Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik aioli (mediterrane knoflooksaus)
2

Hoe maak ik aioli (mediterrane knoflooksaus)

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 25 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik aioli (mediterrane knoflooksaus)
Genieten van aioli doe je nooit alleen; de sterke knoflookgeur blijft na het eten hangen in de mond waardoor je tafelgenoten ‘m ook ruiken. De mediterrane saus van knoflook en mayonaise kent dan ook zowel liefhebbers als haters. Voor echte liefhebbers kan de saus niet sterk genoeg zijn: liever een teentje meer dan minder. Zij weten namelijk hoe heerlijk aioli is bij warme en koude vis, als dipsaus voor groenten of uitgesmeerd op een snee gegrild brood, en nemen daarom de zogenaamde ‘knoflookkegel’ voor lief of bestrijden die met peterselie.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • 2 Eidooiers
  • 1 Theelepel dijonmosterd
  • 1 Theelepel witte wijnazijn
  • Circa 2 ½ dl zonnebloem- of maïsolie of olijfolie (je kunt het half om half doen)
  • 2 Theelepels citroensap
  • Zout
  • Peper
  • 4 (of meer, afhankelijk van de gewenste sterkte) knoflooktenen
  • 3 Kommen
  • Garde
  • Maatbeker
  • Vochtige theedoek
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Knoflookpers (optioneel)
  • Blender of mixer (optioneel)

Stappen

  1. Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen

    Het mengen van alle ingrediënten gaat het makkelijkst als alles op kamertemperatuur is. Dat geldt met name voor de eieren en voor de olie. Als je eieren in de koelkast bewaart, moet je ze minimaal een half uur op het aanrecht laten ‘rusten’ voordat je ze kunt splitsen en kunt beginnen met de bereiding van de saus.

  2. Pel de knoflook en snijd hem fijn

    De sterke smaak en geur van knoflook komt pas vrij nadat je de tenen hebt gekneusd. Het makkelijkst en snelste doe je dit door een knoflookteen plat op de snijplank te leggen. Leg vervolgens de zijkant van je mes erop en geef er een tik op zodat het velletje openbarst. Het velletje kun je weggooien; dat heb je niet meer nodig. Bestrooi de knoflook lichtjes met zout. Het zout voorkomt namelijk dat de knoflook aan je mes blijft plakken. Snijd de knoflook allereerst in grove stukken die je vervolgens steeds fijner snijdt. Blijf hakken tot de knoflook is fijngesneden. Helemaal fijn maak je de knoflook door op het laatst de stukjes met je mes te pletten. Hierdoor ontstaat een pasta.

    Als je het fijnsnijden met een mes lastig vindt, kun je eventueel ook een knoflookpers gebruiken. 

  3. Splits de eieren

    Als de eieren op kamertemperatuur zijn, kun je ze splitsen. Splitsen doe je met behulp van twee roestvrijstalen of glazen kommen. Als de eieren op kamertemperatuur zijn, kun je ze splitsen. Splitsen doe je met behulp van twee of drie roestvrijstalen of glazen kommen. In de Hoedoe 'Hoe splits ik eieren' lees je hoe dit snel en handig kunt doen. Voor het maken van aioli heb je alleen de dooiers nodig.

  4. Voeg de knoflook toe

    Als je twee mooie dooiers na het splitsen hebt weten over te houden, kun je daaraan de fijngesneden knoflook toevoegen.

    Aioli is een op mayonaise gebaseerde saus. De volgende stappen in deze Hoedoe zijn dan ook hetzelfde als in de Hoedoe  Hoe maak ik mayonaise. Daar vind je uitgebreidere informatie over deze populaire saus. Je leest onder andere hoe je geschifte mayonaise kunt redden.

  5. Plaats de kom op een vochtige theedoek

    Aioli maken doe je met 2 handen: met de ene hand voeg je de olie toe, met de andere meng je de ingrediënten. Je hebt dus geen hand meer vrij om de mengkom op zijn plaats te houden. Leg daarom een vochtige theedoek of vaatdoekje onder de kom. De doek voorkomt dat de kom tijdens het roeren gaat schuiven.

    Vind je het ingewikkeld en/of vermoeiend om het mengen met de hand te doen, dan kun je ook een blender of mixer gebruiken. Deze elektrische keukenhulpjes kun je echter pas inzetten als je een aanzienlijke (minstens 3 dl) hoeveelheid maakt. Bij kleine hoeveelheden verloopt het mengen met behulp van een blender of mixer lastig.

  6. Voeg mosterd en azijn toe

    Doe de mosterd en azijn in de kom bij de knoflook en de dooiers. Voeg wat zout en peper toe. Je kunt het beste witte peper gebruiken omdat zwarte je aioli ‘spikkeltjes’ bezorgt. Roer alles tot een geheel.

  7. Voeg druppelsgewijs de olie toe

    Aioli kun je maken met zonnebloem- of maïsolie, maar ook met olijfolie, of een mix van oliën. Olijfolie is – zeker als je extra vierge gebruikt – krachtiger van smaak en daardoor nadrukkelijker in de saus aanwezig. Hou je daar niet van, gebruik dan alleen zonnebloemolie of voeg minder olijfolie toe.

    Doe de olie in een maatbeker. Als je zowel zonnebloemolie en olijfolie wilt gebruiken, meet dan eerst de zonnebloemolie af. Deze kun je namelijk het beste als eerste toevoegen; mocht de saus schiften, dan heb je tenminste niet dure olijfolie verspild. Om te zorgen dat het eimengsel zich mengt met de olie, moet je de olie langzaam toevoegen. Giet de olie in eerste instantie er druppel voor druppel door. Terwijl je met je ene hand de olie toevoegt, roer je met je andere hand de olie door het mengsel. Wanneer de saus dik wordt, kun je de olie in een klein straaltje bij het mengsel gieten. Hoe dikker de saus wordt, hoe meer olie je tegelijkertijd kunt toevoegen. Blijf roeren totdat alle olie is toegevoegd.

  8. Voeg citroensap toe

    Als de maatbeker(s) leeg zijn en de mengkom een dikke homogene saus bevat, is het tijd om het citroensap toe te voegen. Roer het sap goed door de saus en breng de saus verder op smaak met peper en zout. Is de aioli naar je zin, zet ‘m dan in de koelkast totdat je ‘m gebruikt.

  9. Probeer andere knoflooksauzen (optioneel)

    Als je wel van knoflook houdt, maar niet dol bent op mayonaise, maak dan eens Griekse of oosterse knoflooksaus. De Griekse variant, beter bekend als tzatziki, wordt bereid met onder andere yoghurt en komkommer en doet het goed in combinatie met gegrild vlees. De Aziatische versie komt tot stand met soja- en oestersaus en is lekker bij garnalen.   

Do's

  • Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je begint met mengen.
  • Bestrooi knoflooktenen met zout; dit voorkomt dat de knoflook aan je mes plakt tijdens het fijnsnijden.
  • Voeg de olie langzaam toe.
  • Blijf roeren totdat alle olie is opgenomen in het mengsel.
  • Kauw verse peterselie na het eten van aioli; dit helpt tegen de zogenaamde ‘knoflookkegel’.

Don'ts

  • Gebruik geen knoflookpoeder; dit geeft niet voldoende smaak.
  • Voeg niet alle olie in een keer toe.
  • Mix verschillende oliën niet door elkaar in een maatbeker, maar voeg ze na elkaar toe.

Bron

De boeken Handboek voor de thuiskok, Jill Norman, Fontaine Uitgevers; Kruiden en specerijen, de verschillen soorten en hun dagelijks gebruik in de keuken, uitgeverij Deltas.

Aioli

door Johannes Verkruissen op 26-01-2013 21:50
Perfecte uitleg over de bereiding van Aioli
Wil je echter wat sneller werken:
Doe dan alle ingredienten op kamertemperatuur in een beker welke bij een staafmixer hoort, met als laatste de olie er op.
Plaats de staafmixer op de bodem van de beker, schakel in en trek langzaam de mixer omhoog en zie, de Aioli is daar.
dit werkwijze wordt ook voor mayonaise toegepast.

Aioli

door Rafael op 26-10-2013 10:55
Niet alle staafmixers zijn hetzelfde. Sommige mengen nu eenmaal beter als de ander - ik heb ervaring met de laatste. Geen probleem.

Zelfde werkwijze, heel rustig omhoog en zorgen dat er wat gebeurt. Op het eind even met een vork doorroeren totdat het lekker glad eruit ziet. Voor mij werkt vooral de hoogste snelheid (turbo! :)).

Vergeet vooral niet dat de mosterd en de eierdooiers met elkaar in contact moeten komen om het goed te laten lukken.

Ik gebruik overigens arachide olie. Dat is een prima alternatief. Een beetje dragon (vanwege de anijssmaak) erdoor kan net een heerlijk extra randje geven.

Het verschil tussen met de hand en met een staafmixer is natuurlijk dat met de laatste het geheel veel gladder wordt.

Succes!