
Hoe maak ik een Engels ontbijt
Document acties
- Tijdshoeveelheid 60 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Per persoon:
- 2 worstjes
- 2-3 plakjes bacon
- 2 platte champignons
- 1-2 rijpe tomaten
- 1 dikke plak black pudding
- 1-2 eieren
- 1-2 sneden brood
- ½ blikje baked beans
- gebakken aardappelen
- HP brown sauce en evt. ketchup
- ontbijtthee
Stappen
-
Weet wat erbij hoort
Een ‘full breakfast’ kent diverse regionale varianten. Zo heeft een Scottish breakfast meestal black pudding (bloedworst) en een Noord-Ierse ‘Ulster fry’ soda bread.
Voor een full English breakfast heb je eieren nodig en (wit) brood om toast van te maken. Verder champignons, tomaten en bacon (of ontbijtspek). Daarnaast kun je het ontbijt uitbreiden met worstjes (bijvoorbeeld Cumberlandworstjes), black pudding, baked beans (witte bonen in tomatensaus), kippers (gerookte haring), kidneys (niertjes) en hash browns (gebakken aardappeltjes) of chips (patat). Soms worden restjes groente van de vorige dag in een puree geserveerd als bubble and sqeak. De typisch Britse HP brown sauce maakt je Engelse ontbijtgevoel compleet. Je drinkt er een grote mok sterke Engelse ontbijtthee bij (met een scheutje melk).
-
Bereid het ontbijt voor
Snijd de black pudding en champignons in schijfjes en de tomaten doormidden. Warm de inhoud van een blikje baked beans op in een steelpan en houd dat warm. Bak de bacon op middelhoog vuur aan in een koekenpan en laat de plakjes uitlekken op keukenpapier.
Grill of bak de worstjes bruin (prik ze niet in tijdens het bakken!), net als de plakjes bloedworst en bak als laatst de tomaten en champignons mee (2-3 minuten). Bak in een andere pan restjes gekookte aardappel bruin (hash browns).
-
Bak de eieren
Je kunt je eieren klaarmaken hoe jij ze lekker vindt. Een spiegelei met een hele (zachte) dooier is de klassieke versie, maar je kunt de eieren ook ‘scrambled’ maken, roereieren dus. Reken 1-2 eieren per persoon en gebruik een grote koekenpan en een beetje olie.
-
Toast het brood en serveer
Doe alle ingrediënten op een groot bord en serveer met geroosterd brood uit de broodrooster. Sommige Engelsen geven de voorkeur aan fried bread, brood aan beide kanten ingesmeerd met boter en gebakken in de koekenpan. Breng op smaak met wat zout en peper of HP brown sauce en eventueel ketchup.
Do's
- Eet alleen een full English breakfast als je geen haast hebt, je hebt er een uur voor nodig om het te eten en daarna heeft je lichaam tijd nodig om het voedsel te laten zakken.
- Eet dit ontbijt op dagen dat het koud is of andere dagen dat je lichaam extra energie kan gebruiken.
Don'ts
- Eet dit ontbijt niet te vaak: het bevat veel (verzadigd) vet en weinig vitaminen.
- Als je na het ontbijt nog veel moet doen, kun je beter niet te zwaar eten.