Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Familie » Hoe vergeet ik nooit meer een verjaardag

Hoe vergeet ik nooit meer een verjaardag

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je had het je nog zo voorgenomen: volgende keer zou je wél op tijd zijn met een kaartje, in plaats van drie weken later. Het vergeten van een verjaardag is op zich een onschuldig foutje, maar echt leuk is het niet. Zeker niet als het meer regel wordt dan uitzondering. Vergeet jij ook regelmatig een verjaardag? Dan moet je toch zeker deze tips eens lezen. Hopelijk ben je volgend jaar dan wél op tijd.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 468


Benodigdheden

  • Kalender
  • Computer
  • Kaarten
  • Postzegels
  • Pen
  • Doosje
  • Tabblaadjes
  • Whiteboard
  • Agenda
  • 'te laat'-kaarten

Stappen

  1. Verzamel alle verjaardagen

    Maak een lijst met de namen van al je familieleden, vrienden, collega's, buren en andere mensen van wie je het belangrijk vindt om hun verjaardag te onthouden en eventueel een kaartje te sturen. Noteer achter de namen de verjaardagen. Weet je een dag niet? Vraag het dan gewoon. Durf je dat niet zo goed, kijk dan of iemand anders het weet of probeer er via Facebook achter te komen. Soms staat het er gewoon bij, in andere gevallen is het even een kwestie van krabbels of berichtjes doorkijken. Vragen blijft natuurlijk het makkelijkst.

  2. Ga digitaal: online of offline kalender

    Digitaal je verjaardagen opslaan is handig, omdat je in kunt stellen dat je automatisch een reminder krijgt als er een verjaardag aankomt. Offline kan dat bijvoorbeeld via je adresboek of je kalender. Op de PC is een afspraak/recurring event maken in Outlook het makkelijkst. Op de Mac kun je iCal gebruiken om verjaardagen op te slaan.

    Online je verjaardagen opslaan kan ook. Denk er wel aan dat digitale kalenders alleen handig zijn als je regelmatig je computer aan hebt en/of je mail bekijkt. Anders mis je alsnog verjaardagen.

  3. Maak een toiletkalender

    Natuurlijk hoeft deze kalender niet op het toilet te hangen, maar dat is wel een heel handige plaats; je komt er elke dag wel. Als je slim bent, dan hang je ook een pen bij de kalender, met een briefje dat iedereen die nog niet op de kalender staat zijn of haar naam erop kan zetten. Om te voorkomen dat iemand zich achtergesteld voelt kun je eventueel ervoor kiezen om alleen je eigen naam er in de eerste instantie op te zetten, maar dan kan het best wel een tijdje duren voor je kalender helemaal gevuld is.

    Hang de kalender goed in het zicht en zorg ervoor dat je altijd de juiste maand in beeld hebt.

  4. Maak een kaartendoos

    Denk je op zich meestal wel aan verjaardagen, maar vergeet je toch steeds op tijd een kaartje te schrijven? Maak dan een kaartendoos. Hiervoor heb je een doos nodig met 12 tabjes, voor elke maand één. Schrijf kaarten voor iedereen op je lijst en noteer op de plek van de postzegel op welke dag de kaart aan moet komen. Doe vervolgens helemaal voorin het doosje genoeg postzegels om alle kaarten te frankeren. Elke maand is het dan alleen een kwestie van de juiste kaarten erbij pakken en ze op de bus te doen als dat nodig is.

    Je kunt eventueel zelfs alle kaarten ook al frankeren en voorin het doosje een indexkaart zetten met de verschillende data van verjaardagen. Dan heb je er het volgende jaar ook weer minder werk van.

  5. Hang een whiteboard in de keuken

    Ook in de keuken ben je, als het goed is, regelmatig te vinden. Hang daarom op een prominente plek een whiteboard neer en schrijf op ongeveer drie kwart van het bord de verschillende maanden van het jaar en de bijbehorende verjaardagen. Houd ruimte over voor eventuele nieuwe toevoegingen. De laatste kwart van het bord gebruik je voor boodschappen, berichtjes en recepten. Door het bord zo in te delen, weet je zeker dat je er regelmatig naar kijkt. Als je het alleen als kalender gebruikt, is die kans weer een stuk kleiner.

  6. Schrijf verjaardagen in je agenda

    Als je veel afspraken in je agenda zet, dan is het noteren van verjaardagen daar ook erg handig. Je kunt eventueel de verjaardagen allemaal markeren, zodat direct duidelijk is dat er in een bepaalde week weer iemand jarig is. Zodra je een nieuwe agenda hebt, schrijf je alle verjaardagen weer over. Dit lijkt veel werk, maar in de praktijk kun je met een kwartiertje heel ver komen.

  7. Koop wat 'te laat'-kaarten

    Als je toch te laat bent, dan kun je er maar beter iets leuks van maken. Zorg er dus ook altijd voor dat je een stapeltje met 'te laat'-kaarten hebt. Hoewel het de kunst is om dat stapeltje zo groot mogelijk te houden, geef je de jarige in ieder geval het idee dat je alsnog moeite hebt gedaan om je te verontschuldigen en ze alsnog te feliciteren.

Do's

  • Ben je een echte notoire verjaardagsvergeter? Pas dan meerdere tips toe. De kans dat je er dan nog eentje vergeet wordt dan een stuk kleiner

Don'ts

  • Denk niet 'Zo ben ik nu eenmaal'. Zelf vind je het ook leuk als mensen aan je verjaardag denken. En zelfs als dat niet het geval is; het is ook een stukje respect en waardering om de moeite te nemen iemands verjaardag te onthouden (of te noteren)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 468
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!