als je beiden in het weekend niet werkt dan is vrijdag een goede mogelijkheid. Je hoeft dan zaterdag niet vroeg op (dus geen reden om het gesprek vroegtijdig te beëindigen) en kunt - voor zover je dat nog niet gedaan hebt - tijdens het weekend verhuizen.
-
Breng het nieuws
Zoals gezegd is een clean break het beste. Dit wil niet zeggen dat je zegt: ‘Het is uit’ en vervolgens van de aardbodem verdwijnt. Nee, je geeft duidelijk aan dat het over is, maar geeft ook de redenen voor je beslissing. Maak hier geen persoonlijke aanval van, maar geef duidelijk aan dat wat jij zoekt in een relatie in deze relatie niet gevonden kan worden. Ga niet in op details, want je besluit wordt niet anders als al die details ineens anders waren.
-
Laat je niet verleiden tot huilpartijen
In de meeste gevallen zal je partner na het horen van dit nieuws een traantje laten, proberen je te overtuigen dat hij of zij zal veranderen, of dat het allemaal beter zal worden. Laat je niet verleiden om hierin mee te gaan en ga zeker niet huilen. Het is lastig, maar op het moment dat jij de indruk geeft dat er nog een heel klein beetje hoop is, dan zal je partner zich hieraan vastgrijpen. Dit is niet alleen vervelend voor jou (je moet nog duidelijker én harder zijn en moet het nieuws daarnaast een tweede keer brengen), maar je partner heeft er ook niets aan.
-
Stel grenzen voor het contact in de toekomst
Sommige ex-partners hoeven elkaar nooit meer tegen te komen omdat ze in verschillende plaatsen wonen of met verschillende mensen omgaan. Als jij je ex-partner nog wel tegen zal komen, bijvoorbeeld bij vrienden of op je werk, dan is het verstandig om direct wat grenzen af te spreken. Wees hier duidelijk in. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet gebeld wilt worden, of neem gewoon een nieuw telefoonnummer. Zorg wel dat je indirect te bereiken bent, bijvoorbeeld via je ouders, voor de afwikkeling van eventuele praktische zaken.
-
Beantwoord de vragen van je partner
Je partner zal ongetwijfeld vragen hebben. Beantwoord die zo goed mogelijk. Jij bent al enige tijd bezig met het beëindigen van de relatie, terwijl het voor je partner nieuws is. Je partner heeft echter ook recht op een goede afsluiting van de relatie, ook al was die er nog niet aan toe. Lieg nooit over je werkelijke redenen. Als je iets nog niet wilt vertellen dan kun je dit zeggen.
-
Zeg niet toe vrienden te zullen blijven
Als je een relatie beëindigd ben je vaak geneigd om voor te stellen vrienden te blijven, als een soort doekje voor het bloeden. Probeer daarom geen vrienden te blijven maar geef aan dat je elkaar misschien later nog eens tegenkomt en dan vrienden kan worden. Dit is misschien niet leuk, maar wel heel duidelijk. Bovendien geef je je ex-partner dan ook de ruimte om zich open te stellen voor nieuwe relaties en dat is wel net zo eerlijk!
-
Beëindig de discussie
Weet wanneer je moet stoppen. Het heeft geen zin om te verzanden in een ellenlange discussie: jij hebt je beslissing genomen en hebt een duidelijke uitleg gegeven. Juist het beëindigen van een relatie kan een slepend proces worden en dit moet je juist vermijden. Als op een bepaald moment steeds dezelfde punten naar voren komen is het tijd om de discussie af te breken en daadwerkelijk weg te gaan.
Do's
- Wees duidelijk, zorg ervoor dat je zeker weet dat de boodschap duidelijk is na afloop van het gesprek
- Zorg er als je samenwoont voor dat je zo snel mogelijk – het liefst direct al – een eigen woonruimte krijgt. Desnoods bij familie of vrienden
Don'ts
- Zeg niet: ‘Ik heb wat tijd voor mezelf nodig’, hiermee hak jij de knoop eigenlijk al door, terwijl je partner nog hoop blijft houden
- Beëindig je relatie niet via sms, chat of door de telefoon als het niet de enige optie is
- Probeer geen vrienden te blijven
- Ga niet schreeuwen, maar probeer kalm te blijven
- Probeer er niet met spelletjes voor te zorgen dat je partner eerder de stap neemt om de relatie stop te zetten
Hoe als er kinderen in het spel zijn?
Hoop op een reactie.