|
-
Pizza's, pasta's, heerlijke broden: Italianen staan bekend om een gezonde en lekkere keuken. Haal een stukje Italië in huis met deze stap-voor-stap recepten.
-
Door: Adine Faber-Versluis
Een pizza bestellen kunnen we allemaal en met een pizza opeten zal ook niemand moeite hebben. Zelf een pizza bakken is al iets moeilijker en aan een gezonde pizza bakken denk je maar liever helemaal niet. Zonde, want zo’n pizza is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel erg lekker. Bovendien kost het maken van een gezonde pizza je niet eens meer tijd of moeite dan het bakken van een ‘gewone’ pizza!
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Adine Faber-Versluis
Ravioli is eigenlijk een klein cadeautje. Hoewel deze Italiaanse lekkernij er van buiten bijna altijd hetzelfde uitziet, blijft het steeds weer een verrassing wat er in zit. Ravioli kun je zelf maken; het vraagt wat oefening, maar het resultaat mag er zijn. We geven je hier graag het traditionele recept, met een heerlijke vulling van spinazie, parmezaanse kaas en ricotta.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Paul Hermans
Nadat je eenmaal goede zelfgemaakte pesto geproefd hebt zul je niet snel meer teruggrijpen naar de fabriekspesto. Probeer dus zeker eens deze zelf te maken!
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Adine Faber-Versluis
Het is misschien wel het meest bekende gerecht uit de Italiaanse keuken: spaghetti bolognese. Eenvoudig te maken met behulp van een pakje, maar op deze manier is het veel lekkerder en gezonder. Bovendien ben je niet eens heel veel meer tijd kwijt.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Adine Faber-Versluis
De meeste rijstgerechten zijn afkomstig uit Azië. Dat geldt niet voor risotto rijst. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië. Risotto rijst is wat ronder en wat vochtiger dan gewone rijst. Omdat het in bouillon gekookt wordt, is het ook wat smaakvoller. Risotto rijst is te combineren met allerlei ingrediënten. In dit voorbeeld maken we Risotto ai funghi: risotto met paddenstoelen
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Janine Bruinooge
Genieten van aioli doe je nooit alleen; de sterke knoflookgeur blijft na het eten hangen in de mond waardoor je tafelgenoten ‘m ook ruiken. De mediterrane saus van knoflook en mayonaise kent dan ook zowel liefhebbers als haters. Voor echte liefhebbers kan de saus niet sterk genoeg zijn: liever een teentje meer dan minder. Zij weten namelijk hoe heerlijk aioli is bij warme en koude vis, als dipsaus voor groenten of uitgesmeerd op een snee gegrild brood, en nemen daarom de zogenaamde ‘knoflookkegel’ voor lief of bestrijden die met peterselie.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Adine Faber-Versluis
Door de populariteit van rode saus bij de pasta, zou je bijna vergeten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Een roomsaus smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk bij spirelli, tagliatella en andere soorten pasta. En die is net zo makkelijk te maken als een rode saus.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Adine Faber-Versluis
Wil je je pasta ook wel eens combineren met een andere saus dan bolognesesaus? Probeer dan dit recept voor pasta carbonara. Lekker, makkelijk en volop mogelijkheden om te variëren met ingrediënten.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Ecassa Cino
Leer de essentie van het zelf maken van verse pasta. Geen pasta is lekkerder dan wanneer deze zelf bereid is. Het kost een beetje tijd, maar dan heb je ook wat. En hoe vaker je het doet, des te sneller het gaat. Heel belangrijk is het gebruik van de juiste bloem. Gebruik geen gewone tarwebloem die je in de supermarkt vindt, deze heeft namelijk een laag eiwitgehalte en bevat weinig gluten waardoor je pasta slap wordt. De enige bloem van zachte tarwe die geschikt is voor de bereiding van verse pasta is de dubbel '00' ofwel "Farina di grano tenero '00' ". Daarnaast staat er specifiek op de verpakking aangegeven dat de bloem geschikt is voor pasta. Je kunt ook harde tarwemeel gebruiken voor de bereiding van verse pasta, ofwel ‘semola di grano duro rimacinata’. Dit is extra fijngemalen griesmeel van durumtarwe. Ook de combinatie van deze twee is mogelijk. Het maken van pasta met de hand vergt veel techniek en jarenlang ervaring. Gelukkig biedt een pastamachine de uitkomst: je maakt nog steeds zelf deeg, alleen helpt de deegmachine je om er vervolgens mooie, gelijke, dunne deeglappen van te maken. Ook hierbij is kwaliteit erg belangrijk: goedkope pastamachines zijn misschien aantrekkelijk, maar gaan snel stuk. Investeer je wat meer, dan hoef je in prinicipe ook maar één keer in je leven een pastamachine te kopen. Marcato pastamachines worden in Italië als de beste beschouwd.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Ecassa Cino
Rijst en rijstgerechten zijn een vast onderdeel in de keuken van Noord-Italië. Terwijl in Nederland met name de droogkokende rijst bekend is, komt op het Italiaanse menu juist de ‘natte’ rijst op tafel, risotto. Heel belangrijk is het kiezen van de juiste rijstsoort. Voor risotto gebruikt men onder andere arborio, vialone of carnaroli rijst. Risotto kan worden bereid met vlees, vis of vegetarisch zoals de risotto allo zafferano. Dit is een typisch gerecht uit Lombardije en wordt vaak verward met de risotto alla milanese. Het lijkt ook erg op elkaar, maar er zitten toch wat kleine verschillen in. Zo wordt in de milanese risotto rundermerg en wijn gebruikt. De risotto allo zafferano is simpeler te maken en ook erg smaakvol. Je kan het gerecht serveren als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht met bijvoorbeeld Italiaanse worstjes en gebakken champignons. Buon appetito!
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Ecassa Cino
Alle Italiaanse gerechten hebben veel verschillende recepten. Dit komt vooral door de Italianen zelf, omdat het recept van een bepaald gerecht is gebonden aan de streek, de stad, dorp of zelfs de familie. Zo zijn er veel verschillende manieren om een lasagne al ragu’ (lasagne alla bolognese), een lasagne alla siciliana of een lasagne alla napoletana te maken. Zelf heb ik ook mijn eigen recept om lasagne te maken, wat misschien wel te omschrijven is als een combinatie van de bolognese, Siciliaanse en Napolitaanse lasagne. Omdat dat een beetje een lange naam zou worden, heb ik het ‘lasagne di Elisabetta’ genoemd! Ik maak vaak een hele schaal. Omdat er eters komen of om het in te vriezen. Lekker makkelijk als je een keer geen zin hebt om te koken: even laten ontdooien en opwarmen in de oven (of magnetron). Buon apettito!
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
-
Door: Adine Faber-Versluis
Een grote oogst tomaten uit de moestuin (of een mooie deal uit de winkel!) vormt de perfecte basis voor een verse tomatensaus, die je vervolgens bijvoorbeeld weer kunt gebruiken voor pastasaus, lasagne of pizza.
Home
»
Eten & drinken
»
Wereldkeuken
»
Italiaans
|
|