Hoe maak ik een champagneontbijt
Document acties
- Tijdshoeveelheid 120 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Fles champagne
- Verse jus d’orange
- Vers fruit, zoals aardbeien (met slagroom)
- Gerookte zalm, (zalm) kaviaar
- Kleine verpakkingen beleg (boter, jam, hagelslag, etc.)
- Zelfgemaakte jam
- (Zelfgemaakte) minimuffins of miniquiches
- Plakjes kaas en luxe vleeswaren (fricandeau, filet américain, jambon d’ardennes)
- Luxe broodjes, (chocolade)croissantjes en zoetigheden van de ambachtelijke bakker
- Koffie en thee
- Mooi servies/bestek
- Champagneflutes
- Servetjes
- Bloem in vaasje
- Champagnekoeler met ijs
Stappen
-
Doe boodschappen en bereid het ontbijt voor
Als je het ontbijt bij iemand anders gaat brengen, heb je tijd genoeg om het bij je thuis te plannen en voor te bereiden. Woont de gelukkige in hetzelfde huis, dan zal je wat stiekem te werk moeten gaan. Doe de boodschappen bij de traiteur, ambachtelijke slager of bakker. Voor een champagneontbijt zijn alleen de allerbeste producten goed genoeg. Koop luxe broodjes en (chocolade)croissants, boerenkaas en luxe vleeswaren zoals fricandeau.
-
Zet de champagne ruim op tijd koud
Koop champagne bij je plaatselijke wijnhandel. Laat je adviseren door een specialist: er zijn zoveel soorten champagne en andere goede bubbels. Misschien kom je erachter dat de mooie fles cava beter binnen je budget past dan die kwalitatief minder goede (echte) champagne. Wat je ook koopt, zorg dat je niet met goedkope hoofdpijnbubbels thuiskomt. Zet de champagne in de koelkast en haal de fles er pas op het laatste moment uit. Geen fan van champagne, toch een feestelijk drankje? Maak dan een mimosa, een cocktail van 2 delen sinaasappelsap, 1 deel champagne en een klein scheutje Grand Marnier.
-
Voeg een zelfgemaakte touch toe
Jouw champagneontbijt onderscheidt zich van saaie doorsnee-ontbijtjes door de zorg die je er aan besteedt. Daarom is het extra leuk om, als je van koken houdt, een paar zelfgemaakte dingetjes toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan miniscones met room en (zelfgemaakte) jam (zie hiervoor de hoedoe ‘hoe maak ik jam’), minimuffins met chocola of bosbessen of miniquiches met ham en kaas. Simpeler, maar ook leuk: een exotische fruitsalade of aardbeien met citroenroom.
-
Transporteer het ontbijt en dien op
Moet je het ontbijt nog vervoeren, doe dan alle etenswaren in afsluitbare plastic zakjes en bakjes. Thee en koffie houd je warm in een thermoskan; die schenk je later in een pot uit. Zet dit alles, samen met het bestek en het servies in een stevige plastic krat en zorg dat de boel niet kan gaan schuiven.
Ter plekke dek je de tafel. Als je het ontbijt op bed serveert, schik je de etenswaren op een groot dienblad (zie daarvoor de hoedoe ‘hoe maak ik een ontbijt op bed’). Leg broodjes, croissantjes en beleg op mooie schalen. Decoreer met fleurige servetten en een bloem in een vaas. Zet de fles champagne in de ijsemmer. Ploppen mogen ze zelf!
Do's
- Ga niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Een paar kwalitatief goede producten (een broodje met gerookte zalm, een miniscone met zelfgemaakte jam en wat fruit) maken meer indruk dan een overweldigend groot ‘doorsnee’ ontbijtbuffet.
Don'ts
- Bespaar niet op champagne. Hoofdpijnbubbels zijn verre van feestelijk.
- Serveer het champagneontbijt niet te vroeg, dan hebben de meeste mensen nog geen zin in bubbels. Serveer het ook niet als je weet dat degene voor wie het ontbijt is daarna nog van alles moet doen.