Hoe zet ik Turkse thee (çay)
Document acties
- Tijdshoeveelheid 25 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Losse theebladeren
- Dubbele ketel
- Water
- Suiker
- Theeglaasjes
Stappen
-
Vul de grootste ketel met water
Traditioneel zet je thee met behulp van een dubbele waterketel: een grote ketel en een kleiner formaat. Vul de grootste ketel met water, en plaats ‘m op het vuur. Breng het water aan de kook, en laat het zo’n 10 minuten doorkoken.
-
Vul de kleinere ketel met thee
Echte Turkse thee maak je van losse theebladeren. Gebruik zwarte thee, vernoemd naar de streek van afkomst, Karadeniz (Zwarte Zee-gebied). Deze regio staat bekend als het meest groene en regenachtige gebied van Turkije.
Je vult de kleinere ketel met flink veel theebladeren, en doet er een klein beetje water bij. Vervolgens plaats je de kleinste ketel op de grote ketel.
-
Kook de thee
Laat de thee op een klein vuur 10 minuten doorkoken, zodat de thee goed kan trekken. Zet alvast de theeglazen klaar. Een Turks theeglas is smal met ronde vormen: tulpvormig, peervormig of in de vorm van een vrouwenlichaam genoemd.
-
Schenk de thee uit in glazen
Schenk de thee uit de kleinste ketel in Turks theeglazen. Meestal bevindt zich in de tuit van de ketel een zeef. Vul het glas voor een kwart met thee uit de kleinste ketel. Het water uit de grote ketel gebruik je om naar smaak de thee mee aan te lengen: hoe meer thee, hoe sterker de smaak!
-
Schep suiker in de thee
Minstens twee suikerklontjes op z’n Turks, maar als dat je teveel is voeg je er voor de smaak in elk geval eentje toe. Klaar is je thee!
Do's
- Leg een theelepeltje op je glas als je er genoeg van hebt
- Probeer ook eens een ander smaakje, zoals zoete appel of frisse munt
Don'ts
- Theezakje gebruiken
- Turkse thee uitschenken in een mok