|
-
Bij ons bakkie troost nemen we graag iets lekkers. Een stuk boterkoek, speculaas of appeltaart gaat er altijd wel in. Helemaal wanneer die zelfgebakken is. Koffieleuten wordt dan pas echt een feest.
-
Door: Janine Bruinooge
De taart onder de Nederlandse taarten is nog altijd de appeltaart. Vaak vinden we die van onze oma of moeder het lekkerst. Het recept voor deze Hollandse gebaksklassieker wordt dan ook meestal van moeder op dochter doorgegeven. Wie eenmaal weet hoe leuk en lekker zelf bakken is, wil eigenlijk alleen nog maar appeltaart uit eigen oven.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Janine Bruinooge
Tegenwoordig kun je ze het hele jaar door eten en zijn ze allang niet meer het luxeproduct dat ze ooit waren: speculaasjes. Waar bakkers voorheen maanden moesten wachten op buitenlandse specerijen als nootmuskaat en kaneel, zijn deze speculaaskruiden nu overal en tegen redelijke prijzen verkrijgbaar. En toch eten de meeste van ons de krokante koekjes nog altijd alleen met de verjaardag van Sinterklaas. Voor wie eens middenin de zomer trek krijgt in speculaasjes of op zoek is naar een leuke kinderactiviteit: duik de keuken in en bak de koekjes zelf.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Janine Bruinooge
De echte snoeperds onder ons laten de speculaasjes voor wat ze zijn en kiezen voor de gevulde koekvariant. Want met een dubbele laag deeg en een rijke vulling van spijs, heeft gevulde speculaas een vele sterkere speculaas- en amandelsmaak. Erg lekker, ook als het geen Sinterklaas is.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Marèse Peters
Scones komen oorsprokelijk uit Engeland en zijn een onmisbaar onderdeel van een high tea. Het zijn zoete bolletjes die je doormidden snijdt en besmeert met jam en slagroom. Niet moeilijk om te maken, wél bijzonder en erg lekker! De ingrediënten heb je meestal wel in huis, dus perfect voor een regenachtige zondagmiddag of bij onverwacht bezoek.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Marèse Peters
Een hele middag genieten van de lekkerste zoete en hartige hapjes. Met daarbij grote potten thee. Leuk om met een groep vriendinnen te doen. Of met je grote liefde. En voor een high tea hoef je de deur echt niet uit. Die kun je ook prima zelf organiseren. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je bepaalt zelf hoe moeilijk of gemakkelijk je het jezelf wilt maken.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Bij een traditioneel feest als bijvoorbeeld Oud & Nieuw hoort een oertraditioneel hapje: oliebollen! Oliebollen heb je in allerlei verschillende soorten en maten; met krenten, zonder krenten, met fruit, zonder fruit, gekocht, zelfgebakken… En dat laatste is natuurlijk het allerlekkerst! Een zelfgebakken oliebol kun je namelijk precies naar je smaak maken. Het bakken van oliebollen is helemaal niet moeilijk en de ingrediënten heb je waarschijnlijk sowieso al op de plank liggen!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Pannenkoeken zijn al van oudsher erg geliefd in niet alleen Nederland en Duitsland, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje en Zweden. En dat is niet verrassend, want de pannenkoek is hartstikke lekker én je kunt er alle kanten mee op. Het leukste aan pannenkoeken is nog wel dat je de ingrediënten bijna altijd wel in huis hebt en dus op ieder moment een flinke stapel pannenkoeken op tafel kunt zetten!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Iris Berends
Je hebt er vast wel eens van gehoord: Echte Zwitserse Worteltjestaart! Ik weet het, het klinkt heel maf. Het is echt een zoete taart en verrukkelijk. En zo maak je hem!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Lekker voor op kinderfeestjes, maar ook gewoon voor even tussendoor: poffertjes! Deze kleine pannenkoekjes kun je zo in de supermarkt kopen, maar zelf maken blijft toch echt het lekkerst. Met een poffertjespan en de juiste ingrediënten heb je zo een bord vol!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Gemakkelijk, lekker en te maken van ingrediënten die je waarschijnlijk sowieso al in huis hebt: de Quiche Lorraine is al jarenlang één van de meest geliefde hartige taarten in Nederland. Met dit recept zet je binnen een mum van tijd je eigen quiche op tafel!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Irene de Vette
Stevig van buiten en nog ’n beetje vochtig van binnen. Romig en diep van smaak... De ultieme chocoladetaart is onweerstaanbaar voor kleine en grote chocoholics! Hoewel deze versie (zonder bloem) behoorlijk rijk is, blijft hij door de geklopte eiwitten opvallend luchtig. Vooral lekker als dessert met een beetje mascarpone of een toefje slagroom.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Irene de Vette
De cupcaketrend is komen overwaaien uit Amerika. Natuurlijk kenden we de kleine grappige taartjes hier ook al langer, maar je ziet ze nu vaker in vol ornaat in winkeletalages: met een flinke toef vanillecrème, vrolijke spikkels en in allemaal verschillende smaken. Leuk om te trakteren, ieder zijn eigen taartje! Zo maak je ze zelf.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Met tamme kastanjes kun je alle kanten op. Je kunt ze met een beetje suiker of zout eten, maar je kunt ze ook verwerken in een warme maaltijd. Maar hoe maak je die kastanjes eigenlijk klaar? Je poft ze gewoon! Kastanjes poffen kan in de open haard, maar ook bijvoorbeeld in de oven of in de pan. Hier lees je hoe!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Frambozen, witte chocolade en de heerlijkste mascarpone die je je kunt indenken: het recept voor een taart die ongetwijfeld voor herhaling vatbaar is. Een mascarpone taart is gemakkelijk te maken en doet het altijd goed. Bovendien kun je volop met ingrediënten variëren, zolang de basis maar hetzelfde blijft.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Pepernoten, of kruidnootjes, liggen elk jaar al lang voor Sinterklaasavond in de winkel, dus in principe hoef je op dat gebied niets te kort te komen. Maar waarom zou je zo'n zakje kopen, als je ook kunt genieten van de heerlijke geur (en smaak!) van versgebakken pepernoten?
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Een van de lekkerste decemberlekkernijen is toch wel taaitaai: een soort taaie koek meestal in de vorm van Sinterklaas of Zwarte Piet. Hoewel taaitaai al lang voor december in de winkel te vinden is, is het veel lekkerder om het zelf te bakken.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Een beetje zacht, vol van smaak en zeker niet taai: echte lekkere brownies maken is best lastig. Met dit recept voor brownies én een beetje oefening lukt het echter iedereen om deze donkere lekkernij op tafel te zetten. Heerlijk voor verjaardagen, maar ook perfect voor een lekker lui weekend of gewoon even tussendoor.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Of het nu voor een verjaardag is of 'gewoon': een kwarktaart kan altijd. Deze taarten zijn lekker fris en voor de bereiding is geen oven nodig. Dat bespaart weer tijd en is ook nog eens voordelig.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Tompoezen smaken altijd; voor een verjaardag, maar ook gewoon voor bij de koffie. Je kunt ze in de supermarkt kopen, maar die fabriekstompoezen halen het niet bij de zelfgemaakte variant. Hoe je zelf tompoezen kunt maken, lees je hier.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Het recept voor zandkoekjes is typisch Nederlands; met een paar ingrediënten kun je heerlijke koekjes bakken. Zandkoekjes bakken kun je snel even tussendoor doen, maar ook bijvoorbeeld met kinderen. Het deeg leent zich prima voor het uitsnijden van allerlei bijzondere vormpjes. Hierdoor kun je de koekjes zelfs in een mooie verpakking cadeau geven.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Zelf een cake bakken heeft veel voordelen: het is makkelijk, het is goedkoop én je kunt nadien de beslagkom uitlepelen. Bovendien kun je met cake alle kanten op. Je kunt dit basisrecept gebruiken, maar je kunt ook variëren door bijvoorbeeld cacao of rozijnen toe te voegen.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Stroopwafels werden voor het eerst gemaakt in 1784. Ruim twee eeuwen later worden ze nog steeds met plezier gegeten. Zelf stroopwafels maken gebeurt niet zo vaak meer. Dat is jammer, want het is helemaal niet zo moeilijk en wel heel erg lekker. Met dit recept tover je binnen een handomdraai een stapel stroopwafels op tafel.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
In Nederland worden ze vaak gegeten met oud en nieuw, maar eigenlijk smaken appelbeignets altijd. Zelf appelbeignets maken is eenvoudig en het recept is veelzijdig. Zo kun je met een simpele aanpassing ook lekkere perzikbeignets maken, of bananenbeignets.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Voor bij het ontbijt, voor een feestje of gewoon voor bij de thee: muffins smaken eigenlijk altijd. Bovendien kun je met het basisrecept eindeloos variëren. Verras jezelf bijvoorbeeld eens met blueberry muffins, koffiemuffins of zalige chocolademuffins. Het recept is eenvoudig en het bakken kost je nog geen half uur.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Femke Schut
Als je aan Sinterklaassnoep denkt, denk je aan marsepein. Maar marsepein wordt tegenwoordig voor nog veel meer dingen gebruikt. Taarten maken is helemaal hip en voor het decoreren van taart wordt vaak ook marsepein gebruikt. Dit kun je kant en klaar kopen in de winkel, maar ook zelf maken!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Daarvan worden bijvoorbeeld repen of bonbons gemaakt. Maar je kunt de cacaobonen ook zelf gebruiken om je eigen chocolade te maken. Gewoon omdat dat lekker is, maar ook om wat eigen varianten te bedenken, zoals kaneelchocolade of chocolade met een vleugje munt.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Amandelspijs smaakt heerlijk in krentenbrood, bladerdeeg of andere koeken, taarten en cakes. Je kunt het kopen, maar zelf maken is ook erg makkelijk. Bovendien is dat vaak nog veel goedkoper ook. Begin wel op tijd, want amandelspijs smaakt het lekkerst als het een dag of twee heeft kunnen rusten.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Popcorn is een lekkere snack, die je zo zelf kunt maken. Je hebt er bijna niets voor nodig en het resultaat mag er zijn; goedkoper snacken kan bijna niet. Als je dan ook nog eens bedenkt dat popcorn best gezond is, blijft er eigenlijk geen reden meer over om het niet direct te maken!
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Donuts zijn heerlijke, luchtige lekkernijen waar je veel kanten mee op kunt. Zelf maken kan echter behoorlijk lastig zijn; je zult niet de eerste zijn die eindigt met vreemd gevormde baksels die behoorlijk zwaar op de maag liggen. Gelukkig is er een handige manier om wél echt lekkere donuts te maken.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Adine Faber-Versluis
Als koekjes of cake bakken je makkelijk af gaat en je ook eens wilt experimenteren met wat andere smaken, dan biedt karamel veel mogelijkheden. Je kunt karamel kopen, maar het is veel makkelijker om het gewoon te maken. Karamel maken kost weinig tijd én weinig geld. De toepassingsmogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
-
Door: Femke
Een high tea met vriendinnen is erg leuk om te doen, maar wanneer je dit thuis organiseert dan kost dit veel tijd. Buiten de deur een high tea doen is een stuk makkelijker en vaak ook gezelliger. Maar hoe vind je de beste high tea locatie?
Home
»
Eten & drinken
»
Koek en gebak
|
|