Hoe organiseer ik een kinderfeestje
Document acties
- Tijdshoeveelheid 60 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Uitnodigingen
- Versiering: slingers, ballonnen, vlaggetjes...
- Creativiteit
Stappen
-
Stel de datum vast
Zoals bij ieder feest heb je ook bij een kinderfeestje te maken met volle agenda's. Kinderen hebben het tegenwoordig namelijk behoorlijk druk. Plan daarom ruim van tevoren op welke dag het grote feest gaat plaatsvinden. Als je een locatie wilt huren of reserveren, is het tijdig vaststellen van de feestdatum zeker heel belangrijk.
-
Stel de gastenlijst samen
"Hoe meer zielen, hoe meer vreugd" gaat voor kinderfeestjes niet op. Een grote horde kinderen "in bedwang houden" is behoorlijk moeilijk. Bovendien kan het lastig zijn om een programma te bedenken dat iedereen aanspreekt wanneer je te maken hebt met twintig kinderen. Een goede regel is om evenveel kinderen uit te nodigen als de leeftijd van je kind. Wordt hij of zij dus zeven jaar, dan nodig je ook zeven kinderen uit.
Natuurlijk kun je van die regel afwijken, want je moet ook nog rekening houden met het aantal vriendjes en vriendinnetjes waar je kind vaak mee speelt. En wil je toch de hele klas uitnodigen, zorg dan ook dat echt iedereen wordt uitgenodigd en niemand zich buitengesloten voelt.
-
Bepaal het feestprogramma
De laatste jaren lijkt het wel of een kinderfeestje zo groots en origineel mogelijk moet zijn. Maar wat is er mis met een ouderwetse spelletjesmiddag of een bezoek aan het zwembad? Zolang het feestvarken en zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes een leuke dag hebben, is het goed.
Het bedenken van het programma doe je dan ook samen met je kind. Vraag wat hem of haar leuk lijkt om te doen en probeer dat te realiseren. Je kunt ook zelf suggesties aandragen, maar in eerste instantie gaat het om de jarige! Wil je kind iets dat echt niet kan of onbetaalbaar is, leg dat dan duidelijk uit en stel een alternatief voor dat wel haalbaar is.
Op internet zijn veel feestprogramma's te vinden die je als leidraad kunt nemen bij het organiseren van een feest. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen programma maken. Is je zoontje bijvoorbeeld helemaal weg van een bepaalde tekenfilmserie, bedenk dan eens spelletjes en activiteiten in het teken van die serie.
Een themafeest is ook leuk: cowboys, indianen, ridders, prinsessen, circus...
-
Nodig de gasten uit
Koop een stapel leuke uitnodigingen of maak ze zelf. Het leukste is natuurlijk als je kind de uitnodigingen zelf schrijft. Let erop dat in de uitnodiging in elk geval de volgende dingen staan:
- Naam en adres van de jarige
- Telefoonnummer
- Datum en tijdstip van het feestje
- Of er spullen meegebracht moeten worden (zwemkleding, verkleedkleren, ...)
- Of de kinderen thuisgebracht worden of opgehaald moeten worden
- Eventueel het thema van het feest
-
Roep hulp in
In je eentje een kinderfeestje begeleiden is veel werk. Je moet alle gasten dan zelf in de gaten houden en zorgen dat iedereen het leuk heeft, terwijl je ook nog de hapjes en drankjes moet regelen en de taart moet snijden. Zorg dus dat je voldoende hulp van andere volwassenen hebt.
-
Haal boodschappen in huis
Twee dagen van tevoren ga je boodschappen doen. Haal traktaties, limonade en bestel alvast taart, maar denk ook aan ballonnen, eventuele andere versieringen en dingen die je nodig hebt voor de activiteiten die gaan plaatsvinden.
Tip: haal wegwerpbordjes en plastic bekers in huis, dan heb je straks minder afwas en de kans dat er iets sneuvelt is ook kleiner.
-
Versier het huis
De avond van tevoren, als je kind naar bed is, haal je de versieringen tevoorschijn en tover je het huis om tot een echt feesthuis. Extra aandacht besteed je natuurlijk aan de stoel van de jarige, die je verfraait met slingers, ballonnen en vlaggetjes. Een kartonnen bordje met de naam van het feestvarken laat er helemaal geen twijfel meer over bestaan van wie deze feestelijke troon is!
-
Maak het huis "kind-proof"
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met een paar simpele aanpassingen kun je er alles aan doen om die te voorkomen. Zorg dat er zoveel mogelijk ruimte is om te rennen en te spelen, want regels als "niet rennen in huis" gaan op een feestje meestal niet op. Schuif dus zoveel mogelijk meubels aan de kant, dek scherpe hoeken en punten af en haal losse voorwerpen zoveel mogelijk weg. Let ook op losse snoeren die op de grond liggen en plak die eventueel vast of haal ze weg.
Je tapijt en de bekleding van de meubels beschermen tegen andere ongelukjes? Dek alles goed af en houd een doekje of rol keukenpapier bij de hand op de grote dag.
-
Zet alles klaar
Op de ochtend van de grote dag zet je alles klaar wat nodig is voor het feest. De spullen die je wilt gebruiken voor de invulling van het feestprogramma, eventuele stoelen (tip: kinderen vinden het heel leuk om op kussens op de grond te zitten!), borden en bekers, enzovoort.
-
Verwelkom de gasten
De voorbereidingen zijn klaar. Tijd om even uit te rusten. Geniet nog even van een lekker kopje koffie, probeer de zenuwen van je kind een beetje te temperen en wacht tot de deurbel gaat. Het feest kan beginnen!
Do's
- Betrek je kind bij de organisatie van het feest
- Een programma bedenken dat bij de leeftijd van je kind en de gasten past
Don'ts
- Niet naar de wensen van je kind luisteren
- Kinderen aansporen iets te doen dat ze niet willen